tisdag 12 oktober 2021

Ny(a) kniv(ar) - Wulflund Vengeance

Har du inte visat bilder av de där knivarna förut är en tanke som kan smyga sig på. Särskilt för den som inte är fullt initierad i knivkastarvärlden. Om du tillhör dem som fick den tanken i huvudet är du faktiskt inte helt fel ute. 

Det vill säga de här knivarna från Tjeckiska Wulflund och deras kastknivssektion Sharp Blades tillhör samma kategori knivar som de av mig tidigare recenserade Stinger från en annan tillverkare. För övrigt är det samma man som ligger bakom dem, Adam Čeladin. I grund och botten bygger båda modellerna på en kniv kallad Arrow, designad av Thomas "Tom Tom" Hampich.

Men Vengeance som den här modellen heter är en vidareutveckling från de båda och skiljer sig på en rad punkter.

Wulflund Vengeance


För det första är Vengeance både längre och tyngre än de andra knivarna. Längden i det här fallet är hela 25 centimeter och eftersom tjockleken ligger på massiva 8 mm så blir vikten därefter. De väger in på 278 gram styck även om de uppges vara ett par gram lättare i katalogen. 

Sen är formen förvisso snarlik men inte identisk. De är inte bara längre utan även slankare mot "bladet" till samt aningen bredare över gumpen. I teorin borde den ökade längden underlätta rotationskontroll vid vissa tekniker (inte alla nota bene) av no spin-kastning. Det borde gör dem ännu mindre villiga att snurra samtidigt som det bredare och rundare akterkastellet borde förstärka antirotationsrörelsen med pekfingret. Som sagt, det var teorin. Återstår att se hur jag uppfattar dem i praktiken. 

Spetsen är inte heller densamma. Här är slipfaserna tvärare men i gengäld smalnar spetsen även på bredden vilket den helt flata spetsen på Stinger inte gör. Det borde ge ännu hårdare penetration.

Materialet som använts i Vengeance är ett tjeckiskt fjäderstål med beteckningen 14260 som sedan försetts med en svart beläggning som jag faktiskt inte vet vad den består av. Den hjälper i vilket fall till att skydda mot rost och i värsta fall knivarna att försvinna i skogen när det börjar skymma en tidig hösteftermiddag. 





/ J - kastar sina knivar

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar