torsdag 1 februari 2018

Dagens bild nr 136 "En bladform"


Vissa bladformer lockar mer än andra. Det här varianten är en av flera jag uppskattar extra mycket. Mest för utseendets skull men den är även tämligen praktisk till nästan allt utom möjligen att flå djur, något som jag å andra sidan inte ägnar mig åt. 

Vad den egentligen skall kallas är något mer omstritt. Grundformen är rätt lik en Wharncliffe men ryggen börjar inte kröka tidigt nog ned mot spetsen för att vara rätt. Snarare så pekar de något uppåt. Lägg därtill en svagt svängd egg med antydan till en buk och den klassificeringen rök. Då blir det istället en modifierad clippoint som återstår. Är den låg nog så kallas den ibland för "reversed tanto" som på en Benhcmade 940 exempelvis. 

Ursprunget är förstås inte helt klart men en slankare form på det temat hittas på HigoNoKamis. I vilket fall som helst gillar jag den!

Two Sun TS 45, Fox Bastinelli Slim Dratotac, Spyderco PPT


Den nedersta kniven, Spyderco PPT har alla attributen som nämts ovan och är försedd med en falskegg på den klippta delen av bladet. Kniven i mitten, Fox Bastinelli Slim Dragotac har ingen sådan men istället en rundad bladrygg. Two Sun modellen TS45 överst har fått ännu mer utsträckt blad och en något  mjukare ryggform. Men alla påminner de om varandra. / J - botaniserar bland klassificeringar

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar