tisdag 5 oktober 2021

Ny kniv - Fox Tactical Elementum Dagger

"Is this a dagger which I see before me?" undrade eller snarare konstaterade Macbeth innan allt barkade åt skogen. I det här fallet kan man faktiskt undra det. 

Fox Knives nya Tactical Elementum Dagger ser onekligen ut som en tveeggad dolk. Men trots utseendet är det lite av en definitionsfråga. Bladet kan även betraktas som en spear point med en egg och en sågtandad rygg. Det låter något mindre aggressivt. Men den symmetriska formen och namnet talar onekligen emot den tolkningen. Men vad tycker vi egentligen om order "taktisk"? Jag är kluven, men visst, den här kniven kan nog användas i alla applikationer. Även de som kan tänkas innehålla det ordet på riktigt. Men det är inte det enda kniven verkar kunna.

Fox FX 647S Tactical Elementum Dagger


De första intrycken säger att kniven är mycket lätt för sin storlek samt välbalanserad. De två egenskaperna gör den extremt kvick i handen. De 335 g som står på hemsidan gäller vare sig för kniven eller som komplett paket. Kniven väger undet hektot med 99 g och totalt 180g med fodral. Sedan är fabrikseggen riktigt vass och detsamma kan sägas om sågtänderna som riktigt längtar efter att sätta tänderna i närmsta rep eller tamp. Nu börjar det likna något!

Elementum är mer praktisk än vad första anblick ger vid handen


För trots sitt utseende med det av Idroglider svärtade bladet så ger Elementum ett rätt praktiskt intryck. Den skär bra, det lilla jag hunnit pröva och den är lätt att bära. Särskilt som det medföljande kydexfodralet är enkelt att använda med en Teklok-liknande lösning för att fästa kniven vid ett bälte eller annan utrustning. Kombinationen av N690Co-stål och svart blad ger dessutom en kniv som kan hantera en hel del fukt innan den rostar vilket alltid är en fördel. Särskilt om man skulle befinna sig vid havet. Även handtaget är slitstarkt samtidigt som det ger bra fäste med en kärna av "PP" (polypropylen) överrdaget med "TPE" (termogummi). Liknande handtag som exempelvis hittas på en del Moraknivar och Fällknivenprodukter. 

Fox Knives har i mitt tycke lyckats ta fram en dolk som inte bara är en "one trick pony". Något säger mig att den här kniven har mer än ett ess i rockärmen. 





/ J - symmetridiggare

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar