I del ett fastställdes ett antal parametrar i form av vad som skall tillverkas baserat på tänkt användningsområde och material. Det vill säga knivfodral i läder för kastknivar i ett par olika konfigurationer. Det första projektet är för en modell kallad Patriot Dagger och fodralet skall vara lämpligt även för snabbdrag.
En plan är en god början men för att komma vidare behövs verktyg och förstås material.
För att kunna arbeta i läder krävs en del verktyg konstaterade jag tämligen omgående. Samt läder av lämplig sort och kvalitet förstås. Nu kan väl direkt tilläggas att man kan göra det mesta på en minimal budget i princip utan verktyg också. I så fall skulle det troligen räcka med en brytbladskniv eller liknande för tillskärning, uttunning av läder, fasning av kanter med mera. En borrmaskin med en tunn borr alternativt en syl för hålen och ett par lämpliga nålar. Utöver en bit skinn och tråd naturligtvis.
|
Visst kan man klara sig med det enklaste |
Men med en sådan minimal utrustning vet jag även hur resultet blir, det vill säga synnerligen enkelt. Och skall jag nu lägga ned tid och tankemöda på det här projektet så vill jag att slutresultet skall vara något mer avancerat än så. Eller ja, det kanske det inte blir men vägen dit blir det i vilket fall som helst.
Med det i åtanke gick jag igenom en ansenlig mängd videos på Yotube samt läste in mig en smula på området. Efter det konstaterades att det finns en rad olika specialverktyg som inte är strikt nödvändiga men som underlättar arbetet väsentligt. Listan blir dock snabbt omfattande och min budget är tämligen begränsad. Särskilt som jag inte vet om det här är något för mig än. Det kanske bara blir ett fodral och sen inget mer. Eller kanske bara ett halvfärdigt, vem vet?
Med det i åtanke ville jag inte köpa verktyg av proffskvalitet direkt. Istället gjorde jag en lista på verktyg och bockade av det som fanns tillgängligt hemma och vad som kunde införskaffas billigt från eBay. Notera att för mig räcker det om verktygen håller för en enstaka insats till att börja med. OM jag fastnar för det här kanske de uppgraderas vad det lider. Då vet jag också vilka verktyg som verkligen kommer till nytta och vilka jag kan klara mig utan.
Efter att ha funderat och läst in mig så delade jag upp verktygen i några olika kategorier.
- Mönstertillverkning och tillskärning
- Förberedelser samt efterbearbetning av läder
- Sömnad
Den första delen ger en lista som innefattar enklare saker varav det mesta fanns hemma såsom pennor, passare och linjaler inlusive några geometriska ritmallar ifall någon kurva skulle behöva åstadkommas. Min sambo kunde också bistå med någon som hon inte förstod varför inte fler använder, nämligen mönsterpapper för tyg. Det är delvis genomskinligt men segare och mer hållbart än smörgåspapper och således utmärkt när något skall ritas av.
Det är först när lädret kommer in i bilden som det behövs fler och mer specialiserade prylar. Men inledningsvis behövs några tämligen vanligt förekommande saker också.
- Knivar
- Stållinjal
- Något att skära mot
Knivar är knappast någon bristvara i just det här hushållet. Det gäller även området Stanley-/matt-/brytbladsknivar av olika slag. Idealt kanske hade varit att ha tillgång även till en cirkelkniv men det känns som överkurs. I annat fall finns även ett stort utbud av specialiserade knivar för just tillskärning av läder och skinn, ofta halvmåneformade. Men de kostar därefter och känns inte nödvändiga för en nybörjare som jag.
|
Först behövs lite hjälpmedel för att åstadkomma ritningar |
Någon stållinjal av lämplig sort visade sig dock saknas. En sådan införskaffades i samband med inköp av skinn. När det ändå gjorde fick det bli en linjal med kork på baksidan vilket gör att den inte glider mot underlaget. Jag har heller inget utöver vanliga skärbrädor som är helt lämpligt att skära mot. Så möjligen får det bli en skärmatta också.
Sedan kommer vi till de mer specialiserade verktygen som återfinns i grupp två och tre. Typiska sådana är:
- Syrännejärn/syrille
- Markeringshjul
- Gaffeljärn
- Lädersyl
- Kantskärare
- Kantpolerare
- Håltång
- Huggpipor
Utöver de här verktygen är det nödvändigt med en gummiklubba eller nylonhammare för att använda ihop med mejslar och huggpipor. Dylika hammare finns förstås i specialutförande specifikt för läderarbete för hur mycket pengar som helst. De är viktade och kräver därmed mindre kraft när man arbetar med dem. Tills vidare införskaffades dock en billig gummiklubba från Biltema. Knappast idealt men fungerande.
Synnerligen bekvämt att ha är troligen en syklämma för att hålla lädret när jag syr. En sådan ämnar jag snickra ihop av ett gammalt skruvstäd jag har liggande, ett par brädlappar och en bit gummi att klä kanterna med. Eller förresten, det räcker nog med två brädbitar, något att lägga mellan för att pivotera kring och en vagnsbult eller till och med liten skruvtving när jag tänker efter.
|
Några verktyg för läderslöjd införskaffade från eBay. Sedan bilden togs har uppsättningen kompletterats med några till |
Det enda av ovanstående verktyg som fanns på förhand i hushållet var en håltång/revolvertång. För att åtgärda den bristen inköptes ett relativt billigt set från eBay innhållande kompletterande verktyg från listan ovan. Dock är den medföljande hålpipan av skruvmodell med flera olika storlekar och inte av huggmodell så den lär inte vara lika enkel att använda. Särskilt inte i flera lager läder. Utöver det innehöll setet även läderkniv (av japansk typ), kantskrapa, två storlekar på u-järn, samt en skärflingshyvel/läderhyvel.
Till själva sömnaden behövs förutom det uppenbara i form av tråd, även ett par bra nålar anpassade för ändamålet. Sådana fanns redan hemma. Det som skiljer dem från den genomsnittliga nålen avsedd för tyg är ett mer tilltaget öga för grövre tråd samt en rundad spets så de inte spaltar lädret när de trycks igenom hålen. Om det för övrigt blir mycket motstånd när det görs är det bra att ha en tång tillhands. Sådana finns förstås att tillgå i hemmet. Likaså råkade jag ha lite bivax liggande. Det kan användas till snören och för att behandla läderkanter.
|
En bit bivax är inte dumt att ha, lim är nödvändigt och svärta ger förhoppningsvis snyggare slutresultat |
Sedan tänker jag mig att det är smidigt att ha några penslar av olika typ samt svampar för applicering av både lim, färg och vatten när läder skall böjas. Utöver det behövs sandpapper i par olika grovlekar för bearbetning av sidorna på fodralet samt tyg för slutpolering av detsamma.
Sedan dyker det säkert upp något ytterligare som jag inte tänkt på eller som ersätter något av allt det här.
I nästa inslag skall de grova idéerna eller snarare riktningarna vad gäller fodral omvandlas till någon form av konkret idé. Då är det dags att designa och skissa.
/ J - bunkrar verktyg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar