måndag 6 december 2021

Ny(a) kniv(ar) - AceJet Excalibur

Förbannad vare all snö och kyla! Vad väderleken har med nya knivar att göra kan man fundera över ett ögonblick. Den funderingen tar dock slut när du ser vilken typ av knivar det handlar om. 

Det är för mig nya kastknivar, Excalibur D2 från AceJet och eftersom kung Bore bestämt sig för att kasta en vargavinter över oss för stunden finns inte någon möjlighet för mig att testa dem. Till skillnad från många andra knivtyper gör de sig inte bra i kyla av flera skäl. Dels går det knappt att hålla i dem och dels fryser måltavlorna. Skulle du kasta i skogen kan du dessutom glömma knivarna om du skulle missa det minsta. 

AceJet Excalibur D2


Modellen har funnits i AceJets sortiment ett tag nu men det här är en vidareutvecklad version. En sak man gjort är att man skiftat material och frångått fjäderstål till förmån för D2. Om det nu egentligen är en uppgradering eller bara en förändring låter jag vara osagt. I kastknivar är inte materialen lika betydelsefulla som i fällknivar medan härdning är det. Det viktigaste är att de inte hårda och spröda. Finishen är borstad.

Dessutom får man i Excalibur D2 mer av materialet nu då storleken ökat från 24 cm till 10" eller 25,5 cm längd. Därmed ökar även vikten med lite drygt tio gram. I kastknivsvärlden talas det ibland om ett slags gyllene mått där vikten skall ligga på 8-12g/cm. En formel de här knivarna följer perfekt då de väger in på 255 g. 

Som vanligt med knivar från AceJet ger de här en mycket solid och välbyggd känsla. Något som är lite lättare än i fälknivsvärlden i och för sig. Här talar vi om 8 mm tjockt massivt stål. 

Balansen på de här knivarna hittas någon centimeter mot handtaget till. En utmärkt fördelning för en allround-betonad kniv. Jag misstänker därför att de är lika bra för rotationskastning som för no-spin och Military half-spin. Något som jag verkligen längtar efter att ta reda på! 




/ J - frustrerad

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar