- blommor och blad(former)
Jag är inte säker på vilken av de ca 5500 arterna av Cyperaceae som tjänade som förlaga för den här kniven. Men namnet är i vilket fall som helst Sedge och namnet tillhör förutom ett gräsartat släkte växter en kniv från Steel Will. Inspirationen till namnet kommer förstås från en bladform vilket är den gemensamman nämnaren.
Steel Will F19M-10 Sedge |
Sedge tillhör det som Steel Will refererar till som deras "Urban series" vilket ger en klar vink om vad de menar är det främsta användningsområdet. Sedge är alltså tänkt som EDC-kniv och med det i åtanke tycket jag nog att den är här mindre av de två alternativen är mest lämpad. Den större storleken ser likadan ut men har ett blad som passerar en decimeter i längd. Det medför en kniv som jag tror de flesta tycker är något för stor som daglig kompanjon.
Tycker man inte om den här färgkombinationen finns även en kniv med svart blad, grått handtag och röd backspacer att tillgå.
En kniv med en bladform inspirerad av naturen |
Twitterversion: Steel Will Sedge, en EDC-kniv som inte gör bort sig när det kommer till camping-matlagning heller
Blad
Bladet är som namnet antyder lövformat. Men betydligt mer långt och smalt än ett annat märke som också döpt en serie knivar med lövformade blad efter en växt. Formen är egentligen en drop point även om den drar åt det symmetriska hållet. För att väcka det visuella intresset och markera formen har bladet en mycket lång falskegg löpande längs ryggen. Det gör att bladet ser ännu smäckrare ut. Det mäter i det här utförandet 86 mm på längden och det är som mest 24 mm högt med en godstjocklek på 3 mm.
Finishen på bladet är en tvärsgående satin. Märkningen är tämligen neutral. Inte den mest diskreta men heller inte något anslagstavla. På en sida Steel Wills logotyp och på den andra namn, modellbeteckning och ståltyp.
En spetsig drop point med satinfinish |
Stålet är som ofta i knivar från Steel Will D2. Jag fortsätter att hävda att det inte är mitt favoritstål. Särskilt efter jag fått fläckar på en annan kniv från samma tillverkare som inte vill ge med sig. Jag föredrar mina blad fläckfria. Problemet med D2 är nämligen inte vare sig hur länge de håller skärpan eller hur sega eller tuffa bladen är. Nej, det är främst att de får fläckar. Och då bor jag inte ens i närheten av ett hav. Men som boendes i södra Sverige är det inte helt sällan fuktigt när jag är utomhus och det gör att D2 rostar från stund till annan.
Men förutom det är jag nöjd med hur bladet uppträder. Till och med mer än så. Till att börja med var fabrikseggen riktigt bra. Tillräckligt vass för att raka hår utan motstånd och den gled genom papper med ett svagt väsande. Sen har Steel Will lyckats väl med ett par delar som är viktiga. De har fått till ett litet men bra sharpening choil, den lilla fördjupningen som gör att eggen inte set ut som en kälkbacke efter två omslipningar. Därtill är bladet fullt flatslipat och tunt bakom eggen. Lägger man ihop dessa egenskaper får man en kniv som är mycket sympatisk att skära med.
Det slanka bladet i D2 stål skär mycket bra |
Sedge är helt enkelt jäkligt bra att arbeta med. Och det gäller de flesta material kan tilläggas. Att den med de förutsättningarna klarar de vanliga "knivtestarmaterialen" som papper och kartong var föga förvånande. Men den här kniven gör inte alls bort sig i trä och virke heller. Det går både att tälja i en torr vedklabbe eller skära av några färska grenar utan svårigheter. Därtill är spetsen riktigt vass. Så vass att den är snudd på känslig. Så jag rekommenderar verkligen inte att man bänder med den här kniven. Men när man verkligen vill ha något spetsigt så kommer den väl till pass.
Sedan säger Steel Will själva att de haft matberedning utomhus i åtanke när de designade kniven. Den föresatsen har de lyckats med anser jag. Det här bladet är riktigt bra för att sitta på en fällkniv när det kommer till uppgifter som att skiva tomater, halvera lökar, skära upp en köttbit eller strimla sallad med när man är ute och campar.
Handtag
Sedge är liksom de andra knivar jag har från Steel Will mycket välbyggd. Materialen är i det här fallet inte extraordinära utan det handlar om en ram i stål, sidor i G10, bronsbussningar och en back spacer i aluminium. En kombination ni känner igen vid det här laget. Men det som utmärker det är att man gjort det mycket väl. G10-sidorna är till exempel fint arbetade då de är både välvda och fasade. De är även välslipade och passningen mot den interna ramen är så exakt att den klickar på plats när man monterar ihop kniven.
G10 sidorna är väl arbetade för att passa handen bättre |
Själva ramen är i det här fallet något lättad men inte så mycket. Det går å andra sidan inte då den är tunn ändå. Kniven är sedan skruvad i inte mindre än tre punkter utöver den likaså justerbara pivotskruven. Skruvhuvudena är små, T6 respektive T8 och i mitt tycke något för grunda. Back spacern som är anodiserad i en lysande blå ton är av aluminium. I slutet av den återfinns ett fånglinehål. Genom backs spacern sträcker sig distanser och sedan är de svarta G10-sidorna skruvade från bägge håll i dem. Det ger inte mindre än 6 av de små skruvarna plus ytterligare två för clipet. Därtill har kniven dubbla stoppbultar, en för bladet i utfällt läge och en som hindrar att bladet smäller i ryggen på kniven när den är stängd.
Den blå back spacern höjer sig en aning över resten av handtaget. Lägg märke till de dubbla stoppbultarna |
Anledningen att jag nämner alla skruvar är att de spelar roll för hur kniven uppträder när man skruvar ihop den efter justering. Det här är en sådan kniv där spänningen på skruvarna i ramen påverkar hur bladet rör sig när kniven öppnas och stängs. Jag återkommer till det.
Storleken räcker till för alla fingrar och i sabelgrepp är kniven mycket bra. Mindre väl fungerar greppet i hammargrepp |
Ergonomin är mycket god och det kommer sig av en kombination av genomtänkta val. För det första är handtaget långt nog även på den här mindre modellen. Den har en tillgänglip greppyta på strax över nio centimeter. Därtill är ryggen svagt krökt vilket passar insidan av handen väl. Mer än så här vill jag dock inte ha det då det blir för mycket "pistolgrepp" över det. En annan sak som bidrar till komforten är en väl fungerande fördjupning för pekfingret. När man håller kniven i ett sabelgrepp hamnar dessutom tummen automatiskt ovanpå de skåror som finns på ovansidan av handtaget för att öka friktionen. Det ger ett mycket naturligt och bra grepp. Lika bra fungerar det förstås om man istället för tummen placerar ett pekfinger där.
Men sen var det stopp. Det är uppenbart att kniven är tänkt att hållas på de visen. Försöker man hålla Sedge i ett hammargrepp för att ta i lite hårdare blir fattningen bara märklig. Det uppstår ett långt avstånd från tumvecket fram till själva bladet som kan ses på bilden ovan. Det ger för mycket hävstångseffekt och minskar därmed kraften i skäret.
Öppning och lås
Som synes öppnas inte Sedge men en flipperfena. Den har inte heller kullager. Två annars vanligen förekommande teman för knivar från Steel Will. Jag uppskattar att man frångått det konceptet till förmån för ett bladhål om inte annat för variantionens skull men även för att flipperfenor kan vara i vägen ibland.
Bladhålet är i det här fallet ovalt och fungerar mycket väl. Det är stort nog och återfinns på rätt plats för att vara effektivt. Särskilt som kanterna är distinkta, nästan för skarpa. Men det ger bra fäste åt tummen så man inte slinter.
Det ovala öppningshålet fungerar väl |
Inledningsvis var dock inte gången särskilt bra på det här exemplaret. Först lät jag det bero för att det skulle få slita in sig naturligt. När det inte skedde tillräckligt fort hjälpte jag kniven på traven med lite olja. Inte heller smörjning var tillräckligt för att nå den känsla jag eftresträvade så jag demonterade kniven. När jag väl skulle sätta ihop den igen upptäcktes det jag nämnde ovan, att kniven är känslig för hur hårt skruvarna i handtaget spänns. Dras de för hårt gör det att bladet blir svårt att stänga.
Det gäller inte bara de mindre skruvarna utan även pivoten kan jag meddela. Tacknämligt nog är den av hona-hane konstruktion och den är D-formad så den spinner inte fritt. Men däremot är den oerhört känslig. Ett litet snäpp för hårt och du slipper glapp i bladet men kniven kan knappt öppnas. En gnutta för lite spänning och kniven flyger upp men du har även en liten sidledes rörelse i bladet.
Själva gången är dock mjuk då bladet löper på tjocka bronsbussningar.
Ett liner-lås står för säkerheten |
Låsfunktionen är däremot enbart bra. En liner lock i stål som är väl avstämd och som är enkel att både nå och släppa. Låsarmen är inte för tunn och den har försetts med räfflor för bättre fäste. Motstående handtagssida är även försänkt för att man skall nå låset lättare.
Att bära
Sedge är genomgående en civiliserad kniv och det märks även när den bärs i fickan. Ett tämligen långt handtag på elva centimeters kompenseras med en höjd på 33 mm och en tjocklek på 13 mm. Tämligen normala mått för en fickkniv med andra ord. Därtill är den lätt med sina 84 gram.
Det som gör den relativt lättburen är att sidorna är både mjuka och välvda. Därtill har kniven inga vassa kanter eller annat som stör.
Krökningen på handtaget gör att två clip medföljer, ett för höger sida och ett för vänster |
Sedge tillhör de där knivarna som levereras med två clip. Ett för höger sida och ett för vänster. Eftersom handtaget är mycket smalt och infästningen ser ut som den gör måste clipet kröka sig en smula för att följa handtagets form och då tarvas två av dem.
Clipet är annars bra. God spänst och en ramp som är stor nog samtidigt som den är parallell med handtagets yta. Det passar även in någorlunda med utseendet på resten av kniven.
Clipet är bra men den smala änden på handtaget leder till tandemmonterade fästskruvar varpå en del sticker upp |
Det enda jag int eär helt nöjd med är hur mycket kniv som syns när den sitter i fickan. Det tillsammans med en lysande blå backspacer är svåra att inte se.
I övrigt är dock Sedge lätt att både hala fram och stoppa undan efter förrättat värv. Såtillvida sköter clipet sin uppgift.
Sammanfattningsvis
Steel Will har med Sedge gett sig ut i lite obekant terräng. Inte i outforskat område som i terra icongnita men ändå. Vanligen gör de nämligen mestadels moderna flipperknivar i allehanda varianter. Det utbudet har punkterats av någon tumknopp på ett blad emellanåt. Men oftast inte. Att se ett blad som öppnas med ett bladhål var därför både överraskande och befriande i mitt tycke.
Fast allra mest fastnade jag för utseendet. Jag gillade de överlag harmoniska linjerna. Nu vet jag att inga tillverkare vill höra jämförelser men jag tycker ändå att den här kniven påminner om Spyderco's Native Chief. Det är nu inget dåligt betyg eftersom jag gillar utseendet på den kniven också.
Vad de har gemensamt utöver ett hål i bladet är de övergripande linjerna samt ett långt och spetsigt drop-point blad.
Sedge är överlag en sympatisk EDC-kniv |
Och just det här bladet råkar vara ett sjuhelsike bra blad när det kommer till att skära saker. Relativt tunt med hög slipfas och tunn bakom eggen med god skärpa. Det är receptet på ett bra knivblad.
Genomgående är även byggkvaliteten mycket hög. Det avspeglas i detaljer som bladfinish, ett bra sharpening choil, att bladet är centrerad och inte minst hur man behandlar G10-sidorna. Passningen mot ramen är extremt bra och sidorna är välvda, fasade och slipade. Även låset känns gediget och matchar det övriga intrycket.
Dessvärre gjorde inte känslan i öppningen och stängning det inledningsvis. Det har krävts både en och två demonteringsrundor, mycket smörj och nötande för att få kniven dit där den är idag. Men den kommer aldrig bli en kniv där bladet faller in av sin egen tyngd.
Men det är en av få områden där den här kniven inte är på topp. Förutom att den skär bra är den även tämligen ergonomisk också. Jag skrev tämligen beroende på brukarens inställning till att själv välja hur kniven skall fattas när den nyttjas.
Steel Will Sedge gör inte bort sig på skogpromenaden heller |
Utöver det rent praktiska har den ytterligare en sak som talar för den. I mitt tycke är det här en riktigt snygg kniv. Slank, elegant och med kurvorna på rätt ställe. Så är du ute efter en fickkniv med ambitioner för att vara ett gott EDC-verktyg men som inte gör bort sig på skogsturen eller när det vankas campingmatlagning heller så kan det här vara en kandidat för dig. Särskilt som den är lätt att bära.
Priser på den här modellen ligger i skrivande stund på runt 75 dollar och jag vet inte om den dykt upp på den svenska marknaden än.
Specifikation:
Längd utfälld: 196 mm
Längd hopfälld: 110 mm
Vikt: 84 g (vägd av mig)
Bladlängd: 86 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: D2
Handtag: G10
Lås: Liner lock
Producerad av: Steel Will, tillverkad i Kina
/ J - gräsklipparen