måndag 6 september 2021

Ny(a) kniv(ar) - Graf Knives T2 Bowie

Jag måste tillstå att jag haft de här knivarna ett par veckor vid det här laget och hunnit kasta några tusen kast med dem redan. Det råkade bli så att de låg i brevlådan när jag kom hem från SM i Sportkastning i Arboga härförleden. Knivarna var naturligtvis beställda några veckor tidigare. Men de tar lite tid då det handlar om tja, vad skall man kalla det, "semi-custom" kanske? Eller "mid-tech" som termen tycks lyda i fällknivskretsar. Men då det handlar om att trissa upp priser när det kommer till fällknivar så är det snarare så att det är på det viset många kastknivar tillverkas. Vid närmare eftertanke är det snarare produktion i mycket små serier det handlar om. Men det innebär i vilket fall som helst att det inte ligger flera tusen på pallar och väntar på min order. 

Såvitt jag vet är Graf Knives en liten (enmans?) firma från Polen som drivs av Michał Prądzyński. Om jag förstått det rätt är han även mannen bakom formgivningen av knivarna. Sedan görs de av Melon Tools som verkar vara en kompis till honom som driver en tillskärningsfirma. Men det förhållandet kan jag ha fått om bakfoten. 

Apropå formgivning så är den här modellen förstås inspirerad av och i samma tradition som klassiska Tru Balance. 

Ett set nya kastnivar från Graf Knives kallade T2 Bowie
Graf Knives T2 Bowie



Modellen kallas T2 Bowie. Den är väsentligt större än mina första Graf-knivar, T1XL. T2 mäter hela 35cm på längden och väger in på 390 gram/st. De är därmed den näst största modellen som Graf Knives har i sortimentet. 

I övrigt känns material och tillvägagångssätt igen. Finishen är densamma med ett lager zink som ger en glänsande yta som är tänkt att hindra korrosion. Sedan är den något "självläkande". Det vill säga när det blir ett hack i ytan så är den så pass mjuk att det snarare blir en buckla än ett jack. Tjockleken är också densamma vilket innebär 5 mm. Bladmaterialet är fjäderstål, 4140. Ett extremt hållbart samt stryktåligt material. Jag har redan lyckats böja spetsen på en av de här knivarna men det var inga problem att bända tillbaks och slipa upp den igen. 

Balansen i de här knivarna är helt neutral vilket innebär att balanspunkten hittas exakt i mitten. De är också finurligt indexerade. Det är därför de har ett par små hål i handtaget men framförallt det "dubbla clipet" mot spetsen till. Det underlättar kast när du håller i bladet. Det är mycket enkelt att känna hur du greppat bladet. 

Utan att gå en recension i förväg kan sägas att jag är mycket nöjd med de här knivarna. Det är min första uppsättning med lite tyngd och längd i. Det ger en annan känsla i luften med lugnare gång och mer stillsam rotation. Sen tvingar de mig till en ny och bättre teknik med en kortare och rundare armrörelse för att de skall hinna runt på framförallt tre meters distans. De är därför mycket pedagogiska för min del. Det finns nackdelar med att lära sig kasta med mindre och lättare knivar nämligen. 


/ J - siktar högt eller åtminstone bätttre och bättre

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar