måndag 6 maj 2019

När passionen kommer i vägen

Ibland ser man inte skogen för alla träd brukar det hävdas. Jag har bestämt mött en person på Instagram som nog fastnat i den fällan. Låt mig beskriva vad det handlar om. 

Det började häromdagen med att butiken SMKW (Smoky Mountains Knife Works) ställde en fråga på Instagram ungefär formulerad som "vad är fällknivar bäst på" och det var då i relation till "fixed blades". Mitt svar i tråden blev:

"Inget, förutom att de är lättare att bära"

 Senare förtydligade jag min ståndpunkt genom att publicera den här bilden med titeln "Not even close"

"Inte ens i närheten"


Visst, jag valde att spetsa till formuleringen genom att hävda att fällknivar inte är ergonomiska. Som skäl angav jag att de numera nästan alltid har ett clip, ofta "forward choils", "jimpings" och annat som skär in i handen när man tar i lite. Vidare är de nästan alltid tunnare i handtaget än fastbladare för att kunna bäras bekvämt i fickan och det parat med att de ofta är öppna i ryggen och i vilket fall som helst har en skåra för bladet att vila i gör att anläggningsytan mot handen blir väsentligt mindre. Enkel fysik gör då gällande att risken för blåsor och skav ökar. 

Jodå, någon nappade på betet och räknade raskt upp knivar som Manix 2, Paramilitary 2 och Magnitude. Alla från Spyderco kan noteras i förbifarten. 

Jag genmälde att "visst, jämfört med andra fällknivar så..." För det är ju så det är! De uppräknade fällknivarna liksom den på bilden ovan är riktigt bekäma att hålla i. Men inte om man skall tälja en stund. Då händer det saker. Detsamma om man skulle arbeta med kniven, tänk styckare eller liknande. Inte för att fällknivar är aktuella för den situationen utan som tankeexperiment för att avgöra huruvida de verkligen är ergonomiska eller ej. Det är skillnad mellan att en kniv är bekväm att hålla i (en kortare stund) och att de är ergonomiska. 

Dessa bilder lades upp för att illustrera vad jag menar. Tre ansedda fällknivar varav två tillhör dem som räknades upp av skribenten jämfört med två fastbladade knivar i motsvarande storlek. En enklare Morakniv och en lite mer påkostad Karesuandokniven.  

Bildtiteln blev "An Explanation" - en förklaring till varför fällknivar inte är lika ergonomiska som sina fastbladade kusiner


Som ni ser är även de ur ergonomisk synpunkt mycket väl sedda fällknivarna väsenligt tunnare och mindre formade än till och med en enkel Morakniv. Mycket mindre så än Oraka från Karesuandokniven längst till höger

Och så var ju fällknivar öppna också. Somliga i ryggen och alla förstås där bladet skall in


Personligen anser jag att det egentligen är en "icke-diskussion", det är verligen inget att debattera. Men samtalet fortsätter. Nästa argument som använts är några knivar från Cold Steel i form av deras värsting "4-Max" och den lika stora "SR1". Jodå, jag betvivlar inte att det är bra knivar, till och med excellenta i sin klass. Men en Mora för en hundring gör samma arbete lika bra hävdar jag. Vidare påstår jag att den högst troligen är lika bekväm eller bättre i hand. Särskilt om man går upp till en Mora Bushcraft. Fortfarande väsentligt enklare och billigare än de uppräknade fällknivarna.  

Så för att komma upp i samma ergonomiska klass får man enligt inlägget dra till med fällknivar som väger minst dubbelt så mycket som en fastbladare samt kostar väsentligt mer. Det bevisar mest min tes anser jag. Fällknivar är "sämre" ur praktisk synpunkt. Sen finns ju andra invändningar mot fällknivar än rent komfortmässiga som att de trots alla urstarka lås har en led på mitten som är en potentiell försvagning och att det fastnar smuts inuti dem. 

De är helt enkelt sämre ur alla perspektiv utom att de lättare att bära! Det blir tydligt om man blandar in lagar och vad som är socialt accepterat att skylta med i bebyggda områden. Men det är nu en annan fråga! Det handlar ju inte om användning. Jag undrar varför det påståendet provocerar så? Det är emellertid i den hettan som passionen hamnar i vägen för argumentationen. 

Sen älskar jag ju fällknivar så jag kommer aldrig att överge dem och de är mitt främsta fokus. Men "bättre" tänker jag nog fortsätta att hävda att fastbladade knivar är även om det förstås beror lite på vad som läggs i den något vaga formuleringen. 

/ J - i argumentationstagen
3 kommentarer:

 1. Du har rätt.
  Inga konstigheter.
  Skönt, då är den här diskussionen avslutad för all framtid och kommer aldrig mer att tas upp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm...lite svårt att avgöra graden av ironi där! :-) En not: Jag har inte alltid "rätt och ämnet lär dryftas igen.

   Radera
  2. Du har så klart inte alltid rätt, det har ju jag!
   Exempelvis är din relation till Spydies en smula osund, men oroa dig inte, det är inget som lite terapi inte råder bot på! ;-)
   Men just den här gången har du rätt! Och tyvärr lär nog ämnet dryftas igen, å igen, å igen...

   Radera