måndag 25 oktober 2021

Ny kniv - Brisa Nessmuk

En finsk tolkning av en amerikansk klassiker, kan det vara något? Jag misstänkte det i alla fall och har alltid varit fascinerad av just Nessmuk som knivtyp. Den är så pass ovanlig att när man listar bladtyper så brukar den räknas som en egen kategori. Utseendet kännetecknas av att bladet faktiskt är bredare framtill än vid bladbasen och att det har en spets som starkt påminner om en typisk slakt- eller styckarkniv. Det i sin tur har sin alldeles naturliga förklaring då inspirationen tros ha varit "buffalo skinners" eller flåknivar. 

Historien börjar för ca 130 år sedan med en bok om snickeri och camping signerad Georg Washington Sears som i mångt och mycket kan sägas vara upphovsmannen bakom uttryck som "bushcraft" och "wilderness survival" som det heter i modern tappning och anglosaxiskt språkbruk. Namnet Nessmuk lär för övrigt betyda "träanka" på Algonquin-språket och skall enligt historien vara namnet på en ung man från Narragansett-stammen som Sears blev vän med och som blev hans lärare i jakt, fiske och uteliv. 

Det här är finska Brisas tolkning av en Nessmuk

Brisa Nessmuk med handtagi björk och läderfodral
Brisa Nessmuk


Den här kniven kan fås i ett par olika tappningar där Brisa bland annat erbjuder handtag i Micarta. Fast jag kunde inte låta bli att tycka att en så här klassisk modell med rötter i slutet av 1800-talet gör sig bäst med naturmaterial. Därför hittas här skollor i björk. Det är dock stabiliserat trä så det är så gott som lika tåligt som konstmaterial. I förbifarten kan sägas, även om det är att föregå kommande recension, att handtaget är oerhört bekvämt att greppa. Är det hälften så skönt att arbeta med så är det en höjdare. 

Appropå material så hittas i bladet ett stål jag inte stött på förut och som jag varit nyfiken på. Det är en tämligen känd kolstålsvariant med beteckningen 80CrV2. Det är ett stål som är känt för att både ta och hålla en egg exceptionellt väl samtidigt som det är mycket slagtåligt. Därför återkommer det ofta i knivar som riktar sig mot såväl uteliv som militär användning. Det torde vara utmärkt för den här typen av kniv med andra ord. 

Fodralet är tämligen enkelt men välsytt och gjort av tjockt läder. Sammantaget ett mycket tilltalande paket som det skall bli roligt att testa i skog och mark. 





/ J - hittas bakom en gran

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar