söndag 30 juli 2023

Soulthrower Open, del II - Mina tävlingar

Oj, vad tiden går! Sommaren är här och med det lockar mycket utöver att sitta inne och skriva. Knivkastning bland annat! Men här kommer sent om sider en fortsättning på mina äventyr i Arboga härförleden. 


Sedan var det ju tävlingar också. Fast det var inte i den änden det började. På fredagen anlände jag och min kära fästmö till Arboga efter fem timmars bilfärd från vårt Småland. Nästan sedvanligt vid det här laget tog vi in på det lokala Rasta för att få tak över huvudet. Efter incheckning och lite vila begav vi oss till "Meken", idrottsplatsen där Arboga Sportkastningsklubb har sin utomhusarena. 

Vi hade inte någon brådska dit bör tilläggas. Samlingen var officiellt inte förrän klockan fem men framförallt ville vi att regnet skulle avta eller helst upphöra innan vi begav oss. Det fullkomligt vräkte ned någon timme tidigare nämligen. Men tack och lov försvann nederbörden och kvällen blev fin även vädermässigt.

Soulthrower Open på Meken i Arboga

Efter att ha hälsat på de som befann sig på plats ämnade jag ägna mig åt inkastning. Det blev väsentligt mycker mer än jag tänkt mig då den stora skaran kastare inklusive maestro Marcus Pehart själv var ute på jakt efter vikingaspår. De kom först ett par timmar efter planerad tid vilket passade mig utmärkt. 

Tvärtom vad somliga påstår tjänar jag nämligen på mycket inkastning. Det är inte själva kastningen som skall åtgärdas eller läras på plats, det är omständigheterna. Exempelvis har jag inte plana tavlor hemma utan de står på stativ vilket gör att de lutar en aning. Dessutom har jag för tillfället extremt hårda tavlor av björk medan här är tävlingstavlorna av sympatiskt mjuk gran. Det gör stor skillnad kan jag säga. Sedan kastar jag generellt bättre när jag nästan är trött. 

Under tiden vi väntade på att den stora skaran  skulle anlända passade vi andra på att väga in våra knivar. Den här gången hade jag fler än vanligt. Först två set No Spin-knivar beroende på att dagsformen brukar variera och avgöra vilka som passar bäst. I det här fallet var det två modeller från AceJet, Stinger och Raven II Likaså hade jag inte mindre än tre set rotationsknivar. Jag återkommer till varför. 

Walk Back, Rotational


I det här fallet kunde jag lika gärna låtit bli att medföra så många knivar kan konstateras i efterhand. Rotationskastningen gick nämligen åt skogen. En del av det beror på att jag fick för mig att undersöka om jag är en renodlad "Bowie-kastare" eller en möjligen mer av en "dolk-kastare". Därför frångick jag mina förstavalsknivar, Woodpecker från Pierre Cazoulat till förmån för ett par Patriot Dagger från WL Custom Blade. Det gjordes två veckor innan tävlingen så lite tid fanns att justera tekniken. Men det var ändå ett korkat beslut visade det sig med facit i hand. 

Rotationaskastningen blev inte den mjukstart jag hoppats på Foto: Jules Valkyrie


Problemet visade sig vara något jag inte förutsett. Under lugna förhållanden hemma kan jag nämligen kasta ungefär lika bra med båda typerna och faktiskt lite bättre på korta avstånd med Patriot Dagger. Men under tävling visade det sig att min kastning när adrenalin infinner sig blir sämre med dolkarna. De är nämligen lättare och något mindre vilket även medför att marginalerna för en bra träff minskar. Är man spänd ökar därför risken att missa.

Något som omedelbart hände i Walk Back. Ett "drop" redan på första kastet. Sämre inledning kan man inte få! På träning och uppvärmning händer inte det. Där är allt annat än en femma en miss. Det satte tonen för resten av kastningen och jag fick mediokra 180 p någonting vilket gav en sjätteplacering om jag minns rätt. Inte uselt sett till motståndet men resultatet var inte bra.  

Vid mer än ett tillfälle utbrast jag "aldrig mer de här knivarna" på både engelska och svenska och i lite olika tonlägen. Ett löfte jag troligen kommer att hålla. Jag gillar Patriot Daggers rent generellt men de kommer inte att vara mina tävlingsknivar kan konstateras. 

Mina back up knivar, Zitoon Spinning Dagger kunde jag inte ha skiftat till heller då jag lånat ut dem. Ytterligare en fördel med att ha flera set invägda knivar!

Walk Back, No Spin

Anledningen till att jag börjat med rotationskastningen var tavlorna på hemmaplan. Vad jag hittills har tillgång till i år är nämligen ett par extremt hårda och sega björkskivor. Det gör att jag inte kunnat öva de längre distanserna för no spin. Knivarna sätter sig helt enkelt inte i det material jag har haft till förfogande. Det gör de inte ens med säkerhet från tre och fyra meter dessvärre. Det i sin tur försämrar tekniken då jag hemfaller åt mer och mer kraft varefter missarna infinner sig. Det är rätt frustrerande och försämrar både träningslusten och självförtroendet. Det sista är livsviktigt i knivkastning då det ger lugnare mer harmonisk och avslappnad kastning. 

Ja, om det gått så bra i tävlingen. Uppvärmning inför No Spin


Därför tänkte jag mig en mjukstart som inte blev av. När det var dags för no spin var upplägget lite annorlunda. Redan på uppvärmning och inkastning märkte jag att sex och sju meter inte kommer att fungera. På det området har jag backat i jämnhet sedan SM förra året. En tråkig utveckling men nu gällde det att hantera det. Jag valde istället att försöka koncentrera mig på de kortare avstånden tre, fyra och fem meter. Det hjälpte faktiskt en smula. Träffar på de längre distanserna från min sida betraktades som en bonus den här dagen. Alla poäng är välkomna i tävling. Man vet aldrig vad som avgör i slutänden som min kära sambo mycket riktigt konstaterade. 

Resultaten var inget att skryta med då jag slutade på 151 p och jag hoppades på över 200. Men det visade sig att fler än jag drabbades av akuta tävlingsnerver. Flera av de mycket duktiga kastare som fanns på plats presterade även de under vad de är kapabla till vilket gjorde det hela till en jämn och spännande affär. En som jag till slut lyckades vinna!

Games

Under helgen fanns även möjlighet att delta i diverse olika lekar såsom siluettkastning mot midsommarstång samt "the Angled midsommer pole", Speed throwing, Mountain man och även långdistanskastning med både yxa och kniv. Sedan icke att förglömma "Cotanque", dvs knivversionen av Petanque/Boulle. Även de olika lekarna gav blandat fast mest dåliga resultat för min del. Somligt beror mest på bristande kapacitet från mitt håll, annat på tävlingsoerfarenhet. Men en liten del har faktiskt med material att göra. Både de som hittas i tavlorna och det jag höll i händerna. Vi kan säga så här, jag kommer att ha vassare knivar redan till SM. Jag vill inte vara med om att dugliga träffar faller ur tavlan fler gånger. 

Speed Throwing, inget för mig då jag endast gjort det två gånger i mitt liv och inte har möjlighet att öva. Resultat: 11 knivar

Koncentration, mitt första möte med Cotanque. Foto: Jules Valkyrie


Inspiration

Överlag får dock sägas att jag var mer än nöjd med hur saker och ting utföll. Med tanke på de närvarande i kombination med min ringa tävlingserfarenhet så räknade jag inte med några framskjutna placeringar överhuvudtaget. 

Men träning är träning och tävling är tävling och även om det kan låta som floskler så finns det några saker som måste hanteras oavsett vad man ämnar tävla i. En är att vara frisk och därmed kunna träna överhuvudtaget och det andra är att kunna vara närvarande. Sedan gäller det att prestera när det verkligen gäller. Det är inte alla förunnat att ha den förmågan nämligen. 

Mycket glad vinnare i No Spin Walk Back. Foto Jules Valkyrie


Med det i åtanke tränas det rejält inför nästa tävling som i mitt fall blir SM i Arboga nästa månad. Tillbaks till Meken med andra ord. Inte mindre inspirerad att träna är jag av det faktum att de resultat jag normalt presterar i framförallt No Spin hade räckt mycket långt i årets UKAT-VM som gick av stapeln i Vitré, Frankrike för ett par veckor sedan. 

Vinnarknivarna blev återigen Acejet Stinger


Men allra mest inspirerande med Soulthrower Open var att möta alla kastare, såväl gamla bekantingar som nya ansikten. Det är helt enkelt så att många knivkastare är trevliga människor. Därtill blir det alltid en särskilt atmosfär när man samlar många människor på samma yta som delar ett gemensamt intresse. Det gäller såväl musikfestivaler som knivtävlingar. Sedan är det alltid trevligt att få ett ansikte till några av de personer som man annars bara kommunicerat med eller följt på sociala medier. 

Sedan är fördelen med små sporter som den här att möjligheterna att träffa storfräsarna är stor. Den som precis börjat i en gärdesgårdsserie i fotboll kan inte smyga upp och ta ett snack med Zlatan, Messi eller någon annan superstjärna. Det kan man i knivkastning. Sådant är också förbaskat kul. Därför var det lite tråkigt att jag inte hade råd att åka till VM. Men nästa år går det i England så då jäklar blir det åka av!


/ J - nymotiverad

fredag 28 juli 2023

New Knife - Civivi Qubit

While we're still on the subject of "Button locks" and knives from the WE/Civivi/Sencut group, it was just as well to get one more. This time Civivi is the brand and the model is called Qubit.

Like the knife I recently presented from Sencut, this also has the aluminum handle in common except for the lock construction. There are a few more similarities, such as the flat-ground blade. But of course, there are also differences.

Civivi Qubit


This little beauty from Civivi is as blue as the sea in summer


The most obvious is shape and size. The appearance is chubbier and the Qubit is a significantly smaller knife than its relative, the blade measures 7.5 cm and the total length of the knife amounts to just over eighteen centimeters. Together with the light handle, this results in a knife that weighs a modest 80 g.

The blade steel found is Swedish in the form of 14C28N. The most fascinating thing about it is that they chose to make the knife optimal for cutting. Combining a full flat grind from a material thickness of only 2.3 mm and the choice to keep the amount of steel behind the edge makes this knife a joy to cut with.

More detailed tests are to be carried out. But this knife really has potential in that area. Fit and finish meet the usual high Civivi standard. Initially, there is nothing at all to comment on in that way.

All in all, first impressions are great!

Civivi Knives




/ J 

#knivesandbikes #knivigtvarre

onsdag 26 juli 2023

New Knife - Sencut Serene

There's no doubt that a certain type of lock called the "Button Lock" has been gaining a lot of momentum lately. It is noticeable not least among my knives as it is something that is found on several of my new additions.* The reason is simple, it is a very good lock if it is correctly executed. It may not be the strongest compared to some others on the market, but it is more than enough for most folding knives. In addition, it is very easy to handle and gives knives an additional opening technique.

So when Sencut released this model called Serene, interest was piqued. Apart from including the mentioned lock type, it is clean and simple in the lines which is something I usually appreciate and the blade looked very competent.

The knife comes in the usual Sencut packaging which includes a small nylon bag

Sencut Serene


In fact, the knife is just as nice as it looks in the picture. It is both light and well balanced and the lock is well-made and fidget friendly. In addition, there are some small subtleties that make using it a joy. Something I intend to return to in a future review.

The materials are recognizable to those who are used to this knife brand. This means that in this knife you get an aluminum handle and blade in D2. Not a bad combination at all!

It can be mentioned in passing for those who do not know that Sencut is a spin-off or budget version of Civivi. A brand that in turn has the same relationship with WE Knife. It is thus the same company but three different brands found in different price segments.

Spontaneously, it's a very likable knife. I will return to whether that claim holds up.


Sencut Knives



/ J - like buttons

* My first knife with such a lock was a Böker Speedlock bought sometime in the late nineties if I remember correctly.

#knivesandbikes #knivigtvarre 

måndag 24 juli 2023

Ny kniv - Civivi Qubit

När vi ändå är inne på "Button locks" och knivar från WE/Civivi/Sencut-koncernen så var det lika bra att slå till och skaffa en till. Den här gången är det Civivi som är märket och modellen kallas Qubit.

Likt den kniv jag nyligen presenterade från Sencut så är har även den här handtagsmaterialet gemensamt förutom låskonstruktionen. Några fler likheter finns som t ex det flatslipade bladet. Men naturligtvis föreligger det även skillnader. 

Civivi Qubit


Den här lilla skönheten är lika blå som havet om sommaren


Tydligast är form och storlek. Utseendet är knubbigare och mer rundat och Qubit är en betydligt mindre kniv än sin släkting, bladet mäter 7,5 cm och totallängden på kniven uppgår til strax över arton centimeter. Det ger tillsammans med det lätta handtaget en kniv som väger blygsamma 80 g. 

Bladstålet som hittas är svenskt i form av 14C28N. Det fascinerande med det är mest att man valt att göra kniven optimal för att skära med. En kombination av en en full flatslipning från en godstjocklek på endast 2,3 mm och att man valt att hålla ned mängden stål bakom eggen gör att den här kniven är en fröjd att använda. Det kan jag säga efter bara någon dag. 

Mer utförliga tester skall göras. Men den här kniven har verkligen potential på det området. Passning i materialen och övrig tillverkningskvalitet håller sedvanlig hög Civivi-standard. Inledningvis finns inget alls att anmärka på i den vägen. Så överlag är de första intrycken mycket positiva. 

Civivi Knives





/ J - feeling blue

#knivesandbikes #knivigtvarre

söndag 23 juli 2023

Knivrecension CRKT Bamboozled

 

-  ett första försök med mersmak!

Något klassisk i linjerna men ändå modern. Ungefär så väljer CRKT att beskriva Bamboozled på sin hemsida och det kan jag väl hålla med om. Bolstret ger en tidlös look och likaså det faktum att bladet är helt dolt i handtaget när kniven är stängd och att det är en smula cigarrformat som på en del gamla slipjoints. Mer modernt är clipet, flipperfenan och materialen som använts.

Överlag tyckte jag det här är en snygg kniv med egenskaper på pappret som gjorde den värd att testa. 

CRKT Bamboozled


Bamboozled är för övrigt Ken "Kenny" Onion Jrs första samarbete med CRKT. Eller med någon knivtillverkare överhuvudtaget om jag förstått det hela rätt. Hans far, Ken Onion, är mer än välkänd bland kniventusiaster inte minst för många knivar från både Kershaw och CRKT som gjort produktionsversioner av hans customknivar. 

Ken Onion Jr och CRKT är ett samarbete som föll väl ut


Twitterversion: Bamboozled, en debut med eftertryck. Ken Onion Jr och CRKT har åstadkommit en sympatisk EDC-kniv i sin första gemensamma ansträngning.


Blad


Bladet är en drop point även om det inte droppar särskilt mycket utan närmar sig ett rakt blad i formen. Men det är även det som ger de rena klassiska linjerna. Det medför en rätt lång bit rak egg att arbeta och en duglig spets. 

Finishen är en satin som får godkänt utan att vara extraordinärt fin. Men i gengäld slits bladytor ändå över tid och den här ytbehandlingen klarar lite misshandel utan att se för jäklig ut. 

Längden på bladet hamnar kring åtta och en halv centimeter vilket gör att Bamboozled inte tillhör de minsta knivarna. Där luras utseendet en smula. Bladet är däremot rätt slankt med en höjd av 1,9 cm och det matchas av en tjocklek på 2,7 mm. Det är något tunnare än brukligt och mycket väl valt. Särskilt som det kombineras med en hög flatslipning. Det ger bättre grundgeometri än många andra knivar i klassen. 

Bladformen är enkel och elegant men förtjänar en bättr slipning


Stålet är väl ett steg upp från CRKTs vanliga 8Cr-stål utan att heller det vara något att skryta med. Men D2 som det handlar om här är  minst sagt väletablerat för att inte säga gammalt vilket för det goda med sig att formlerna för hur det skall härdas och värmebehandlas är välkända även de. Baksidan är att det inte är helt rosttrögt. Men jag lever inte vare sig vid havet eller i en djungel så just den egenskapen är inte avgörande i det här fallet. 

Fabrikseggar kan man orda mycket om. Jag vet att vissa recensenter hävdar att man inte skall bry sig om kniven är vass eller ej när den kommer från tillverkaren. Det eftersom den ändå bör slipas och kanske reprofileras omgående. Där håller jag inte med eftersom jag tror mig veta att den "genomsnittlige" knivköpare, om det nu finns en sådan, inte alls tänker så. De förväntar sig en vass kniv med en duglig egg redan från start. Inte minst vi i Sverige är bortskämda med det eftersom vi är vana vid Moraknivar. De kanske inte är perfekta men vassa är de.

Med det sagt får den här kniven knappt godkänt. För det första är slipfaserna inte jämna mellan de två sidorna utan har olika höjd och vinkel. För det andra mäter Bamboozled 0,5-0,6 mm bakom eggen. Det är för mycket för en fällkniv. 

Stålet är D2 och slipningen flat


Trots det skär kniven tämligen väl. Det beror förstås på att geometrin i övrigt är duglig med ett helt flatslipat blad. Ett som dessutom hållts under tre millimeter tjockt.  

Därför är det inga problem att mörda lite kartong och öppna paket med den här kniven. Inte heller skräms den av en tomat eller bit ost på picknicken. Dessbättre gör de enkla formerna på handtaget och bladformen att det går bra att tälja till en grillpinne också. Överlag en bra kniv för "EDC" eller vardagssysslor även om den mår bra av en ny egg. 



Handtag


När man väljer att göra så här i formen enkla handtag finns det några fällor att undvika. Det har man gjort i det här fallet. Herr Lök har känt på sin produkt innan den hamnade hos CRKT. Exempel på dylika är formen på flipperfenan som inte får kröka sig bakåt och gnaga på pekfingret. Något som inte alls var ovanligt i flipperfenans barndom. En att annat är övergången mellan låsarm och handtag där det inte får finnas vassa kanter eller hörn. 

Handtaget har sidor av G10 och bolster av stål


Vad man istället får är ett effektivt cigarrformat handtag i klassisk stil. Det innebär mjuka linjer med ett handtag som sväller aldrig så lite mot mitten samt har lika stillsamt välvda sidor. Materialet är G10 och bolstret är av stål. Skollorna är rejält slipade så förvänta er inte så mycket fäste från materialet som det kan vara i sina mer extrema former. 

Sidorna är sedan skruvade i en stålram med två skruvar. Sedan finns ytterligare en uppsättning som håller bolstren på plats jämte den kupolformade och större pivotskruven. Det som behövs för att demontera kniven är T6-mejsel för de mindre skruvarna samt en T8 för pivotskruv samt clip. Men var medveten om att det finns fjädrar och annat kul att ta hänsyn till om du plockar isär Bamboozled. 

Förutom att se bra ut fungerar handtaget även bra att arbeta med. Så långt storleken tillåter vill säga


Handtaget fyller handen hyfsat väl utan att vara enormt stort. Längden är relativt tilltagen med elva centimeter. Den ytan kan dessutom nyttjas till fullo eftersom det inte finns något som tvingar handen åt eller annat håll. Tjockleken är 1,3 cm och höjden 2,2 cm. 

Ett extra omnämnande förtjänar den förtjänstfullt vinklade och rundade bakänden av handtaget som mjukt vilar mot handen när den placeras där. Faktum är att det mesta känns mjukt mot handen och det gör att Bamboozled är bekväm att arbeta med. 


Öppning och lås


Som sagt, CRKT gör en grej av att kniven är assisterad. Det vill säga att den har en fjäder som hjälper till med den senare delen av öppningsrörelsen. Den första får du själv stå för. Det är för övrigt den lilla men betydelsefulla detaljen som skiljer den här typen av knivar från stiletter i lagens mening. 

Den initiala rörelsen åstadkoms via en flipperfena. Därtill en snygg sådan som både är tämligen diskret och dessutom genombruten vilket ger ett luftigare utseende. Kombinationen av hygglig flipper, fjäderbelastat blad och kullager gör det här till en snabböppnad kniv.  

Flipperfenan är diskret samt genombruten. Det senare är en detalj som gör att kniven känns mer arbetad


Bladet löper som sagt på IKBS-kullager. Dess vara eller icke vara kan likt fjädrar i knivar diskuteras men om de finns skall de fungera väl och det gör de här. Det jag har emot dem är mest att de komplicerar rengörning vilket blir mycket tydligt om du skulle råka få sand eller annat skit i dem. Men i gengäld brukar det inte vara ett praktiskt problem om användaren är rädd om sina knivar. 

En liner lock gjord i stål


Låsarmen är inte helt lätt att nå givet designen på kniven


För säkerheten står ett liner lock. I det här fallet gjort i stål vilket är tämligen naturligt både givet prisläge och att det är samma material som hittas i ramen. På den här kniven fungerar låset utmärkt. Enklare och inte helt korrekt trimmade versioner av den här låstypen kan uppvisa tendenser till att låsarmen glider mot bladbasen om man applicerar kraft från fel håll. Men sådana test klarar det här låset utan anmärkning. Inte heller uppvisar Bamboozled någt glapp i sidled eller spel i höjdled. Således ett välkonstruerat lås. 

Det är heller inte alltför överjävligt att släppa. Inga toppbetyg heller då designen på kniven gör att du måste pilla in mjukdelarna av tumspetsen i bladspringan för att komma åt låsarmen. 


Att bära


Bamboozled är som synes en  mycket spolformad kniv. Flippern är liten och inte vass den heller och vikten på kniven är något över ett hekto. Det ger en kniv som fungerar utmärkt som den fickkniv det är.

Clipet är av  ”deep ride-typ” men inte för mycket vilket är bra då det känns mindre mot handen


Sen gör kombinationen av rätt slät G10 och utformningen av clipet att kniven är lätt att dra och stoppa undan. En icke oväsentlig detalj hos en god vardagskniv. Det är ju ofta små snabba snitt som kniven används till. Hala fram den, skära av en snörstump för att binda upp den förbaskade gummiplantan med för att sedan stoppa undan den igen. 

Clipet är av stål


I fickan sitter kniven säkert och osynligt med hjälp av ett så kallat "deep carry"-clip. Det syns mycket lite av kniven när den sitter där. Materialet i clipet är stål och det är ett enkelt vikt sådant. Men formen är genomtänkt vilket ger god funktion. Särskilt som det inte känns särskilt mycket mot handen när du använder kniven. Det beror till stor del på att man inte gått hela vägen med "deep carry" och placerat clipet allra längst ut på handtaget. Det brukar ställa till problem genom att ge ett markant tryck mot handen. Så icke i detta fall. 

En annan bra detalj med clipet är att man försänkt fästet i G10-sidan och använt sig av skruvar med platta huvuden. Det ger mer utrymme under clipet för tyg. 

Det kan noteras att clipet inte är flyttbart så vänsterhänta har man struntat i. 


Sammanfattningsvis


Just den här kniven verkar inte ha slagit något vidare i Internetknivkretsar om det nu finns ett sådant ord. Det säger jag med tanke på att en sökning på Google ger exakt noll träffar på recensioner av den här kniven från CRKT och detsamma gäller om man ger YouTube en chans. Så det här är en ovanlig text tydligen. 

Det trots att kniven inte bara bjuder på ett sympatiskt utseende utan även är en debut för ett intressant namn i och med representant nummer två från Onionfamiljen.

Bamboozled är en utmärkt EDC-kniv som kunde varit ännu bättre med några små förbättringar


Överlag tycker jag att Bamboozled har en del på pluskontot som gör den till en både intressant och tämligen bra EDC-kniv. 

Men så finns det lite smolk i glädjebägaren. Ett sådant är den förbaskade assisterade öppningen. Vanligen är jag inte lika allergisk mot dem som många recensenter kan vara. Det brukar nämligen finnas en uppdelning mellan den genomsnittlige knivköparen och entusiaster därvidlag har jag förstått. Det är därför fjädrarna finns, de säljer bra enligt tillverkarna. 

Men den här gången skar jag mig rätt illa i fingret vid ett tillfälle på grund av den. Orsaken var att för att fälla ihop kniven måste bladet pressas in den sista biten med en smula kraft. Och när handtaget är så här slankt och hela bladet skall in i kniven så hamnar fingertopparna nära skåran vid själva hopfällandet. Den här gången hamnade lillfingret för nära och jag tryckte igen bladet över fingertoppen. 

Man får lära sig att låta bli att göra så förstås men på den här kniven hade den förbaskade fjädern inte behövts alls. Men jag gissar att många gillar "stilettkänslan" när bladet poppar ut. 

Sedan anser jag att kniven tjänat på en bättre slipning med jämnare slipfaser och mindre stål bakom själva eggen. 

CRKT Bamboozled får en att undra vad som mer kan komma från det här samarbetet


I övrigt är jag däremot tämligen positivt inställd även efter att ha ägt den här kniven ett tag. Materialen är inte alltför pjåkiga, för att vara CRKT kanskte bör tilläggas och även tillverkningskvalitén får godkänt. Med andra ord är debuten för samarbete mellan CRKT och Onion Jr inte alls oäven. Bamboozled är en snygg kniv och därtill praktisk.  


Columbia River Knives and Tool



Specifikation:


Längd utfälld: 198 mm
Längd hopfälld: 113 mm
Vikt: 105 g
Bladlängd: 85 mm
Godstjocklek: 2,7 mm
Bladstål: D2
Handtag: G10 med stålbolster
Lås: liner lock

Producerad av: CRKT, tillverkad i Kina



/ J - inte förvirrad

lördag 22 juli 2023

Review Zitoon Knives Spinner

  

Introduction


Every top-throwing knife maker has at least one "spinner" in their catalog these days. It has become quite trendy. The function has no direct practical benefits, but it must be admitted that it is quite fun. By the way, it might have a little practical use. I'll get back to that. Today we will take a closer look at a throwing knife of this type that has just been named Spinner from French Zitoon Knives.

Zitoon Knives Spinner


It is a small one-man company run by Olivier Feret who is responsible for most of both the design process when he is not collaborating with other knife throwers as well as manufacturing. It is thus about custom knives or "mid-tech" to borrow an expression from the world of folding knives. A little depending on how you choose to define the concepts.

Appearance and Dimensions


Slim and aggressive Spinner is described on the website and I am inclined to agree with that. The height is a modest 2.9 cm except at the blade where it amounts to 3.7 cm and the length is 29 cm. What makes it look slightly cheeky is, of course, the distinctive tanto tip. They are known for good penetration ability also in other contexts such as swords, daggers, and folding knives, and throwing knives are no exception.

Then it can be added that this knife is available in two sizes. Where this one belongs to the shorter one which is 29 cm. The larger one measures 30.5 cm or 12 inches long to comply with certain regulations mainly in Great Britain and the United States regarding minimum length for rotational throwing knives. 

The spinner is an all-steel knife with a distinctive tanto tip and is prepared to be fitted with a handle if desired


The thickness is 6mm and the tip is robust


There are two holes in the handle in case you want to provide the knife with some kind of handle. Preferably in leather as it is both the simplest and lasts the best. What many people who don't throw knives don't know is that even perfect hits cause handles to break after a while. It is a matter of great forces, which create serious vibrations when the knife hits the target. Especially as it is repeated thousands of times. This is why even the sturdiest "survival knife" breaks after a while. Don't believe anyone who says otherwise. They have thrown a few throws and found that the knife did not break directly. It says nothing.

This indentation is a small subtlety that helps index the knife in the hand

The finish is brushed and the knife is marked on one side with the Zitoon logo found between the finger ring and the handle.

Material


For those of you who have read any of my other reviews of knives from Zitoon Knives, the material will come as no surprise. Here too, Swedish Hardox 450 is used. It is a steel that I have come to appreciate with this and the other knives from Mr. Feret. It is durable and tough and does not easily get chips that can hurt the hand when throwing. Sure, even those knives get their scars from mishits and "Robin Hood hits" but they tend to be relatively gentle in the form of dents rather than sharp edges.

Like all non-stainless steels, it requires a bit of maintenance. Especially if you have been outside in damp weather and thrown. Otherwise, the rust will come like a letter in....um, the mail. Or the way the post office once worked. 

To Throw


This is primarily a knife intended for traditional rotational throwing so it's no surprise that's what it works best for and that's where I focused my review. But like most things, no spin can be thrown with this knife and the same can be said for military half spin. Especially as the knife is quite narrow, the latter is quite nice as well.

Since I don't have a complete set, I don't have the same experience with the knife that I usually have when doing throwing knife reviews. But there have still been just over 1,200 throws with this particular knife, which form the basis of this review.

Spinner is a very easy-to-throw knife that is also suitable for beginners


- Rotational Throwing

The first throws were, of course, from a distance of three meters. For those who don't know, that's where you start because all the knives rotate a revolution in about three meters or just over that. In the case of the Zitoon Spinner, three meters exact is perfect for my technique. 

The balance is very neutral but the rotation is quite quick from this distance. Therefore, I also angle the knife slightly forward with the little finger in the small recess that is on the handle for that purpose. The wrist is kept naturally straight, which also gives a relaxed throw.

A few throws from three meters with a grip on the handle

From four meters a firm grip on the blade applies. The throw must be calm but determined and the knife is tilted slightly more forward than at three meters. Spinner is very "accurate" if you can say so about a dead thing. That is, according to the thrower's ability, it is easy to place. Predictability is a virtue in knife throwing. Not only from the thrower's side but also from the knife's side.

Throw from four meters with a grip on the blade


When you have advanced to five meters, I add a few decimetres so that the knife has time to rotate properly. That is, I stand at a distance of approx. 5.1 m. Otherwise the same grip as before and the same calm throwing style. If too much force is used, the knife wants to over-rotate.

From six meters, the knife must again be angled slightly more forward than from the throw where the knife is held by the handle. When knives are gripped by the blade, it is important, in my opinion, that the designer thought about it. In the best of worlds, the edges/belly are depending on how the blade looks and are sharpened at an angle so that the angle of attack toward the target is correct. Unfortunately, that is not always the case. Here, however, it works well. Then there must be a certain "strive" forward in the throw from six meters for the knife to hit correctly.

The same applies to seven meters, light-forward feeling. The front foot is placed at 7.10 in my case.

- Half Spin

I come back to one detail in every review and that is I'm terrible at throwing "Natural Half Spin" where you hold the knife in a pinch grip. I just never learned it and so at short distances I throw "Military Half Spin" to switch to "Instinctive Half Spin" at slightly longer distances which in this case will be around 4.5 to 7 meters. Military with a thumb on the flat side is used from 2 to around 4.5-5 meters depending on the knife. But it makes it a bit difficult for me to judge all knives at very short distances in terms of half rotation.

But otherwise, I like this knife for semi-rotary techniques. Sure, I prefer daggers and knives with even narrower blades or rather tips for this type of throw. Namely, the blade is apparently not very wide, but it widens towards the front end given the shape of the tip.

But the relatively restrained width of the knife simplifies the grip. At the same time, the tanto point helps to keep the knife in the target. 

- No Spin

This is simply not a No Spin knife. But if you absolutely want a slightly larger and heavier knife for the purpose, the Zitoon Spinner is alright. The straight back makes it easy to place your index finger where you want and the knife is not extremely large. Although it crossed the line for me. I set a limit of around 270 grams for an anti-spin knife.


Conclusion


As I see it, Zitoon Knives' version of a Spinnerknife is both very suitable for the beginner as well as for the slightly more advanced thrower. The only people who should not look at this model are those who like really big, heavy, or long knives. At 350 grams and around thirty centimeters, it belongs to the "medium-heavy" category and the slightly shorter group of rotational knives. For more length, for example, The Iron Mistress is recommended instead.

"No Gamble" I named this picture and it is correct. When you buy a knife from Zitoon Knives, you get really good quality
and so far that applies to all the knives I've tested


There are two main features that make me say it is an excellent first rotational knife.* For those who only want to test a few throws, it is possibly too advanced and perhaps expensive. But for those who have decided to start throwing classically, it is very educational in the sense of easy throwing. The rotation is easy to calculate from all competition distances, the knife has no particular peculiarities and the penetration is good. The latter is important as it means you don't have to throw unnecessarily hard, which can mess with the technique.

It also contributes to the fact that not quite perfect hits sticks in the target, which makes learning faster. You can visually see what mistakes you are making.

Zitoon Knives Spinner at my throwing range


But the Spinner is also a really good knife for those who want to progress to the competition arena. Even if you then have to check where you compete about the length of the knife. For the competition thrower, it is the accuracy that comes first. Even in that case, the knife is easily thrown. Personally, I currently only have one knife of this model, which means that it is not relevant in my case. But if you want a set, the knives currently cost €120.

Because of that, in addition to very nice throwing characteristics, you also get a very well-made knife. A more or less custom-made knife from France. Hardening and treatment of steel have so far proven very reliable when it comes to knives from Zitoon Knives. The grinding and finish are also excellent.

Olivier Feret knows what he's doing. Therefore, this is a knife I can highly recommend!


Zitoon Knives proudly handmade in France
Zitoon Knives



Specification:

Steel: Hardox 450
Length: 29 cm
Width: 28 mm (handle), 37 mm (blade at its widest point)
Thickness: 6 mm
Weight: 350 g
Point of Balance: 16/13 cm from tip/back end


/ J - is spinning of joy

* Something that should perhaps be emphasized is that this is the knife I chose to order as a first set for my dear fiancee who wants to learn to throw more seriously!

#knivesandbikes #knivigtvarre

måndag 17 juli 2023

Ny kniv- Sencut Serene

Det råder ingen tvekan om att en viss låstyp kallat "Button Lock" har fått ett rejält uppsving på sistone. Det märks inte minst bland mina knivar då det är något som hittas på ett flertal av mina nytillskott.* Orsaken är enkel, det är ett mycket bra lås om det är korrekt utfört. Det kanske inte är det starkaste jämfört med vissa andra på marknaden men fullt tillräckligt för de flesta fällknivar. Därtill är det mycket smidigt att hantera samt ger knivar ytterligare en öppningsteknik.

Så när Sencut släppte den här modellen kallad Serene väcktes intresset. Förutom att inkludera nämnda låstyp så är den ren och enkel i linjerna vilket är något jag brukar uppskatta och därtill såg bladet mycket kompetent ut. 

Kniven kommer i sedvanlig Sencutförpacking vilket inkluderar en liten nylonväska


Sencut Serene


Faktum är att kniven är precis så sympatisk som den ser ut på bild. Den är både lätt och välbalanserad och låset är välgjort och lekvänligt. Därtill finns några små finesser som gör användandet till en fröjd. Något jag ämnar återkomma till i framtida recension. 

Materialen känns igen för den som är van vid det här knivmärket. Det innebär att i den här kniven får du ett aluminiumhandtag samt blad i D2. Ingen dum kombination alls!

Det kan i förbifarten nämnas för den som inte vet att Sencut är en avknoppning eller budgetversion av Civivi. Ett märke som i sin tur har samma relation till WE Knife. Det är således samma företag men tre olika märken som återfinns i olika prissegment. 

Spontant tycker jag att det är en mycket sympatisk kniv. Jag återkommer till om huruvida det påståendet står sig. 


Sencut Knives



/ J - gillar knappar

* Min första kniv med ett sådant lås var en Böker Speedlock som köptes någon gång i slutet av nittiotalet om jag minns rätt. 

#knivesandbikes #knivigtvarre

söndag 16 juli 2023

Recension Zitoon Knives Spinner

 

Inledning


Alla kastknivstillvkerare av rang har minst en "spinner" i sin katalog nuförtiden. Det har har blivit rätt trendigt. Någon direkt nytta fyller inte funktionen men det måste medges att den är rätt kul. Förresten kanske den har en liten praktisk nytta. Jag återkommer till det. Idag skall vi kika lite närmare på en kastkniv av den här typen som just döpts till Spinner från franska Zitoon Knives

Zitoon Knives Spinner


Det är ett litet enmansföretag som drivs av Olivier Feret som står för den största delen av både designprocessen när han inte samarbetar med andra knivkastare samt tillverkning. Det handlar således om customknivar eller "mid-tech" för att låna ett uttryck från fällknivsvärlden. Lite beroende på hur man väljer att definiera begreppen. 

Utseende och mått


Slank och aggressiv beskrivs Spinner som på hemsidan och det är jag böjd att hålla med om. Höjden är modesta 2,9 cm utom vid bladet där den uppgår till 3,7 cm och längden 29 cm. Det som gör att den ser smått uppkäftig ut är förstås den distinkta tantospetsen. De är kända för god penetrationsförmåga även i andra sammanhang som svärd, dolkar och fällknivar och kastknivar är inget undantag.

Sedan kan tilläggas att den här kniven finns i två storlekar. Där den här tillhör den kortare som är 29 cm. Den större mäter 30,5 cm eller 12 tum långa för att motsvara vissa regelverk i främst Storbrittanien och USA om minimilängd för rotatonsknivar.  

Spinner är en helstålskniv med en distinkt tantospets och är förberedd för att förses med handtag om så önskas


Tjockleken är 6mm och spetsen som synes robust


Det finns två hål i handtaget i fall du vill förse kniven med någon form av skollor. Förslagsvis i läder då det är både enklast och håller bäst. Vad många som inte kastar kniv inte vet är att även fullträffar får handtag att gå sönder efter hand. Det är stora krafter det handlar om vilket skapar rejäla vibrationer när kniven träffar tavlan. Särskilt som det upprepas tusentals gånger. Det är därför även den stöddigaste "survivalkniv" går sönder efter ett tag. Tro inte den som säger något annat. De har kastat några få kast och konstaterat att kniven inte gått av. Det säger ingenting. 

Det här är en liten finess som hjälper till att indexera kniven i handen


Finishen är borstad  och kniven är på en sida märkt med Zitoons logotyp som återfinns mellan fingerringen och handtaget. 

Material


För er som läst någon av mina andra recensioner av knivar från Zitoon Knives kommer inte materialet som någon överraskning. Även här är det svenskt Hardox 450 som är aktuellt. Det är ett stål som jag i och med den här och de andra knivarna från Herr Feret kommit att uppskatta. Det är hållbart såtillvida att det är rejält segt och att det inte lätt får flisor som kan skada handen när man kastar. Visst, även de knivarna får sina ärr efter felträffar och "Robin Hood-träffar" men de tenderar att vara relativt snälla i form av bucklor snarare än ge vassa kanter. 

Som alla icke rostfria stål kräver det en smula underhåll. Särskilt om man varit ute i fuktigt väder och kastat. Annars kommer rosten som ett brev på....hm, posten. Eller som posten fungerade en gång i tiden. 

Att kasta


Det här är främst en kniv avsedd för traditionell rotationskastning varpå det inte är någon överraskning att det är för det den fungerar bäst och att det är där jag fokuserat min recension. Men som det mesta går det att kasta no spin med den här kniven och detsamma kan sägas om military half spin. Särskilt som kniven är tämligen smal så är det sistnämnda rätt sympatiskt det också. 

Då jag inte har ett komplett set så har jag inte riktigt så många kast innanför västen med den är kniven som jag brukar ha. Men det har ändå blivit strax över 1200 kast vilka ligger till grund för den här recensionen. 

Spinner är en mycket lättkastad kniv som lämpar sig väl även för nybörjaren


- Rotationskast

De första kasten skedde förstås från distansen tre meter. För den som inte vet är det där man börjar då alla knivar roterar ett varv på ca tre meter eller strax däröver. I Fallet med Zitoon Spinner gäller tre meter exakt för min del. Balansen är mycket neutral men rotationen tämligen kvick från det här avståndet. Därför vinklar jag även kniven något framåt med lillfingret i den lilla fördjupning som finns på handtaget för det ändamålet. Handleden hålls naturligt rak vilket även ger ett avslappnat kast. 

Några kast från tre meter med grepp i handtaget


Från fyra meter gäller ett bestämt grepp i bladet. Kastet skall vara lugnt men bestämt och kniven lutas något mer framåt än på tre meter. Spinner är mycket "pricksäker" om man kan säga så. Det vill säga efter kastarens förmåga är den lätt att placera. Förutsägbarhet är en dygd i knivkastning. Inte bara från kastarens sida utan även från redskapens. 

Kast från fyra meter med grepp i bladet


När man avancerat till fem meter lägger jag på någon decimeter för att kniven skall hinna runt ordentligt. Det vill säga jag står på ca 5,1 m avstånd. Annars samma grepp som tidigare och samma lugna kaststil. Tar man i för mycket här vill kniven överrotera. 

Från sex meter gäller återigen att kniven vinklas något mer framåt än från kasten där kniven hålls i handtaget. När knivar greppas i bladet är det enligt mig viktigt att designern tänkt till. I den bästa av världar så är eggarna/buken beroende på hur bladet ser ut och är slipat vinklade så att attackvinkeln mot tavlan blir korrekt. Det är inte alltid fallet dessvärre. Här fungerar det emellertid väl. Sedan måste det finnas en viss strävan framåt i kasten från sex meter för att kniven skall träffa rätt. 

Detsamma gäller sju meter, en lätt strävan framåt. Främre foten placeras på 7,10 i mitt fall. 

- Half Spin

Jag återkommer till en detalj i varje recension och det är jag är skitdålig på att kasta "Natural Half Spin" där du håller kniven i nypan. Jag har aldrig lärt mig det helt enkelt och därför kastar jag på korta avstånd "Military Half Spin" för att gå över till "Instinctive Half Spin" på något längre distanser vilket i det här fallet blir kring 4,5 till sju meter. Military med en tumme på flatsidan används från 2 till kring 4,5-5 meter beroende på kniv. Men det gör att jag har lite svårt att bedöma alla knivar på mycket korta avstånd vad beträffar halv rotation. 

Men i övrigt gillar jag den här kniven för halvrotationstekniker. Visst, jag föredrar dolkar och knivar med ännu smalare blad eller snarare spets för den här typen av kast. Bladet är nämligen som synes inte särskilt brett men det vidgas mot framänden givet formen på spetsen. 

Men den relativt återhållna bredden på kniven förenklar greppet. Samtidigt hjälper tantospetsen till att hålla kvar kniven i tavlan. 

- No Spin

Det här är helt enkelt ingen No Spin-kniv. Men vill du absolut ha en lite större och tyngre kniv för ändamålet är inte Zitoon Spinner inte dålig alls. Den raka ryggen gör det lätt att placera pekfingret vart du vill och kniven är inte våldsamt stor. Även om den passerat gränsen för min del. Jag sätter gränsen kring 270 gram för en anti spin-kniv. 


Sammanfattning


Som jag ser det är Zitoon Knives version av en Spinner-kniv både mycket lämpad för nybörjaren som för den något mer avancerade kastaren. De enda som inte skall titta på den här modellen är de som gillar riktigt stora, tunga eller långa knivar. Med 350 gram och runt trettio centimeter tillhör den kategorin "medeltunga" samt den något kortare skaran av rotationsknivar. För mer längd rekommenderas exempelvis The Iron Mistress istället. 

"No Gamble" döpte jag den här bilden till och det stämmer. När du köper en kniv från Zitoon Knives får du riktigt bra kvalitet ¨
och hittills gäller det för samtliga knivar jag testat


Det är främst två egenskaper som får mig att säga att det är en utmärkt första rotationskniv.* För den som bara vill testa några få kast är den möjligen för avancerad samt kanske dyr. Men för den som bestämt sig för att börja kasta klassiskt är den mycket pedagogisk i betydelsen lättkastad. Rotationen är enkel att beräkna från alla tävlingsdistanser, kniven har inga särskilda egenheter för sig och penetrationen är god. Det senare är betydelsefullt då det gör att du inte behöver kasta onödigt hårt vilket kan ställa till det med tekniken. 

Det bidrar även till att inte helt perfekta träffar sätter sig i måltavlan vilket gör inlärningen snabbare. Du kan visuellt se vad du gör för misstag helt enkelt.

Zitoon Knives Spinner vid mitt kastställe


Men Spinner är även en riktigt bra kniv för den som vill gå vidare till tävlingsarenan. Även om du då får kontrollera vart du skall göra det med avseende på längden på kniven. För tävlingskastaren är det pricksäkerheten som kommer i första rummet. Även i det fallet är kniven lättkastad. Själv har jag för tillfället endast en kniv av den här modellen vilket gör att det inte är aktuellt i mitt fall. Men önskas ett set kostar knivarna för närvarande 120€. 

För det får du förutom mycket sympatiska kastegenskaper även en mycket välgjord kniv. En mer eller mindre customtillverkad kniv från Frankrike. Härdning och behandling av stål har hittills visat sig mycket pålitlig när det handlar om knivar från Zitoon Knives. Även slipning och finish är utmärkt.

Olivier Feret vet vad han sysslar med. Därför är det här en kniv jag varmt kan rekommendera!


Zitoon Knives proudly handmade in France
Zitoon Knives



Specifikation:

Stål: Hardox 450
Längd: 29 cm
Bredd: 28 mm (handtag), 37 mm (blad där det är som bredast)
Tjocklek: 6 mm
Vikt: 350 g
Balanspunkt: 16/13 cm från spets/bakände


/ J - spinner av kastglädje

* Något som kanske understryks att det här är kniven jag valde att beställa som ett första set till min kära sambo som vill lära sig kasta mer seriöst!

#knivesandbikes #knivigtvarre