måndag 4 april 2022

Ny kniv - Spyderco Resilicence Lightweight

Resilience är en kniv i Spydercos sortiment som det inte talas så mycket om. Men den ingår i deras "value line", det vill säga något billigare knivar gjorda i Kina. Den serien som blev mest känd för Tenacious som är lillebror till den här. 

Resilience är nämligen en bjässe och tillhör faktiskt en av Spydercos största modeller. Om man bortser från Cold Steel utmanaren Tatanka som kom för några år sedan. Men annars är det knivar som Military, Police och nu senast Native Chief och Yojumbo som tillsammans med Resilience utgör Spydercos tyngsta uppställning.

Spyderco C142BK Resilience Lightweight


Nu är Resilience ingen ny modell då den funnits i ett flertal år nu. Det som är nytt är  materialen. Den här versionen kallas "Lightweight" och har sidor i FRN istället för G10 som satt på originalet. I det här fallet är det faktiskt en uppgradering då den varianten på G10 känns rätt plastig. FRN är förvisso en typ av plast eller snarare fiberförstärkt nylon som förkortningen lyder direktöversatt. Men med Spydercos "bi directional"-mönster ger det betydligt bättre grepp. Och med tanke på knivens format är det ingen dum idé. Dessutom ger FRN-materialet ökad utrymme för fler färgkombinationer vilket är något som Spyderco ofta utnyttjar. 

Sedan sparar man förstås lite vikt, 20 gram för att vara mer exakt. Vikten har sänkts från 145 gram till 125 gram. Det är nog inte det största argumentet för den här kniven. Stålet är detsamma som det en gång var och det innebär 8Cr13MoV. Dessvärre får jag väl säga. Jag är ingen större vän av det stålet även om jag inte är lika "allergisk"  mot det som en del andra recensenter. Det är faktiskt lätt att slipa och det tar en relativt god skärpa. Sen har det andra nackdelar men det är ett annat ämne. 

Men å andra sidan ämnar Spyderco släppa en lättviktsvariant med S35VN i bladet istället. Det blir något att bita i eller som har bra bett snarare. I gengäld förvandlas den kniven från att vara en "value line" till något helt annat eftersom priset också gör en rätt rejäl rush uppåt. 

En recension följer, var så säker!


Resiliance



Vill du bli återförsäljare av Spyderco? Kontakta Knivgrossisten.se




/ J - bjuder på motståndskraft

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar