måndag 27 september 2021

Ny kniv - Civivi Mini Elementum

Idag finns de flesta kända knivmodeller i "stor och liten"-utgåva. Många tillverkare gör på det sättet och det är ett förfarande som är väl etablerat sedan länge.* Nu har även Civivi hakat på det tåget med sin Mini Elementum

Hur stor variationen är mellan de olika storlekarna varierar dock. I det här fallet blir det en slående kontrast. kanske mest beroende på att Elementum faktiskt inte är någon särskilt stor kniv från början.  

Civivi Mini Elementum Brass
Civivi Mini Elementum Flipper, Brass


Men vad man får i lillebror är en liten delikatess. Kniven kommer att finnas i ett flertal olika varianter varav det här är en. Handtagets presentationssida är gjort av mässing. För övrigt min första kniv med det materialet. Generellt är jag inte ett stort fan av den metallen eller koppar i knivhandtag. Förvisso är det snyggt men det gör knivar onödigt tunga. Men det gäller inte här eftersom kniven är så oerhört liten! Vi talar om en kniv som mäter kring elva centimeter utfälld! Bladet är endast 46,5 mm långt. Vikten hamnar på 40 gram. Inte det lättaste sett till storlek men väldigt lätt i faktiska tal. 

Sen är kniven oerhört snygg! Mycket beroende på att såväl handtag som blad handslipats till en rätt grov men attraktiv finish. Men kniven är inte bara snygg. Trots sitt blygsamma format går det att skära med den! Fabrikseggen var grymt vass och låset är ett stadigt ramlås i stål utfört med sedvanlig Civivi-precision. Sen har man kostat på den lille gynnaren ett riktigt knivstål. I bladet hittas Sandvik 14C28N, ett av mina favoritbudgetstål och till den här kniven är det nästan overkill. Men det gör susen när man skall skära något. Särskilt som bladet är skålslipat. Den skär långt bättre än vad formatet antyder. Mycket positiva intryck med andra ord. 

Jag återkommer med en recension så snart jag hunnit använda kniven tillräckligt mycket!


Civivi - Made Better
Civivi på Amazon




/ J - downsizar

* Kända exempel på knivar som finns i olika storlek för att passa fler är förstås modeller som CRK Sebenza, Benchmade Griptilian, Bugout, 942 och Freek, även om de var ännu tidigare ut med exempelvis AFCK. Spyderco har många på samma tema som Native och Lil' Native och där bildar t om modellerna hela familjer om man till de två adderar Shaman och Spyderco Native Chief. Därtill finns även lättviktsversioner.  


#knivesandbikes #knivigtvarre



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar