fredag 16 oktober 2020

Nya knivar - Victorinox Alox X2

Ibland kommer de i par knivarna! Det gjorde de i det här fallet. Två gånger Victorinox, dubbelt upp vad gäller Alox och två gånger samma storlek som en Pioneer. Fast det här är mer kusiner till den modellen. Formatet är snarare detsamma som en Pioneer X. Det innebär en treradig kniv med aluminiumskollor som mäter 93 mm hopfälld. Så tittar man hastigt kan man få för sig att det är vad det är. 

Men bestyckningen skiljer dem åt annars skullde det ju vara samma modell. Så några små men distinktiva skillnader föreligger och de gör dem till Farmer Alox och Swiss Army 7

Victorinox Farmer Alox



Victorinox Swiss Army 7


Om vi börjar med modellen Farmer så här det egentligen en Pioneer med en såg. Det är vad den utnyttjar den tredje raden till. Annars återfinns de vanliga öppnarna och mejslarna jämte prylen/brotschen vi vant oss vid. Det är också vad som skiljer den åt från Pioneer X som istället för såg är utrustad med en sax. Sen för att förvirra oss konsumenter finns även Farmer numera med tillägget "X" för sax. 

Swiss Army 7 har två distinkta skillnader som gör att jag nästan gillar den bäst av alla tre. För det första något som syns på utsidan och det är att den här modellen saknar fångline/nyckelringsfäste. Det gör den väsentligt skönare i hand. Den andra skillnaden återfinns i det faktum att man ersatt konservöppnaren med ytterligare ett knivblad, ett beskärarblad eller "pruner". Ett litet hawkbill-blad helt enkelt. 

Antalet konserver jag öppnar är obefintligt och om jag nu nödvändigtvis släpar med mig något sådant ut i skogen kan jag byta kniv den dagen. Av det skälet föredrar jag det lilla men effektiva bladet istället. 





/ J - dubblerar


#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar