fredag 23 augusti 2019

Fredags-EDC XLIV

Dagens knivar ingår i någon slags jämförelse. Det handlar om två Spydercos, en Native i lättviktsversion och en Para 3 i originalversion med G10-sidor. Frågan är om det finns någon poäng med Para 3 i FRN utförande? Åtminstone om man sedan tidigare innehar de här två. Jag lutar starkt åt att så inte är fallet.

Äpplen och päron eller lika som bär? Jäkla efterrätt det här

Själv är jag i så fall nog mer inne på en Native 5 med G10-handtag om uppställningen skall kompletteras. Personligen är jag inte helt förtjust i det här mönstret nämligen, något de kallar "bi-directional". Jodå, det ger EXTREMT bra grepp. Ingen risk att halka där inte. Men i mitt tycke bidrar det faktiskt med för mycket friktion. På större knivar kanske skall tilläggas. Det är inte något problem på modeller som Delica, Dragonfly 2 eller Manbug.  

Jag kan villigt erkänna att jag brukar nudda knivar med den sortens handtag med en smula sandpapper ibland. Det gäller exempelvis min Manix 2 LW där jag filade av alla jäkla taggar den ryggen var försedd med.* Jag vet inte varför främst amerikanska tillverkare av knivar är så oerhört förtjusta i den sortens detaljer. Oftast vill de ha "jimpings" överallt också. 

Troligtvis är de storfiskare allihop och ägnar sig åt att flå ål hela dagarna. De stackarna står där i grov sjögång med galonvantar och slemmiga slingrande fiskar upp till knäna och hanterar rakbladsvassa knivar. Då behövs det förstås. 

Glad fredag på er allihop!!


/ J - inte storfiskare


* Det är inte enbart Spyderco som gillar den sortens grepp. Det gäller exempelvis Benchmades Griptilians också. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar