torsdag 8 oktober 2020

Ny Kniv Karesuandokniven Galten

Fällknivar i alla ära men i många fall måste erkännas att det är enklare, lättare och smidigare med en slidkniv, bälteskniv, fastbladare eller vad ni vill kalla dem. Kärt barn har som bekant många namn. En vanlig kniv helt enkelt. Intresset för dem går i vågor från min sida men har åter ökat på sista tiden och den senaste i raden som bidrar till det är den här kniven. Den kallas för Galten och kommer från Karesuandokniven

Om ni inte känner till dem än så har ni missat något. Karesuandokniven kommer föga överraskande från Karesuando, en liten ort belägen långt upp i vårt vackra och mycket avlånga land. Norr om polcirkeln faktiskt vilket gör dem till världens nordligaste knivtillverkare såvitt jag vet.* Det avspeglas i hur man närmar sig knivtillverkningen också. Den sker för övrigt forfarande till största delen helt för hand i Sverige.

Karesuandokniven-Galten för jakt och friluftsliv
Karesuandokniven Galten


Galten lika skön att betrakta som att arbeta med
Galten är lika skön att betrakta som att arbeta med


Geografin avspeglas också i knivarnas form och funktion. Det är till synes enkla knivar rotade i svensk, skandinavisk och inte minst i samisk tradition. Knivar för jakt, fiske och friluftsliv som bygger på århundranden av beprövad erfarenhet kopplat med en del moderna tvister och nytänkanden. 

Det gäller Galten också. Det är en förfinad brukskniv med det där lilla extra. Det märks i linjerna och i det välgjorda masurbjörkshantaget och inte minst i den excellenta balansen och hur väl kniven ligger i handen. Den moderna touchen kommer i det här fallet från det rostfria Sandvik-stålet. 

Det skall bli en fröjd att få testa den här kniven. Men jag måste erkänna att den redan fått börja följa med ut på strövtåg i skog och mark. 


/ J - längtar ut 

* En sympatisk och kunnig läsare påpekade mycket korrekt att Knivsmed Strömeng AS faktiskt gör sina knivar i Karasjok. Och eftersom Karasjok kommune återfinns rakt norrut i Norge från Karesuando så är Karesuandokniven troligen världens näst nordligaste tillverkare. 

#knivesandbikes  #knivigtvarre #karesuandokniven

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar