lördag 3 mars 2018

Knivrecension Two Sun TS45 "Phalanx"

-  märket som fick en andra chans


För ett par år sedan chansade jag på att köpa en kniv från ett då för mig helt okänt märke vid namn Two Sun. Det var inget lyckat försök kan sägas. Modellen var i mångt och mycket ett fiasko även om de övergripande formerna som "sålde" kniven till mig ser bra ut. Men skam den som ger sig tänkte jag och gav dem trots det en andra chans. I efterhand kan jag säga att jag är mycket glad att jag gjorde det och nu finns även en fjärde representant i samlingen och en femte är på väg i skrivande stund.  


Two Sun TS45 Phalanx


Den andra chansen var turlig då den här kniven formligen blåste mig ur stolen när jag öppnade den oansenliga lådan. Den överträffade alla förväntningar jag eventuellt hade. De få som fanns baserades på några positiva omdömen jag tagit del av via Instagram så förkunskapen var något vag och skulle som sagt vägas mot mina första negativa erfarenheter. 

Two Sun har helt enkelt ryckt upp sig sen det begav sig. Det är ett företag från Kina som inte kopierar andra utan istället har anlitat en designer som för stunden formligen spottar ur sig modeller. Han kallar sig "Night Morning Design" och återfinns främst på Instagram. Det här är nummer 45 i ordningen och den har fått namnet "Phalanx".


Phalanx, en kniv som är förvånansvärt rättfram bakom sitt tekniska yttre


Det här är en kniv med ett tydligt och modernt formspråk som högst troligt inte tilltalar alla och inte ens mig alla dagar. Men det är konsekvent och synnerligen väl utfört. Kniven är fylld med intresseväckande detaljer som återfinns i hur handtag och översträckningsskydd är konstruerat, clipets utformning, mekaniken, bladformen, ytbehandlingarna med mera. Det finns helt enkelt mycket att säga om den här kniven.


Blad


En av de i både i bildlig och bokstavlig mening säljande delarna av den här kniven är bladet. Det är också en av de enklare även om det precis som på övriga kniven finns detaljer att notera och tala om. 

Det första som slog mig är att både bladet och kniven är mer tilltagna än förväntat. Det här är en "fullvuxen" kniv och inte något liten fickkniv. Konkret innebär det ett blad på nio och halv centimeter tillverkat av en bit D2-stål med en grovlek på 3,8 millimeter och som är strax under tre centimeter brett/högt beroende på hur man väljer att se det. 


En modifierad wharncliffe med buk och en hög flatslipning ger ett allroundbetonat blad med EDC-fokus


Finishen är en attraktiv medelblank satin som övergår i en blästrad gråton i de försänkta partierna/blodskåran/fullern, kärt barn har många namn. Tvåtonsfinishen och den jämna ytbehandlingen är liksom resten av kniven väl arbetade vilket skänker ett exklusivt intryck. Bidragande till det är även den relativt diskreta märkningen. På en sida "Two Sun"-logotypen som inte sticker i ögonen allt för mycket och på andra sidan "Night Morning Design". Det sistnämnda tyvärr i vad som anskrämligt mycket påminner om typsnittet Comic Sans. På ricasson återfinns ståltyp.

Formen är spännande och helt i linje med exempelvis Fox Slim Dragotac eller Spyderco PPT som i sin tur blandar drag från klassiska Wharncliffeblad med den krökta eggen från en HigoNoKami vilket utmynnar i en modern fusion. Resultatet är ett blad som både bjuder på estetik, en svagare buk och en jäkligt användbar spets. Helt i min smak när det kommer till EDC-knivar. 


Jämn symmetrisk egg med bra bett redan från fabrik. Tack för det!


Ett par detaljer förtjänar extra omnämnande. Den första är att den här kniven har en av de bästa förhållande mellan blad och handtagsstorlek jag stött på hos en fällkniv. Two Sun har helt enkelt knökat in så mycket blad det bara går utan att man sticker sig på det.  Det andra är att kniven kom ruskigt vass med en egg som är både jämn och symmetrisk. Den slår utan tvekan en rad betydligt mer etablerade märken på fingrarna på den fronten. 

Sen kan även sägas att de något ovanliga fördjupningarna på bladryggen fyller en funktion oavsett om det är medvetet gjort eller ej. De gör att kniven även kan fällas ut sakta och diskret om så önskas. Mer om det senare. 

Om funktionen kan annars sägas att förutom att bladet är väl slipat så är det även förtjänstfullt tunt bakom eggen. Det och att det är flatslipat till större delen av bladets höjd gör att TS45 även skär förbaskad bra i alla de material jag testat så här långt. Sen har man inte missat det här med att lämna en litet men effektivt "sharpening choil" för att underlätta framtida underhåll på kniven. 

Materialet som använts uppges vara D2, en äldre stålkomposition som brukar räknas till kategorin "tool steels" fast det i det här fallet är "semirostfritt". Det finns ingen anledning att misstro uppgifterna om vilket stål det handlar om eftersom det inte tillhör den mer exklusiva skaran och det är fullt möjligt att det är en inhemsk kinesisk tolkning av varianten. Det kan i sammanhanget nämnas att Two Sun i flera fall släppt sina knivar i lyxversioner med M390 stål för den som vill tillfredsställa den inre "stålsnobben".   

Hur som haver är bladet fullt dugligt till det mesta. Möjligen med undantag av syrlig mat som ex tomater. Skär man dylikt och lämnar kniven så blir det fläckar på bladet. D2 kräver lite pyssel då man helt enkelt behöver olja det ibland samt torka av bladet och hålla det torrt efter användning. Annars kommer korrosion som ett brev på eh...posten. Det gäller även det här bladet vilket ytterligare tyder på att märkningen är korrekt. Det är inte lika rostfritt som de enklare "sifferkombinationsstålen" som annars återfinns i knivar från Kina. 

En invändning är att eggen inte håller hur länge som helst. Den behöver umgås med ett skärpstål ibland när man plöjer genom kartong till exempel. Men utöver det är kniven en bra brukskniv, kanske bättre än vad dess moderna yttre antyder. 


Handtag


Om bladet i grund och botten är enkelt med någon detalj så är handtaget desto mer arbetat. Onekligen är mycket tid nedlagt på utseendet. Om man sen uppskattar det är förstås en helt annan fråga. Det ser ut som om kniven kommer från rekvisitan tillhörande valfritt Star Trek avsnitt. 

Men om handtaget kan även sägas att det trots det är funktionellt. Det finns uppenbarligen en tanke bakom galenskapen. Formen är ett resultat av mycket tid med en CNC-maskin. Grunden är två bitar TC4-titan som fått de lättade partierna som vanligen återfinns dolda på insidan lagda på utsidan istället. Det förfarandet ger det distinkta utseendet samt ett bättre fäste än en slät yta skulle gjort. Tilläggas bör att att alla kanter, hörn och fasade detaljer är exceptionellt väl rundade och slipade på TS45an. Faktum är att kniven är så välgjord att jag har svårt att hitta särskilt många serieproducerade knivar som slår den alls, oavsett prisklass. 


Ett bekvämt handtag även om öglan för fånglina känns som en efterhandskonstruktion


Att mycket tid lagts ned på produktionen märks på en uppsjö detaljer. Förutom mönstret på handtaget gäller det låsarmen som liksom clipet är genombrutet. Detaljer som annars återfinns på betydligt mer exklusiva knivar då det förstås kräver längre bearbetning av materialen. Det omfattar även pivotskruven som förutom att vara dekorativ har försetts med en "krage" som även agerar översträckningsskydd. Ett mycket finurligt sätt att gömma den funktionen. 

Trots pivotskruvens utseende återfinns en vanlig "T8" i dess centrum. Den är med andra ord både estetisk och praktisk. Det är för övrigt den enda sammanhållande punkten tillsammans med en skruv i bakänden på handtaget. Det är därmed mycket lätt att demontera kniven. Eftersom de arbetade ytorna med sina fickor återfinns på utsidan är insidan helt slät och därmed lätt att rengöra. 


Byggkvaliteten är mycket god och det finns många detaljer att studera. Lägg särskilt märke till
 hur alla frästa fördjupningar är fasade och slipade


Handtaget mäter tolv centimeter på längden vilket är tillräckligt för att tillhandahålla utrymme för olika storlekar på händer och tillika handskbeklädda diton. 

Greppet är ergonomiskt på ett enkelt vis. Det kröker i en mjuk båge vilket fyller handen väl. Möjligen kan tyckas att det är något halt. Det är trots allt ett metallhandtag utan räfflor att tala om. Bortsett från den arbetade utsidan då som hjälper till och räddar kniven på det området. 

En detalj jag inte är helt vän med är den lilla öglan som agerar fånglinehål. Den stämmer inte med designen, är väldigt snålt tilltagen och kan ibland kännas i handen. Jag funderar till och med på att avlägsna den helt. Den är för övrigt en förlängning av backspacern som även den försetts med mönster. 


Öppning och lås


Phalanx öppnas företrädesvis med en flipper som hållits modest till formatet. Visst, kniven är tack vare det och ett rejält blad inte den kvickaste på marknaden. Men öppningen fungerar och jag föredrar generellt mindre flippers framför större sådana eftersom de tar mindre plats i fickan, inte hackar lika hårt på omgivningen och stör knivens övergripande linjer mindre. 

För säkrare funktion har den här varianten försetts med några välbehövliga räfflor. "Landningsbanan" för fingret är tacknämligt fasat och rundat. Det ger en mjuk avslutning på rörelsen. 


Flippern är föredömligt liten och diskret. God geometri
gör att den fungerar ändå


Sen kan bladet fällas ut med tummen också. Det är bara att
 nyttja skåran i bladet


Det kan tilläggas att "detenten" inte är särskilt stark. Inte så svag att man kan skaka ut bladet men tillräckligt för att kniven även skall gå att öppna med tummen. Det sker genom att man tar spjärn mot mönstret på bladet. Det är en finess jag verkligen uppskattar då det gör att kniven kan öppnas på mer än ett vis.  

TS45 är mycket len i gången tack vare lager i keramik. Återigen en detalj som brukar återfinnas på dyrare knivar. Även detentkulan är i keramik. 

Ramlåset är stabilt samt lätt att komma åt och släppa


Ramlåset har alla de attribut som krävs i form av utbytbar stålförstärkning och ett översträckningsskydd. Det senare är dolt i pivoten vilket är både snyggt och effektivt. Låset är mycket lätt att komma åt och att släppa. Men det är bäst att inte göra det med bladet riktad uppåt. Gången är mjuk nog för att bladet skall falla igen med endast lätt motstånd och eftersom kniven inte har något "choil" så är risken för att skära sig överhängande. Så flytta fingrarna och skaka lätt på kniven och den glider igen. I det här fallet är det skönt att låsarmen agerar "broms".  

Själva låsfunktionen är helt utan negativ anmärkning. Lätt att släppa och bladet är helt stabilt även i utfällt läge. Precis som det skall vara. 


Att bära


Clipet på den här kniven är en lyckad fusion av utseende och funktion. Det som utmärker det är att det är ett 3d-format titanclip med två distinkta igenkänningstecken. Dels så är det genombrutet vilket flyter ihop med övrig form på ett gott vis och dels har det en dold fästskruv. Vad bättre är att det även fungerar väl när kniven sitter i fickan. Det håller kniven på plats utan att visa allt för mycket av den. Däremot kan den jäkla fånglineöglan kännas spetsig om man stöter emot den. 


Inte bäst i världen men gott nog särskilt med tanke på att det är ett
 "skulpterat" clip. Men på grund av det syns lite för mycket av kniven


De yttre kanterna är mjukt rundade runt om och vikten är inte avskräckande den heller med sina runt 130 gram. Med tanke på att bladet mäter över nio centimeter och det mesta av det är egg får det anses konkurrenskraftigt. 


Sammanfattningsvis


Jag skrev inledningsvis att man får "extremt mycket kniv för pengarna". Hur mycket pengar då undrar kanske vän av ordning. Ja, en Google-sökning säger att de finns att köpa på hemmaplan för någon tusenlapp. Själv gav jag emellertid runt trehundra kronor på en auktion och även med tull och moms blir det billigt! Särskilt när det ställs i relation till att du för den slanten får en sunt konstruerad modern fällkniv som inte skäms för sig storleksmässigt. Inte heller ur materialsynpunkt med TC4-titan, D2-stål och kullager samt "detent" i keramik gör bort sig på något vis. 

Rymdskeppet har landat. TS45 Phalanx har ett mycket modernt formspråk


Vad som kännetecknar "Phalanx" är emellertid inte priset utan de många och väl arbetade detaljerna. En hade varit bra, två utmärkt men här finns fler än så. Först återfinns de idag för knivtypen nästan obligatoriska elementen såsom:
  • Handtag i titan som går att ta isär
  • Ramlås med utbytbar stålförstärkning i låsarmen samt
  • Flipperöppnat blad som löper på kullager
Lägg därtill:
  • Lättade handtagssidor
  • Tvåtonsfinish på bladet
  • Flera sätt att öppna kniven utan att det inverkar menligt på utseendet
  • Översträckningsskydd gömt i pivotskruven
  • Clip som både är "skulpterat", genombrutet och försett med dolt fäste
  • Ramlås som är genombrutet

Sen kännetecknas den här kniven av genomgående mycket hög kvalitet. Kanske överraskande hög för sammanhanget. Samtliga ytor, hörn och kanter på den här kniven har blivit exemplariskt fasade och rundade. Den finns inget negativt att invända alls på den punkten. Detsamma gäller hur bladet formats och slipats. Phalanx är helt enkelt välgjord. 


En kniv från Two Sun som överraskade positivt på många plan


Men vad bättre är att du förutom ett distinkt utseende och massor av finesser får ett blad som skär och sticker bra och ett handtag som i funktion både är enkelt och ergonomiskt.

Finns det inget negativt att säga om Phalanx? Jodå, fast inte för klassen, särskilt prisklassen. Det mesta är rätt genomfört helt enkelt. Möjligen med undantag för dem som söker extremt snabba knivar. Men annars lurar i vassen den vanliga kritiken mot metallhandtag i gemen, flipper som öppningsmekanism och ett utseende som sannerligen inte tilltalar alla. Det gäller förstås även den här kniven. Metall känns som det gör i handen och jag föredrar exempelvis känslan i micarta. Flipperknivar dras med sina utstickande metalldelar och begränsningar även om man just på den här kniven minimerat dem.

Sen finns alltid invändningen att många kinesiska märken kan kännas något identitetslösa. Men det ligger i sakens natur då de är tämligen nya på marknaden. Endast tiden kan utvisa vilka som kommer att bestå och utvecklas och vilka som kommer att falla i glömska. 

Men bortsett från den kritiken är det är ett solitt köp som varmt rekommenderas av undertecknad vilket jag hoppas framgått av presentationen. Specifikation:

Längd utfälld: 215 mm
Längd hopfälld: 120 mm
Vikt: 127 g
Bladlängd: 95 mm
Godstjocklek: 3,8 mm
Bladstål: D2
Handtag: Titan, TC4
Lås: Ramlås med stålförstärkning

Producerad av: Two Sun, tillverkad i Kina


PS. Two Sun prövar ett överraskande sätt att namnge nya modeller. I grunden har knivarna helt enkelt en beteckning, i det här fallet TS 45 vilket verkar stå för vilket modell i ordningen det är. Därefter lägger de ut en namntävling för aktuell modell på Instagram. Bästa förslag belönas med att ha döpt en kniv samt får ett exemplar av densamma. Mycket finurligt sätt att sälja in ett märke må jag säga!


/ J - gillar sol så varför inte två?

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar