onsdag 25 maj 2022

Dagens bild nr 256 "Den slipningen"

En onsdag i nådens år 2022, mitt i veckan mitt i livet. En dag lika vanlig som den igår och den som kommer. Eller ja, om framtiden är svårt att sia. 

Själv sitter jag här med ryggont. Ett jäkla ryggskott som varat en vecka ungefär. Det är resultatet av att jag skulle hjälpa min far att iordningsställa hans husbil. Den skulle hämtas på verkstad varpå några gasoltuber skulle på plats. Rätt ställe råkade befinna sig bakom en lucka tämligen långt ned och framförallt långt in. Därför böjde jag mig framåt, uppenbarligen i fel vinkel, för att få den första tuben på plats varpå det sade knak eller nåt i ryggen och plötsligt låg jag på marken och kravlade. "Vad hände?" sporde min far där han satt i sin rullstol och inte kunde hjälpa till. "Ryggskott" genmälde jag ynkligt samtidigt som jag tänkte, "fan inte nu, inte när jag börjat cykla och kasta kniv". Bäst jag låg där ringde det på telefonen och jag kände mig nödgad att svara då det var min bonusdotter som inte ringer alltför ofta. På hennes fråga "Hur är läget?" kunde jag inte annat än att svara att "det är skit" och förklara varför. Hon ville bara ha skjuts hem från träningen samma kväll. Synen var troligen komisk för en utomstående. 

Nu är det vila som gäller. Inte strikt sådan emellertid, det är bra att röra sig så mycket som möjligt utan att provocera fram överdriven smärta när man har ryggskott är de senaste rönen enligt min läkare. Så det försöker jag med. Vissa dagar har jag t o m kunnat kasta kniv. De sista dagarna har vare sig det eller cyklingen fungerat. Så om framtiden kan man verkligen inte uttala sig!

"Den slipningen"

Därför sitter jag nu här och författar en lång "dagens bild"-text och dricker kaffe samt leker med lite knivar. Just den här råkar vara en av Al Mars senaste iterationer av deras Falcon-modell. Den är utrustad med titanhandtag, en frame lock och en flipperfena för öppning. Detaljer som avslöjar den som en Al Mar 2020 och inte en av de äldre Seki-tillverkade exemplaren. Men tillverkningskvalitén är god i vilket fall som helst. 

Det kan bland annat studeras genom att titta på den sympatiska slipningen av den här kniven. Något Al Mar har valt att kalla "Talon". Något förvirrande då det ju betyder klo och i de flesta andra sammanhang det förekommer i samband med knivar så handlar det om någon form av Hawk bill, eller nedåtkrökt blad. 

En trevlig kniv hur som haver. Nu skall jag kurerar min rygg genom att stilla vanka omkring i kvarteret! 


/ J - föredrar ryggskott framför nackskott

#knivesandbikes #knivigtvarre

3 kommentarer:

  1. Al Mar är för mig "Den Nakne Kejsaren" då jag helt saknar historia med den. Jag gillar kniven på bild och den tilltalar mig som modell men materialen använda gentemot priset saknar motstycke i europeisk knivdesign (visst är den italiensk?). Har de äntligen använt kvalitetsmaterial i paritet till priset nu då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, priserna har justerats rejält jämfört för något år sedan. Just den här modellen får du för runt 1400 från t ex Lamnia i skrivande stund. Materialen är TC4-titan och bladet är D2. De är riktigt välbyggda även om motsvarande kniv i FRN kan kännas lite "sladdriga" i mitt tycke. Och nej, de är inte från Europa utan görs numera i Kina. Äldre Al Mar-knivar gjordes i Seki Japan. Vill du ha en Mini S.E.R.E får du en enklare kniv (G10 och (8Cr-stål) men den kostar å andra sidan bara en femhundring. Så priserna är det ingen fel på nuförtiden även om stålen inte är några värstingstål.

      Radera
    2. Al Mar har väldigt egen look. De ser ofta både praktiska och snygga ut. Tänkte skriva "våldsamma" men tror det är fel ord. Militär-pratisk kanske?

      Radera