söndag 3 juli 2016

Jag siktar mot 2000

Instagram är en företeelse som jag relativt nyligen stiftade bekantskap med. Ett par månader har jag befunnit mig i den förunderliga världen av bilder och upptäckt vilken guldgruva det kan vara för specialintressen oavsett vad det handlar om.

Det finns olika typer av konton har jag förstått vid det här laget. Mitt är mest inriktad på delar av mina intressen som knivar och cyklar. Just nu med fokus på vassa föremål eftersom jag de facto inte cyklat så mycket som önskat den här sommaren. Det är tänkt att det skall bli mer av det vad det lider.

Jag undviker däremot för det mesta att lägga ut bilder på barnen och min sambo och andra nära och kära. Inte av det skälet att de inte är viktigare än prylar utan för att jag tycker att de själva får bestämma om de vill hamna på nätet eller ej. Av samma skäl är det ytterst sparsamt med dylika bilder på min bloggar också. 

Målet är inte att få så många följare som möjligt men visst är det roligt att folk är intresserade av de bilder jag tar och delar med mig av. Men jag har vid det här laget förstått att både i bloggosfären och på Instagram gäller att man endera redan skall vara känd eller skriva om uteliv och mode samt lägga upp enorma mängder selfies för att bli "stor". Det skadar heller inte om du är ung och kvinna. Undantag finns förstås. 

På en tv-reklam nyligen såg jag någon strutta omkring i kläder och tala om sitt IG-konto. Hon kallar sig något som inkluderade "yoga" och hade tydligen flera miljoner följare. Jag kollade nyfiket upp vederbörande och konstaterade att sex säljer som vanligt. Jo, visst var yoga inblandat på ett hörn men ytterst lättklätt i utmanande poser i exotiska miljöer. 

Sexigt? Det beror nog på vem tillfrågas


Kanske en väg att gå för alla oss knivgalningar? Lättklädda damer och knivar? Gärna fotade på Bahamas eller något liknande. 

Sen har jag förstått att det går att köpa sig röster/följare på olika vis. Det verkar uppenbart när man stöter på konton med några få bilder och tiotusentals följare. Proportionerna stämmer liksom inte. De har lagt upp något tiotal bilder eller kanske något mer men har drivor av prenumeranter trots det. Vad exakt har lockat dem?

Men jag har hellre färre följare som är äkta och intresserade av vad jag lägger upp. Av samma skäl följer jag inte andra per automatik. 

Det finns även andra faktorer som avhåller mig. Ett sådant är överdrivna åsikter. Vanligtvis extrema rightwingmänniskor från USA som är vapenintresserade. De har en tendens att dyka upp i flödet eftersom de inte sällan även gillar knivar. Något som också gör mig direkt avog även om innehållet är intressant är överdrivet användande av filter på bilderna. Somliga konton ser ut som technicolor på speed och det stressar mig efter ett tag. Någon enstaka bild är mest roligt men alla?


Mitt eget konto startade jag mest på skoj för att jag var nyfiken på hur det fungerade. Sen gillar jag helt enkelt bilder. Olika upplägg, installationer och kompositioner dyker upp i huvudet hela tiden. Inte bara i de här sammanhangen utan i livet i stort. Det är av det skälet jag var en hyfsad blixtspelare i Schack tror jag. Eftersom jag ser i bilder kommer vissa planer till lika fort på tio sekunder som på tio minuter.

Jag har även lärt mig en dyrköpt läxa - prenumerera inte på "Grillinfools" när du bantar!


/ J - Instagramnovis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar