onsdag 3 februari 2021

Ny kniv - SRM 7228

Ett nytt märke har sett dagens ljus, SRM. En förkortning som skall utläsas "Stay Ready for More".

Men vänta nu, den uppmärksamme eller kunnige på området kinesiska fällknivar har nog invändningen att de hört namnet förut. Det kan jag bara hålla med om då det är en etablerad förkortning av tillverkaren San Ren Mu. De i sin tur har förekommit på marknaden med ett flertal olika märken. Dels skrivit med kinesiska tecken och då avsett för den inhemska marknaden i Kina. Men även med en logotyp med ett stiliserat R med tre streck framför på den internationella scenen. Sedan har de tillverkat knivar åt andra under många år. Bland dem kan Real Steel och Ruike nämnas. De orsakade också en del kontrovers för många år sedan då deras lilla modell 710 nådde framgång samtidigt som den påminde om den berömda CRK Small Sebenza. Själv anser jag att den debatten var fånig och sett med några års perspektiv blir den ännu mer så med tanke på hur friskt det lånas idag mellan olika märken. 

Bland annat gäller det låsmekanismer vilket osökt leder oss in på dagens kniv. Benchmades patent på Axis-låset har nämligen gått ut vilket gjort att marknaden formligen exploderat av mer eller mindre nära besläktade varianter av låstypen. Bland andra hittas de på knivar från SOG, Gerber och Hogue. 

Och den här kniven SRM 7228 har ett av dem kallad Ambi lock

Nygammalt märke och ny kniv, modell 7228 från SRM


Bland annat ståtar den här kniven med ett patenterat clip


Modell 7228 bjuder på några intressanta detaljer. Kniven har som sagt ett Ambi lock, tvåfärgad G10, ett blad i D2-stål och kanske mest intressant, deras "ambi clip" med SRMs patenterade "TFAC"-teknik. Det innebär i korthet att clipet kan skiftas utan användandet av några som helst verktyg. Clipet som är av deep ride, loop over-typ är för övrigt mycket bra kan konstateras direkt

Gillar man inte den gula färgen kan tilläggas att den skiftar beroende på ljus. Från nästan grönaktig via senapsgul till klargul. Om man nu inte uppskatar gula nyanser alls finns den även i orange och blått. 

Annars bjuder kniven på mycket bra handhavande och det till ett synnerligen gångbart pris. Vi talar om ett riktpris från fabrik på precis under 50$ vilket landar på ca 600 kr på svenska marknaden. 

En recension kommer förstås och något säger mig att det här inte var den sista på temat SRM med den här utvecklingen. 


/ J - återupptäcker

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar