lördag 16 oktober 2021

Ny(a) kniv(ar) - Pierre Cazoulat Woodpecker

Det finns kastknivar och sen finns det KASTknivar. De här tillhör definitivt den senare kategorin. De uppvisar en helt annan nivå på kvalitet än det mesta jag hållit i tidigare oavsett prisklass. Men så är det handgjorda customknivar också. 

De här knivarna kallade Woodpecker är den senaste modellen av knivar avsedda för rotationskastning från franska Pierre Cazoulat. Pierre är en herre som ägnat sig åt knivkastning i många år med en diger meritlista som bland annat inkluderar mästerskapstitlar från både Frankrike och USA.* 

Pierre Cazoulat Woodpecker


Woodpecker är tämligen stora kastknivar utan att tillhöra de gigantiska. I den senare kategorin hittas olika varianter på amerikanska "mountain bowies". Även Woodpecker drar åt det klassiska hållet men är något mer återhållsam sett till format. Annars har Cazoulat ännu större knivar i sin arsenal som modellerna Sphinx och Kalao vilka båda väger in över halvkilot i 6 mm-utförande.   

De är alla av den typen av kastknivar jag föredrar ur ett estetiskt perspektiv, de som ser ut som knivar. Med både "eggar", falskeggar och handtag gör de här definitivt det. Sedan ståtar Woodpecker med tämligen djärva linjer med sitt vinklade handtag och den rejäla harpunspetsen. 

Materialet är ett rostfritt stål, så mycket mer vet jag inte om det för tillfället. Woodpecker har en tjocklek på 6 mm. Längden på knivarna är 33,5 cm och det matchas med en bredd på 4 cm som mest. Måtten gör att de är godkända för alla typer av tävlingsreglementen**. Storleken ger en rätt påtaglig kniv som väger in kring 460 g vilket gör dem till de tyngsta jag äger. Tyngdpunkten återfinns ett par tre centimeter framför handtaget som är vinklat nedåt på ett intressant vis. Det möjliggör att man kan skifta rotationshastighet genom att vända dem upp och ned till exempel. Återstår att se hur det fungerar i praktiken. 

Knivarna kommer med något så ovanligt som en mycket snyggt utförd konvex slipning till något som närmast liknar en egg men som lämnar den sista biten oslipad. Det gör att kniven bekvämt kan greppas även i bladet. Det gäller även den tveeggade spetsen.  Kanterna på resten av kniven är lagom brutna för att inte kännas vassa och finishen är utsökt. Handtagen består på klassiskt vis av ett par tjocka bitar läder fastsatt med tre stadiga nitar. Det är ett av få handtagsmaterial som faktiskt håller för de påfrestningar en kastkniv utsätts för. 

"Wow-faktorn" är mycket hög hos de här knivarna och de gav ett riktigt häftigt första intryck. Ännu mer spännande skall det bli att pröva dem ordentligt. Om de är hälften så bra som jag tror är det de här knivarna jag kommer att använda mig av på de klassiska momenten i nästa års svenska mästerskap!


Pierre Cazoulat online-butik




/ J - nästan förstummad


* Bland dem kan nämnas värlsmästare 2008,2012, 2015 och 2016 samt europamästare 2009 och 2017 och mångfaldig fransk mästare.
** Förutom något störtfånigt ameriskanskt system som har regler helt skilda från alla andra organisationer.

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar