tisdag 21 juni 2016

Dagens bild nr 51 "Dolk"


Visst är det något förföriskt över ett slankt dolkblad? Gärna med två eggar, gärna med symmetri. Knivarna på fotot är förvisso inte dubbeleggade men de drar åt det hållet utseendemässigt, därav namnet på bilden. 

Jag äger inte så många äkta dolkar, troligtvis av det enkla skälet att de är tämligen opraktiska till det mesta. Men ända sen jag satt och tittade i tidiga Hobbexkataloger hemma hos mormor och morfar när jag var liten har jag tyckt att de är snygga. Frågan är hur en liten pojke på kanske sex sju år kunde ha smakpreferenser åt det hållet? Jag misstänker att historiska medeltida vapen ligger bakom. 

"Daggerresque"

Av knivarna på bilden känner nog många igen Cold Steels fällbara tolkning av en Sgian Dubh kallad "Hold Out". Det här är en "IIIa", det vill säga minstingen i familjen. Den största av dem är ett veritabelt fällbart svärd på något fot eller så. Den här är mer oansenlig med sina 17,5 centimeter totallängd. Den är därtill lätt och stark, fullt flatslipad och enkel. Således är det en bra fickkniv.

Den andra kniven är måhända något mer okänd för det stora flertalet. Det är en kniv designad av Italienaren "Max" och produceras av Lionsteel med hemvist i Italiens stålmecka Maniago. Den heter till och med "Daghetta" och är modellerad efter italienska militära knivar. Den finns i ett par varianter och den här har skollor i aluminium med ett räfflat mönster för grepp. Praktisk? - Tja, för lättare uppgifter och allmänt pill men inget för campingturen. 

Däremot är den vacker. Alla linjer på rätt ställe faktiskt. Det räcker - och förresten den är vass också!


/ J - skribenten med udd

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar