torsdag 4 mars 2021

Ny kniv - SOG Ultra XR

Det finns många modeller bland framförallt äldre knivar från SOG som alltid sett spännande ut i mina ögon. Ni vet klassiska fällknivar som Tomcat och Stingray och fastbladare som Government, Pentagon, Bowie och Tigershark bara för att nämna några. Sen råkade företaget ut för en svacka för att därför komma igen mycket starkt och nu har de ett flertal mycket intressanta knivar i katalogen.

Programmet är nu ännu bredare och bland de mer "taktiskt" och friluftsorienterade modellerna finns även knivar för rent "EDC-bruk". Däribland hittas den här modellen SOG Ultra XR.

SOG Ultra XR Kolfiber, titan och S35VN
SOG Ultra XR


Kniven ifråga är en av knivarna som inte bara hakar på lättviktståget där du sedan tidigare hittar succeer som Benchmades Bugout och Al Mars klassiska Falcon. Den faktiskt slår dem! Vi talar här om en kniv som väger 34 g (enl tillverkaren). Trots det bjuds det på ett blad på över 7 cm med 27 mm höjd, det vill säga ett "riktigt" knivblad. Men för att åstadkomma den låga vikten krävs förstås en eftergift någonstans och den kan ses nedan!

SOG Ultra XR är extremt tunn
"Ultra" står i det här fallet för ultralätt och ultratunn


SOG har försökt förut
Ett tidigare försök från SOG att göra extremlätta knivar
föll inte inte lika väl ut, SlimJim hette modellen

Att bygga en ultratunn kniv gör den förvisso mycket bekväm i fickan generellt sett men det bjuder även på vissa utmaningar. Hur skall man få till ergonomin så den blir åtminstone duglig och hur skall man göra kniven tillräckligt styv lateralt? SOG har försökt sig på konceptet förut med blandat resultat. Ovan ser ni XL versionen av "SlimJim" som salufördes som "världens tunnast assisterade kniv". Det var det säkerligen men den var också en av de sämre med hemsk ergonomi, dåligt handhavande vek konstruktion och enkla material. 

Allt det är nu ändrat till Ultra XR. Som namnet antyder avänds SOGs beprövade XR-lås som är en tvärbults-variant liknande Benchmades Axis-lås. Sidorna är inte längre gjorda av tunt, vikt stål utan högteknologisk kolfiber, clipet är av titan och bladstålet är S35VN. Så alla material är av högsta kvalitet i det här fallet. Kniven är inte heller assisterad. Så istället har vi en välbyggd kniv med ett utmärkt lås och material i den högre skolan. Som en bonus är kniven dessuom inte längre märkt som en matkasse från snabbköpet! Idel ädel förbättringar med andra ord. 

Totalt sett gjorde det mig nyfiken. En recension kommer, var så säkra!





/ J - återbesökaren

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar