torsdag 30 september 2021

Ny kniv - Civivi Lumi

Förvisso är den här kniven inte stor men den är ändå väsenligt större än den Civivi Mini Elementum som anlände häromdagen. Den här kniven är också annorlunda på ett annat vis. Det här är ett typiskt exempel på ett samarbete mellan knivdesigner och tillverkare. 

Modellen heter Lumi och är resultatet av Justin Lundquists idéer omsatta till praktik av Civivi Knives.

Civivi Lumi a collaboration between Justin Lundquist and Civivi
Civivi Lumi Front Flipper


Lumi är en kniv som är lätt igenkännbar som en kniv designad av Lundquist. Formen går igen i andra modeller från honom som det äldre samarbetet med Kizer som resulterade i modellen Feist och nu senast Eidolon från WE-Knives. Den senare är i princip samma kniv som Lumi men i lyxigare utgåva både vad gäller material som detaljer. 

Lumi är en snygg kniv som direkt siktar mot EDC-knivarnas mer eleganta hörn, ibland kallat "Gentlemens Knives". Det brukar mest innebära att de inte ser aggressiva ut och det gör inte heller Lumi. Särskilt inte som det är en tämligen liten kniv. Den mäter strax över nio centimeter hopfälld och femton och en halv centimeter när den sträckt sig så långt den når. Av det är 65 mm blad. 

I de rena linjerna göms en fickskalpell


Och vilket sympatiskt blad sen! Spetsen är nålvass och bladet är skålslipat och mycket tunt bakom eggen. Den i sin tur var riktigt vass vid ankomst. Stålet är det bekanta 14C28N från Sandvik. Ett stål jag brukar framhålla som ett bra budgetstål och det står jag fortfarande för. Den kombinationen gör den här kniven till en veritabel fickskalpell. 

Handtaget är bekvämt det med. Materialet är G10 men det som gör det komfortabelt är dels enkelheten och dels att man rundat sidorna rejält. En detalj som annars brukar dyka upp först på mer påkostade modeller. Men det är ett sätt som Civivi brukar utmärka sig på. De är bra på detaljer och framförallt på finish och action. Den här kniven fälls ut med en av de mest diskreta frontflippers jag stött på. Men effektiv som tusan är den! De keramiska kullagren hjälper till i det här fallet. 

Sammantaget bildar det en synnerligen attraktiv treenighet. Ett sofistikerat utseende, ett blad som skär bra och ett dugligt handtag. Återstår att se vad jag tycker om kniven när den använts ett tag!


Lumi kan köpas här!



/ J - i nyknivstagen

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar