onsdag 3 januari 2018

Knivrecension CRKT Noma

-  en riktigt bra kniv för budgetjägaren eller kanske bara jägaren?


Första intrycket var något av en överraskning. Av någon märklig anledning tycks det inte spela någon roll hur mycket specifikationer eller produktblad man tar del av. Ibland upplevs inte alltid mått på samma vis i handen som i teorin. Den här gången hade jag i och för sig inte lusläst allt innan köp utan agerade mer spontant. Det enda jag var säker på var att jag inte skulle ge mig på kompaktmodellen som jag gjorde med den tidigare recenserade Batum. 

Nä, en fullstorleks-Noma från CRKT  blev det och den är vad som kommer att avhandlas här.

CRKT Noma


Det som överraskade var bland annat att den var större än vad jag trott och att handtaget är väsentligt tunnare än förväntat. Därtill kändes den stabil och välbyggd. Bara goda första intryck med andra ord. Något som sedan skulle befästas över tid. Noma är en kniv som gör det den skall på ett ganska lågmält vis. Men det är inte alltid allt behöver vara storvulet och extravagant. Ibland duger "godt nok".


Danskt gemyt i knivformat, en enkel och robust fickkniv


Twitterversion: CRKT Noma - kanske inte lika exklusiv som sin restaurangnamne men "godt nok"


Blad


En av överraskningarna Noma bjuder på är bladformen som genom ett par utmärkande drag avviker en smula från det gängse. Ett är att bladet i relation till handtaget är positionerat på så vis att eggen är vinklad svagt uppåt. Det i kombination med att ryggen även den söker sig uppåt och därtill kröker sig gör att bladformen närmar sig en Nessmuk.

Det innebär att bladet har en bit rak egg att arbeta med kombinerat med en rejäl rundad buk. En kniv som i form påminner om en kortad slaktar- eller flåkniv helt enkelt.

Ett blad som med sin uppåtsvängda rygg drar åt Nessmuk-hållet


Bladet har fått sig en hög flatslipning och en falskegg på toppen som både är en kosmetisk detalj samtidigt som det tunnar ut bladet mot spetsen till. Det är jag tacksam för då det gör att man kan sticka i saker med den här kniven även om spetsen är långt ifrån någon nåludd. Men jämfört med andra Voxnaes-skapelser från CRKT som Pilar och Batum Compact är den riktigt bra.

Stålet är som vanligt på budgetknivar från CRKT det kinesiska 8Cr13MoV. Här ser jag hellre att man tagit några tior mer betalt för kniven och försett det med exempelvis 14C28N eller kanske VG10. De är bättre stål för inte så mycket mer pengar och det skulle gjort kniven mer prisvärd. Som vanligt med det här stålet håller det skärpan under genomsnittet och man får bryna det rätt frekvent för att upprätthålla en vass egg. Det gäller särskilt om man skär i lite elakare material. Det har också en tendens att rosta trots att det är "rostfritt". Så något favoritstål är det inte och kommer aldrig att bli. 

Fabrikseggen får godkänt men med ett nödrop. Inte alltför ojämn och hyfsat vass. Skräckexemplen  från CRKT är annars många när det gäller den biten visar både egen och andras erfarenhet. 

Godkänd fabriksegg, något man inte kan ta för givet från CRKT dessvärre


Finishen på bladet är en okej satin som kanske inte är så mycket att hetsa upp sig över. Det är heller inte övergångarna mellan slipfaserna som likt de flesta billigare knivar är tämligen diffusa. Det påverkar inte funktionen utan är en rent estetisk detalj. Tvärtom kan mjukare övergångar framförallt på lägre slipningar med brantare vinklar vara att föredra.

CRKTs logga eller snarare det typsnitt som används kunde gärna få vara mindre men annars är kniven föredömligt ren från reklamtext. "Noma" och "Voxnaes design" återfinns på motstående sida i mycket liten font. Däremot stör den ovanligt stora nagelskåran utseendet och med tanke på hur mycket blad som sticker ut fyller den ingen större funktion. Men det skulle visa sig senare att den trots allt har ett existensberättigande. 

I formgivningen av det här bladet ett par medvetna val gjorts vilka starkt bidrar till slutresultatet, ett bra arbetsredskap. Först har man nöjt sig med 2,8 millimeters godstjockek. Hurra! Äntligen några som har förstått att alla knivar inte behöver vara vässade spett. "Overbuilt" som det skall heta nuförtiden fungerar på lyxiga fällknivar överdådigt dekorerade med timascus och annat lull lull eftersom de ändå inte används men på bruksorienterade knivar är det helt onödigt och gör i allt väsentligt knivar sämre. 

Om det till det tunna godset sen adderas ett brett blad med relativt hög slipfas får man en kniv som faktiskt skär saker. Och det gör Noma och den gör det riktigt bra.

Ursprungseggen skar till och med papper. Det är inte alltid fallet med CRKT-knivar som sagt. Själva profilen gör sen att kartong och även tyg är riktigt roliga att ge sig i kast med.

Lamm och grishalvor hanterar jag inte för stunden men väl en och annat köttbit i köket och där visade sig Noma vara precis så trevlig som väntat. Den mjukt rundade eggen och det vinklade bladet gör arbetet bekvämt. Just till dylika uppgifer tarvas inte heller de mest extrema stålkvaliteterna. En och annat duvning på ett stål och eggen håller sig i trim. 

Noma biter även dugligt i trä givet att du inte täljer för länge. Det tunna handtaget medför sina begränsningar men presterade klart över förväntan. ett par arbetshandskar rekommenderas dock om du skall hålla på en längre stund. 


Handtag


Enkelhet kännetecknar även handtaget på den här kniven. En stålram som inte lättats men är föredömligt tunn försedd med skollor i plast som skruvats fast. I det här fallet är det någon variant av glasfiberförstärkt polyamid så det är förstås hållbar plast det handlar om. De har sedan försetts med ett enkelt mönster som både ger något litet för ögat och bättrar på fästet. Utan dem hade kniven troligtvis varit rätt hal. Som det är nu finns adekvat fäste. Utseendemässigt ser de ut som, ja plast. 


Ett handtag mer för handen än för ögat med ett utmärkt clip


Ur funktionellt perspektiv är handtaget bra format. Hela handen får plats och alla grepp fungerar. Näbben baktill och fingerskyddet framtill tillsammans med några välplacerade räfflor på bladryggen gör att handen stannar där den skall. Överlag är jag tillfreds med det här greppet. För riktigt tunga jobb är det för tunt med det gäller nästan alla fickknivar så det håller jag inte specifikt mot Noma.

Endast ett par små saker gör mig konfunderad. En är den lilla knölen mitt på greppet som är tänkt att dela upp fingrarna i tvåpar. Hur jag än bär mig åt hamnar långfingret mitt på den om jag kramar handtaget hårdare. Min hand är inte alls anpassad för den utbuktningen. Det är av det skälet jag oftast är emot den typen av greppfrämjande åtgärder, de fungerar sällan med alla hand- och fingerstorlekar.

Finishen är inte extraordinär utan brister något på typiskt CRKT-vis. Lite glipor och inte helt perfekt passade material. Funktionen är dock god


En annan detalj jag inte är helt tillfreds med kopplar jag samman med prisnivån eller kanske ännu mer med "CRKT-finish" och det är att alla kanter är rätt vassa. Exempelvis gäller det sidorna på låsarmen och inte minst insidorna på ramen. Men eftersom det tunna bladgodset ger en mindre öppning stör det inte lika mycket som det kunde gjort på en annan kniv med tjockare blad. Däremot vill det bita lite i bland annat lillfingret när man tar i med kniven. 


Öppning och lås


I grund och botten är Noma en tvåhandsöppnad kniv och har därför försetts med en klassisk nagelskåra. Som nagelbitare är det nog min absolut minst omtyckta version av knivöppningssystem.  En aversion jag vet att jag inte är ensam om särskilt inte som nagelskåror i blad sällan är det snyggaste som finns. Som tur är går det istället greppa bladet på den här kniven då det sticker ut en ansenlig bit utanför handtaget. Lägg därtill att det löper ovanligt lätt och smidigt för att vara en lockback och öppningen går som en dans. Som en passus kan tilläggas för alla de som är skeptiska att det går i princip lika fort att öppna en kniv med två händer som med en om man bara vet vad man gör. Vinsten med enhandsöppning är snarare att en hand frigörs för att exempelvis hålla i något. 

En tvåhandsöppnad kniv med klassisk nagelskåra försedd med backlock


Apropå det så är Noma faktiskt så smidig att det inte är några problem att enhandsöppna den här tvåhandsöppnade lockback-kniven. Det finns så mycket bladyta tillgänglig och den är så mjuk i gången att en tumme på sidan av bladet och en lugn kontrollerad rörelse sköter resten. Det är här nagelskåran faktiskt fyller en funktion, den ökar friktionen mot tummen precis lagom mycket. En av mig mycket uppskattad finess som jag dock är rätt säker på är oavsiktlig eftersom jag vill minnas att man inte får ha dylika i Danmark även om de lättat på knivlagarna och numera tillåter lås. 

Vilket för oss in på just den detaljen. Här är låset en enkel lockback som fungerar och väl därtill. Det bjuder inte på Triad-låsstyrka och inte samma precison som en Al Mar eller ens japantillverade Spydercos men är fullt dugligt. Lätt att släppa och håller bladet med tillräcklig auktoritet för att inte glapp eller spel skall vara aktuellt. Även det "godt nok".


Att bära


Noma briljerar i fickan. Den är förvisso inte fjäderlätt men allt annat hamnar högt på skalan över önskvärda egenskaper. Inga vassa detaljer som sticker ut eller stör, riktigt tunn och smäcker och försedd med ett bra clip.


Noma rider tryggt i fickan


Clipet är värt en egen liten utläggning. Formen är en av de bättre jag prövat på länge. På den här kniven bör tilläggas. Det beroende på att utrymmet under det inte är särskilt stort och det är heller inte läppen som skall föras över tygkanter. Det kunde varit rejält negativa egenskaper. Men eftersom handtagsmaterialet är plast så är friktionen relativt liten och därmed fungerar kombinationen riktigt bra. Det här clipet ihop med exempelvis rivig G10 hade varit illa, kanske till och med "Cold Steel illa". Men den platta formen gör även att clipet är i princip helt anonymt när kniven används. 

I övrigt är det ett clip som döljer i princip hela kniven i fickan. Det innebär också att den kommer att stanna där även när man rör sig i skog och mark vilket är vart jag främst kan se den här kniven användas. 


Sammanfattningsvis


Noma blev en välbehövlig injektion i mitt intresse för CRKT. Det går nämligen upp och ned, mest ned i ärlighetens namn. De står för knivar som allt som oftast återfinns i lägre prislägen, "budgetknivar". Något som i sig inte behöver vara dåligt. Deras utflykter utanför den ramen har varit få och inte helt framgångsrika. Men även enklare knivar kan göras mer eller mindre bra och här blir det ibland berg- och dalbana för deras del. Som exempel kan nämnas höjdaren Pilar och den mindre bra Batum Compact som jag tidigare recenserat. Båda knivar formgivna av Voxnaes och båda tillverkade av likvärdiga material och producerade i Kina. 


En dansk höjdare att avnjuta, även om ett wienerbröd kanske hade varit mer passande tillHär har man emellertid lyckats förvalta en enkel och god knivform med rötterna djupt i den danska myllan. Förvisso gjord i enkla material men med bibehållen funktion till ett attraktivt pris. Med det sagt skulle jag gärna sett en lättare uppgradering vad beträffar stålval och finish. För den här kniven förtjänar några extra minuter vid putsande av kanter och hörn samt slipning även om den ökade tiden lett till ett smärre kostnadspåslag. Då hade den gått från att vara bra till ett riktigt fynd.


CRKT Noma, en kniv som rekommenderas för den som söker en enkel funktionell fällkniv 


Men för prislappen vilken ligger strax över fyrahundra kronor är det här en riktigt bra brukskniv som sköter det den skall och det med glans. Specifikation:

Längd utfälld: 200 mm
Längd hopfälld: 114 mm
Vikt: 132 g
Bladlängd: 84,25 mm
Godstjocklek: 2,8 mm
Bladstål: 8Cr13MoV, HRC 58-60
Handtag: Glasfiberförstärkt polyamid på stålram
Lås: Backlock

Producerad av: CRKT, tillverkad i Kina./ J - uppskattar danskt gemyt

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar