tisdag 27 februari 2024

Ny kniv - Al Mar B-21

"Det är slut med kräftgången" skrev jag när jag häromdagen presenterade en ny fällknivsmodell från Al Mar

Det var förvisso sant men ännu roligare är att se att de nu även gett sig på att göra fastbladare igen. Det är en knivtyp som tydligt ligger i märkets gener och det var där många av deras främsta modeller hittades under storhetstiden. Förra nysatsningen som ägde rum kring 2020 kom det inga nya knivar av den här typen. Det enda som funnits i sortimentet är en liten miniatyr i form av en nyckelringskniv kallad Stinger. I övrigt har de lyst med sin frånvaro. 

Men nu har det släppts ett par nyheter varav den här kallad B-21 är en. Det är en modern tolkning av en Bowie-kniv med ett flertal intressanta detaljer. 

Al Mar B-21 4.25"


För formgivningen står ingen mindre än Kirk Rexroat. Han är en mästersmed från USA som samarbetat mycket med Al Mar genom åren.Den här gången är resultatet en mycket allroundbetonad kniv i det något mindre formatet. Med det menar jag att den här kniven kan användas av alla till olika former av arbeten  från allsköns friluftsliv till militär- och polisapplikationer. 

Bladet mäter 4.25" vilket i begripliga mått blir strax under elva centimeter. Totalängden på kniven är 8" eller strax över tjugo centimeter. Ingen gigantisk kniv med andra ord men första intrycken är att den känns mycket gedigen. Det var en av de stora frågorna inför nylanseringarna. Vilken kvalitet skulle de nya knivarna hålla?

Till den välbyggda känslan bidrar att det är fulltångekonstruktion med handtagssidor i G10 som skruvats på plats. De är snyggt tredimensionellt formade och handtaget känns mycket sympatiskt att hålla i. Bladet med sin distinkta klippta spets och rejäla fördjupning på ryggen är gjort av D2 som enligt uppgift hittas i spannet 59-60HRC. 

Fodralet som följer med har ett snabbspänne som kan justeras för olika bälten eller bredd på remmar. Det är gjort i någon form av kompositplast och inkluderar ett litet keramiskt bryne. "Klicket" som håller kniven på plats inger förtroende. Det som återstår att se är hur både det och kniven uppträder när de används.

B-21 är designad av Kirk Rexroat


Förr i världen gjordes de bästa knivarna från Al Mar i Japan. Tillverkningen har flyttat till en annan ö i ungefär samma del av  världen i form av Taiwan. Åtminstone görs toppmodellerna där och det märks direkt att B-21 är en kvalitetsprodukt både vad gäller design och produktion. Inte minst som balansen är utmärkt. 

Jag ser fram emot en vår med många timmar i skogen i sällskap med bland andra den här kniven!


/ J - knivglad

* Han ligger exempelvis bakom modeller som Fighter, Backup och tidigare presenterade Payara. Dessutom har han gjort customversioner av knivarna i Classic-serien bara för att nämna något. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar