fredag 26 maj 2023

Dagens bild nr 270 "A Danish"

Ordlekar, är det lätt att fastna i om man heter John. Särskilt om den här kniven finns i närheten och det skall formuleras en titel till en bildtext på Instagram. För att förklara vad jag menar behövs nästan en utsvävning i bakverkens förlovade värld eller åtminstone i namngivning av dem. Det ni ser på bilden är nämligen en "Danish". Jo, Wienerbröd heter så på engelska som säkert många vet. Varför kan man undra och detsamma gäller vårt namn på den spröda läckerheten. 

Förklaringen är något prosaisk då det sägs att uppfinningen kommer från just Wien men fördes till Danmark något gång på 1800-talet. Därifrån fick den stor spridning varpå den kom att förknippas med särskilt Köpenhamn. Därför kallas de i norra Tyskland för Kopenhagener. I Köpenhamn heter det wienerbrød och i Wien...Kopenhagener! Så kan det gå. 

"A Danish"


Nästan lika roligt hade jag med bilden och situationen. Fikat intogs nämligen framför en etapp av Giro d'Italia. Vad har det med något att göra och särskilt wienerbröd undrar kanske vän av ordning. Jo det är ju ett italienskt lopp och kniven kommer just från det landet. 

Där hittas nämligen MKM - Maniago Knife Makers och de står bakom den här kniven kallad Root. Men där upphör inte lustigheterna för kniven är designad av en dansk, Jens Ansø. Därav kopplingen till både mitt fika och tv-programmet. 



/ J - i fikatagen

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar