måndag 12 februari 2024

Ny kniv - SRM 258L

Något större, aningen grövre men i övrigt med mycket klara släktskap. Så kan den här modellen kallad 258L från SRM Knives relateras till den av mig tidigare recenserade SRM 255. När jag presenterade den kniven kallade jag den för ett steg på evolutionsstegen. I det sammanhanget känns det här i så fall som ytterligare en naturlig fortsättning. En kniv för den som gillar 255an men vill ha lite mer helt enkelt. 

SRM 258L


Släktskapet hittas på flera håll. Bladets utseende är det mest uppenbara då de är närmast identiska. Inte helt men nära. Det innebär i det här fallet en drop point som mäter 90 mm på längden med en godstjocklek på 3,2 mm. Stålet som används är D2. Det kan jag väl inte betrakta som en uppgradering jämfört med tidigare 10Cr-stål men kanske ligger det i linje med att kniven skall vara lite "tuffare". Jag har anledning att återkomma till det. 

Vidare delar knivarna förstås det för SRM unika "Ambi Clip"-systemet vilket är ett clip som kan avlägsnas eller skiftas utan verktyg. Därtill har båda knivarna samma låskonstruktion kallad Ambi-Lock. Den i sin tur är en av många Axis-derivat men det unika för SRM är det de kallar för "Mono Chassi". De frångår en hel ram till förmån för en låda som härbergerar låset. Det ger ett styvare handtag och lås utan att öka vikten. 

Men på just den här kniven har man satsat på att göra allt lite grövre än lillebror vilket gör att 258L faktiskt har en hel stålram. Den här kniven är inte heller öppen i ryggen vilket ger mer kontaktyta mot handen och därmed kniven mer lämpad att ta i med. Det i kombination med ett handtag som mäter 110 mm på längden och är 13 mm tjockt gör det här till en utmärkt allround-kniv. 

Särskilt som känslan i lås och öppning är lika utmärkta som på föregångaren. Överlag ger den här kniven ett mycket sympatiskt första intryck. Jag återkommer förstås med en recension. 

SRM Knives



/ J - är redo för mer

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar