torsdag 4 januari 2018

Fenix T5Ti Halberd

- är pennan mäktigare än svärdet?


Själva konceptet "tactical pens" är nog inget för mig eftersom det leder tankarna till något militärt, agenter och spioneri och kan te sig meningslöst för gemene man var första tanken måste erkännas. 

Men riktigt så illa var och är det inte. Ursprunget kan spåras till en vilja att ha pennor som klarade av exempelvis våta och kalla förhållanden samt knöliga underlag bättre än de som tidigare fanns att tillgå. Blyertspennor har en tendens till att gå av även om de är pålitliga för övrigt. Sen är som bekant inte skriften lika beständig. Utöver det tillkom så småningom extremkrav som att kunna skriva under vatten eller till och med i rymden. Slå ihop behoven med det ständiga suget efter nya prylar som alltid finns och kategorin var född. Intet nytt under solen som det heter, dyra skrivverktyg som statussymboler har funnits lika länge som pennan så det är nog mest namnet som är nytt. 

Därefter har det även tillkommit andra applikationer och den här pennan T5Ti Halberd har till exempel en inbyggd glaskrossare för bilrutor och är byggd för att kunna användas som "kubotan" i självförsvarsapplikationer. Den är för övrigt min första penna tillhörande den här kategorin och i avdelningen "finare pennor" har jag tidigare innehaft en större mängd Parker-pennor i stål och ett antal bläckpennor av olika slag från bland andra Mont Blanc. 

T5Ti "Halberd" från Fenix


Trots det flashiga namnet och det tämligen extrema utseendet satsade Fenix som står bakom Halberd främst på att få till en välbalanserad penna som är skön att skriva med när den utvecklades. Lite ironiskt kan tyckas är att jag sitter och skriver de orden vid ett tangentbord.

Jag uppskattar emellertid att man satt den primära funktionen främst när man designat den här pennan. Det vore lätt att gå vilse i djungeln av marknadsföringsknep, material och hightech. Till syvende og sidst är det ett skrivdon vad den än heter och det är som ett sådant den främst skall bedömas.

"The business end" eller en av två för att vara korrektDesign och utseende


Det kan sägas direkt att den här pennan är en riktig best i positiv bemärkelse. Närmast outslitlig skulle jag tro, något som avspeglas även i utseendet. Den kan fås i tre olika färgställningar och den här är den mest stridsvagnslika av dem. Eller snarare påminner den om ett rymdskepp från Star Wars i mitt tycke. Annars kan den även fås med lila eller blå detaljer för att lätta upp det  intrycket något. Här är det massivt grått som dominerar färgskalan. 

Materialet är TC4-titan och ur det har man CNC-fräst en pennkropp som mäter 12,5 mm på bredaste stället. Hade pennan varit gjord i stål hade den troligen blivit tung. Nu väger den in på 40 gram vilket är respektabelt för en så här stabil konstruktion. Vi talar om en penna som skall gå att köra genom en vindruta också. Men någon riktig lättviktare är det förstås inte vilket naturligtvis påverkar hur den uppträder i hand. 

Utöver att användas som penna går T5Ti i nödfall även att använda som glaskross/hammare som sagt. För ändamålet har den fått en spets av härdad YG8 volfram i en ända. Spetsen som inte är helt vass gör även att pennan kan användas i självförsvarsapplikationer som improviserad "kubotan" eller kort stav.

Härdad spets avsedd som glaskross och nödvärnsverktyg


Pennan är av skruvkorkstyp och med den avtagen är den närmast helt symmetrisk. Det futuristiska utseendet förstärks av de frästa spåren i mittsektionen som speglar sig i de genombrutna partierna i korken. 

Clipet är ett fräst sådant monterat med två skruvar. Både till utseende och funktion påminner det om ett bra knivclip även om det i sanningens namn bör påpekas att det kanske är tvärtom. Pennclip fanns långt tidigare.

Annars kan sägas att jag uppskattar blandningen av intrikat och stilren design. I en värld där allt exklusivt endera är överarbetat som många "customfällknivar" där en hejdlös mängd exklusiva material staplas på varandra eller helt avskalade och minimalistiska i sann "Apple-anda" är det skönt när någon försöker balansera de två. Här finns några spännande element som tillför intresse utan att för den skull förvandla pennan till en julgransprydnad. 


Byggkvalitet


Den genomgående kvalitén på den här konstruktionen inger stort förtroende. Material och precision i tillverkningen är anmärkningsvärt god och det finns heller inga  märken efter bearbetning eller slipning. 

Jag har nu haft den ett par månader och under den tiden har den utvecklat en lätt patina av tunna repor som titan plägar göra. Inget annat. Den har burits konstant antingen i en ficka på en hoodie, en jackficka eller i en väska. Upp och ned har den dragits och den har sett daglig användning. T5 Halberd har även fått utstå mer våldsamma tester genom att exempelvis huggas i trä för att testa den påstådda styrkan.

Att bära


Pennan har ett clip, fattas bara annat och det fungerar som sagt väl. Det har lagom spänst för att både se till att du inte tappar din dyra penna samtidigt som det går att ha i både en skjortficka som i en tjockare byx- eller jackficka utan problem. Sen är clipet mer tilltaget än vad som är vanligt på pennor. Fördelen med det är att jag heller inte har någon rädsla för att det skall fastna och böja sig på något vis och det har det heller inte gjort under testperioden. Det vilar lite sci-fi möter Parker över dess form och utseende.

Sen går det inte att komma ifrån att den här pennan är tjockare än många andra. Inte höggravid över magen men med viss rondör. Så helt diskret är det inte. Något som förstärks av vikten. De fyrtio grammen är inte överdrivet för typen av penna men tyngre än den genomsnittliga bläckpennan eller lågprisvarianten. Med andra ord känns det att du har den i fickan.


Att använda


Pennor kan förstås vara av två grundtyper, klick- och vridbara pennor eller som i det här fallet försedda med kork. Båda systemen har sina för- och nackdelar. Den här varianten är enklare med färre rörliga delar vilket förstås gör dem något smidigare att tillverka samtidigt som det generellt gör dem mer robusta. Särskilt när de som på den här pennan har har fler tänkta funktioner än att bara skriva med. 

Av det skälet är också gängorna tämligen väl tilltagna på en här pennan för att skänka styrka åt konstruktionen. Nackdelen med skruvkorkar är förstås att de tar längre tid att ta fram än vad en klickspets gör. Särskilt tydligt blir det om man väljer att skruva på korken i andra änden för att förlänga pennan. Ja, ytterligare en nackdel finns förstås. Det går att tappa bort korkar även när de som i det här fallet är exklusiva. Här får styrka/utseende vägas mot hur ofta man använder sin penna helt enkelt. 

P950M patronen gör pennan mycket allroundbetonad


Eftersom T5Ti väger en del känns den även solid i handen. Den är välbalanserad som i neutral. Dock gäller det med korken avtagen vilket gör pennan markant kortare. Väljer man att ha den påskruvad på toppen ändras förstås balansen och pennans vikt känns mer. Inte tillräckligt mycket för att störa men det här är trots allt mer en penna för namnteckningar, notiser, inköpslistor och små anteckningar för t ex knivrecensioner än för att nyttja under längre tider.


- grepp

Det är lockande att på mer exklusiva pennor göra greppområdet mer uttalat, läs tjockare än vad som annars är vanligt. Dels för att utmärka formen dels för att underlätta ett stabilt grepp. Här har man från Fenix sida istället valt att gör det ergonomiskt genom att låta ytan vara konkav och förse den med uttalad textur om man väljer att hålla längre upp på pennan. Greppas den närmare spetsen används gängorna till korken för ökat fäste. De fungerar väl genom att skänka adekvat friktion utan att skava mot huden.


- att skriva med

Det första intrycket är att det här är en penna främst för kortare sejourer förstärks när man verkligen skriver med den. Det här är en välbalanserad penna men aningen tung vilket blir mer påtagligt efter en tids användande. En bagatell kan tyckas men vet du med dig att du är student och långa sittningar i föreläsningssalen är vad som ligger framför dig kanske du skall välja ett annat alternativ. Till det mesta annat är T5an riktigt behaglig. Sen bör påpekas att Halberd närmast kan upplevas som två pennor. Med korken av är det en "2/3"-penna sett till längd men då är den också betydligt lättare och synnerligen neutralt balanserad. Med korken påskruvad på motsatt ände är det en fullstorlekspenna men känns då även en smula baktung.

Sen har jag förstås testat de lite mer spektakulära påståendena om den här sortens penna. Jo, den skriver utmärkt upp- och ned. Det är heller inga problem att skriva på kartong både när den är torr och fuktig samt knölig. Faktum är att den även skriver under vatten!

En välbalanserad penna såväl i utseende som i hand


- refill

T5Ti Halberd är original utrustad med en tysk Schmidt P950M tryckpatron av "Parkertyp". Det gör att det finns ett stort urval av ersättningspatroner att välja mellan. Fördelen med att ha tryckpatroner är att de bjuder på det där extra och förvandlar pennor till just "tactical pens". De gör att du kan skriva upp och ned, i höga och låga temperaturer, på ojämna underlag eller till och med i nollgravitation eller under vatten. De sistnämnda tillhör kanske inte de mest nödvändiga egenskaperna men kalla och fuktiga förhållanden är inte ovanligt i vårt land som bekant. I alla fall inte om du är utomhus. Detsamma gäller ojämna underlag då det inkluderar papper av låg kvalitet eller kartong och liknande.

Pennan levereras med bläck från Schmidt men alla patroner av Parker-typ passar


Färgen är i original svart och därmed inte min favorit då jag föredrar blått bläck. Därför kommer jag att byta färg så snart den här patronen tom. Hur länge den räcker kan jag inte riktigt svara på eftersom den i skrivande stund inte tagit slut. Efter tangentbordens intåg i tillvaron är jag inte den storskrivare jag en gång var.

Sen var det "extrafinesserna". Jag måste erkänna att jag inte har använt den i självförsvarssyfte då jag har mycket liten användning för det. Möjligen om jag måste försvara mig brevledes i något framtida ärende. Men däremot har jag faktiskt kört den ett antal gånger genom glas.

En något repig penna efter att ha körts igenom glas


Spetsen gör i det fallet exakt vad den påstås göra. Däremot rekommenderar jag inte det annat än i nödfall då det går illa åt titanet som repas mot det hårda glaset. 


Sammanfattning


Titan som material kan man säga mycket om. Visst kan man hitta fördelar i att det är urstarkt och relativt lätt givet styrkan men behövs det i en penna? Jodå, det gör det av det enkla skälet att titan är lite för prylnördar vad kolfiberdetaljer är för sportbilsentusiaster. Det är beroendeframkallande helt enkelt. Det bevisas lätt av mängden "TFF - Titatanium Framelock Flippers" på knivmarknaden för tillfället och den sammanlagda mängden ficklampor i samma material som finns att tillgå numera. Det är nämligen knutet till pennans "andra funktion" - att vara en statuspryl.

Om någon invänder "men så är det väl inte" så ber jag vederbörande att ta en mer noggrann titt på vad som används när banktjänstemannen undertecknar huslånet eller när försäljaren och du skall underteckna bilköpet nästa gång. Möjligen kan det vara en reklampenna för företaget ifråga men det är i vilket fall inte en illa sliten Bic-penna. 

Ett bra alternativ för den som gillar utseendet och söker en ytterst robust penna


Vad gäller den här typen av pennor så vill jag säga att om du vet med dig att du kommer använda din penna flera timmar i sträck endera i arbetet eller under föreläsningar eller vad det månne vara skulle jag nog rekommendera något annat. Till det tycker jag den är lite för bastant. Läs tung om än välbalanserad.

Tyngden kommer sig förstås av att den är oerhört stabil och överdimensionerad för att hålla för de andra applikationer den är tänkt för. Sen kan man troligen köra över den med en lastbil utan att den går sönder också. Att den är robust innebär även att den har ett överdimensionerat clip. Och det är något jag är en riktig vän av å andra sidan. Jag vete tusan hur många clip som förstörts under åren på billigare pennor men många blir det. Något som inte lär hända i brådrasket på den här pennan.

Sen går det inte att komma ifrån att en penna försedd med karbidspets i en ända gör att du måste tänka på hur du förvarar den. Den härdade spetsen kommer att gnaga på allt annat du bär om de hamnar intill varandra i fickan. Så stoppa inte ned mobiltelefonen eller din finaste fickkniv i samma utrymme.

Fenix T5Ti Halberd är pennan för den som gillar det här lätt futuristiska utseendet och söker något mer eller mindre oförstörbart som går att skriva med under alla förhållanden men kanske inte under hur lång tid som helst. Mer av en utomhuspenna än en föreläsningspenna om jag uttrycker det på det viset. Därtill får du ett par extra funktioner som kan vara mer eller mindre viktiga. Men visst, om du absolut måste krossa en bilruta i en nödsituation så går det utmärkt. 


Länk till produktens hemsidaTeknisk specifikation:

Längd: 138 mm
Diameter: 12,5 mm
Vikt: 40 g
Material: TC4 Titan
Glaskross: YG8 härdad volfram
Patron: Schmidt P950M

Tillverkad av Fenix


/ J - upplyst pennägare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar