söndag 17 oktober 2021

Aldrig är folk nöjda!

Häromdagen läste jag på fullt allvar en tråd på Instagram där TS ondgjorde sig över att bland andra Civivi inte kom med några nya knivar utan mest producerade nya versioner av sina bästsäljare. 

Det var nu en intressant synpunkt men fullständigt fel! Både fel som i dåligt underbyggda fakta och som i besynnerligt avvikande åsikt. 

Först kan sägas att just nämnda företag har en enormt hög, kanske till och med för hög produktionstakt när det kommer till nya modeller. I princip kan du se en sådan varje månad. Således är det inte brist på nyheter från det hållet. Sen om man gillar vad de gör eller ej spelar ingen roll vad gäller just den aspekten. Det är bara att konstatera faktum. 

Variationer på ett tema, Civivi Elementum och Mini Elementum


Mini är verkligen mini i det här fallet! Kanske till och med "mikro"?


Men var som hänt är att Civivi nyligen släppt väldigt många versioner av sin storsäljare Elementum. På samma vis har även QSP gjort som formligen öst ut nya varianter av sin Penguin efter att den kniven blivit en succé. Först fanns den att tillgå i några få färger. Nu finns den i allsköns varianter med olika bladstål, låssystem och handtagsmaterial. Båda företagen har naturligtvis slagit mynt av sina framgångar och vill tjäna pengar på dem. Inte så konstigt men det råkar också sammanfalla med vad många kniventusiaster vill ha! En typisk "win-win"-situation i mina ögon.

Hur man kan klaga på det förstår jag inte riktigt. Det är ju vad folk efterfrågar! "Kan ni inte göra si eller så modell i titan med ramlås och S35VN?" "Den modellen vore ascool med kopparskollor!" "Bara den fanns med bättre stål!" Liknande och fler kommenterar hörs ofta sväva omkring i etern. Och när tillverkarna lyssnar är de inte "spännande" och nydanande nog.

Ursprungsmodellen av QSP Penguin med handtag i Micarta och D2-stål

Sedan är det en märklig syn på just de här företagen. Är de för att de råkar komma från Kina månne? Det bör påpekas att trådskaparen var amerikan. Som bekant är det här fenomenet verkligen inget nytt under solen. Särskilt Spyderco är kända för att göra hur många limited editions som helst. Det är "Sprint runs" hit och "Factory Specials dit". Oftast är skillnaden mellan versionerna färgen på handtaget och ståltyp, knivarna är annars oförändrade. De två variablerna gör att det finns närmast oändliga kombinationer av några av deras modeller att tillgå. Mumma för samlare, kanske mer ointressant för andra. 

Spydercos "Native" utgör numera en hel familj och Griptilian från Benchmade finns även den i olika storlekar och färger, med olika stål i bladen och varianter på öppningsmekanismer


Mindre extremt men i helt samma anda jobbar Benchmade på. De har just kommit med "mini"-versioner av sina bästsäljare Bugout och 942. Redan sedan tidigare finns även Freek, Griptilian och ytterligare modeller i storlek "large" och "mini". Därutöver tillkommer olika material i handtag, färger och även öppningssätt i vilka fall varpå antalet kombination raskt ökar. Även om antalet Griptilian-modeller inte kan konkurrera med Spydercos Delica så är det inte långt ifrån. 

Men vi kan även tala om fällknivarnas Rolls Royce, Chris Reeve Knives. Hur många varianter av Sebenza respektive Small Sebenza finns det nu igen? Någon som exakt koll på det?

Nä, det var sannerligen en märklig inlaga i knivdiskussionen i mitt tycke. Det är en annan fråga om huruvida det är av godo att vissa företag ägnar mer kraft och energi att prångla ut knivar med nya färgställningar och kopparhandtag än att koncentrera sig på några få och kanske ännu bättre nya modeller. Men i övrigt  kan jag bara se att det är oss knivnötter tillgodo att det finns mycket att välja på. 

Vad anser ni om det här förfarandet?


/ J - undrande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar