fredag 17 augusti 2018

De kommer i flock


Det är märkligt det där. När man beställt något eller väntar hem paket i det här fallet innehållande knivar tenderar de att komma i flock.

Därför anlände ett par knivpaket på en och samma gång i förrgår. Ett i brevlådan efter att ha tillbringat tid hos farbror tullen och ett via FedEx. 

Somliga paket är mycket större än andra. Det här är definitivt mitt största från Spyderco så här långt


Det större av dem innehöll dessutom en liten flock i sig. Närmare bestämt ett set "Large SpyderThrowers". Jag var bara tvungen att ha dem eftersom jag varit på jakt efter en uppsättning bättre kastknivar en längre tid. Jag kastade mycket när jag var yngre och nu ville jag ha något att använda för att ta upp intresset igen. Bland andra har jag kikat på Condors och Cold Steels varianter och inte minst Böker Magnums Bailey Ziel II. 

Under åren har jag nog kastat allt som går att kasta inklusive stora spikar och tunna stämjärn. Knivar går till slut sönder oavsett vad de heter. Särskilt gäller det billigare kastknivar. De är sällan gjorda för de påfrestningar som uppstår när man faktiskt skickar dem in i något hårt. Det blir mycket vibrationer och särskilt gäller det om man skulle missa!

Knivarna levereras med ett mycket välsytt läderfordral


SpyderThrowers är designade av en kanadensisk knivmakare vid namn Moeller som även har kastat mycket kniv i sitt liv. De mäter runt 28,5 centimeter på längden och väger in på 290 gram styck. Materialet är 8Cr13MoV, ett stål som vanligtvis inte är något att hänga i granen men här skall det inte skära utan bara vara hållbart. Så vanliga regler för knivstål gäller ej. Hoppas nu att de inte härdat det för hårt bara så det blivit skört för då lär de gå av. 

När det begav sig brukade jag förstås kasta i skogen och mestadels använda döda träd som mål. Men nu skall jag nog tänka om och göra mig en riktig måltavla för trädgården. Det är dels lite bekvämare men det finns även andra fördelar. Träd är faktiskt mycket svårare att träffa! Det av det enkla skälet att de är runda vilket förstås gör att om du inte träffar exakt mitt på så ändras avståndet till målet och därmed träffvinkeln för kniven. Det är således svårare att få kniven att sätta sig. 

Och så här ser de ut! De finns även att få i mindre modeller. Men man bör känna till
 att små knivar är svårare att kasta särskilt på längre avstånd

Sen tänkte jag lära mig att kasta med flervarvsteknik. Eller åtminstone ett varv utifrån grepp i handtaget. Det är vad de här knivarna främst är tänkta för även om de fungerar med vad jag är van vid, nämligen ett halvt varvs rotation. Både för över- och underhandskast. Den tekniken är delvis svårare men jag tycker den är enklare att anpassa för olika avstånd. Att kasta med grepp i handtaget och ett varvs snurr kräver mycket mer exakta avstånd åtminstone inledningsvis. De här knivarna rekommenderas exempelvis att kastas med ett varv per 13,5 feet eller cirka 4 meter. 

Nu skall jag bara hitta en lämplig kandidat till tavla. Ett stycke trä, gärna en tunnare skiva ur en rejäl stock. Sen jäklar skall det tränas igen!


/ J - återuppväcker gamla intressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar