söndag 1 maj 2022

Sköna maj, välkommen!

Nu har jag försökt med den här rubriken i flera månader och äntligen blev det rätt! Nu är våren ta mig tusan här. Vitsipporna lyser likt parabolantenner på hyreshusens fasader på 90-talet och ett annat vårtecken dånar omkring på vägarna som ilskna bålgetingar. Motorcyklarna är här igen! Ett tecken så gott som något. 

Själv fortsätter jag att fira vårens ankomst med att kasta kniv så mycket som tiden tillåter och axlarna håller för. Många timmar har det blivit. Mycket tack vare att vädret varit så ovanligt sympatiskt de sista två månaderna. Det gör att de siffror jag presenterade igår stadigt klättrar uppåt. 

I övrigt har jag som alla andra tittat på ett brinnande bål igår och dessutom avnjutit skönsång, inte form av vårsånger på kvällen utan från Joyvoice tidigare på dagen. Min dam sjunger i den kören.

Tyvärr är det inte bara vårsolen och brasorna som står i brand utan även delar av världen. Det gör mig omväxlande rasande, sorgsen och uppgiven. Till slut måste jag stänga av för att inte förgås. Jag tar en stund per dag för att processa det hela. 

Tillståndet i världen får utöver fasansfulla konsekvenser för de direkt drabbade även indirekta effekter på allt annat. Världen sitter verkligen ihop i globaliseringens tidevarv, för den som eventuellt tvivlade på det står det synnerligen klart nuförtiden. Jag har vänner som inte kan göra färdigt sitt badrum då det visat sig att nästan alla lera som används till Italienskt, Spanskt och allt annat kakel kommer från Ukraina till exempel. Ett fartyg på tvärs i Suez ledde till världsomfattande trafikstockning och en nedstängning av kinesiska hamnar känns ända bort i Svedala. 

En våryxa? Karesuandokniven Metsämies XL vilar bland vitsippor


Ett annat "i-landsproblem" som följer av allt som hänt och händer är att jag inte kan köpa mig en ny mountainbike som tänkt. Bland annat Shimano i Japan har knappt öppnat sina fabriker efter pandemin varpå det råder brist på komponenter i hela världen och inte mycket cyklar tillverkas. Detsamma gäller halvledare och de hittas i allt, inklusive de CNC-maskiner som åstadkommer både cyklar och de flesta knivar som görs. 

Och då kommer jag osökt in på att både det och leverensproblem ställer till det på den fronten. En del knivar jag väntar på från Kina har dröjt i flera månader. Det vete tusan när de dyker upp. 

ANV Knives M311 Spelter snart upp till bevis


Men trots det finns det en del på den vassa fronten att glädja sig åt. Dels väntar jag in ett flertal kastknivar vilket åtminstone gör mig på bättre humör. Men även fällknivar från ett märke som jag inte riktigt skall avslöja än. Det är ett av dem som tillhör de där klassiska som sedan köptes upp, förföll men nu kanske är på väg tillbaks igen. Lite som Al Mar och Gerber till exempel. Vi får se hur det förhåller sig i det här fallet. 

Men några recensioner blir det förstås under maj också. Närmast till hands ligger några fastbladare. Dels en liten rackare som är en få "neck knives" som jag använder, La Griffe från Fred Perrrin. Sedan har jag sedan en längre tid testat en betydligt kraftigare pjäs i ANVs M311 Spelter. Sedan tittar jag även närmare på SOGs lilla EDC-fällkniv Stout FLK. Sedan testas förstås ett antal knivar för den nära framtiden. Bland dem den eminenta M2M från Lionsteel och AceJets Guillotines för den som gillar kastknivar.  

Så det skall nog inte bli några problem att åstadkomma lite läsning även under den här perioden. För den som inte kan få nog av undertecknad kan jag även passa på att rekommendera att titta in på Knivshops blogg "Vasst" där jag också kan hittas. 

Väl mött även i maj kära läsare!


/ J - väntar otåligt på något gott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar