torsdag 17 februari 2022

Ny kniv - Graf Knives Corsica


En kniv kommer sällan ensam. I alla fall inte kastknivar som ofta säljs, köps och nyttjas i set om tre. Fast i det här fallet stämmer påståendet endast delvis. Förvisso kom kniven inte ensam. Den återfanns i samma paket som de knivar från polska Graf Knives som jag presenterade härförleden. Ni vet de stora B1 Classical Bowieknivarna. Däremot är det här en kniv utan sällskap. En sådan där som man köper för att testa en modell.

I det här fallet ger formen en fingervisning om vad kniven kan tänkas heta. Åtminstone för den som är bevandrad i klassiska medelhavsknivar med spännande historia. Modellen är döpt till Corsica.

Graf Knives Corsica


Det är från den ön som förebilden för det här utseendet kommer, ett mönster ofta kallat vendetta corsa. De knivarna finns både som dolkar och inte minst som fällknivar. En liten utvikning och historisk utflykt kanske är på sin plats. De ursprungliga knivarna var en slags stilettliknande dolk med Genuanskt ursprung.

Men populariteteten för fällknivsvarianten av den kniven tog fart efter att Prosper Mérimée släppt boken Colomba 1840. Den handlar just om "Vendetta" eller en släktfejd mellan två familjer. Den slog igenom samtidigt som turismen till Korsika började ta fart. Smarta affärsmän i huvudstan Ajaccio kom då på att man kunde sälja något till turisterna som minne av sitt besök varpå man vände sig till knivtillverkare i Thiers för att åstadkomma en kniv. Sedan dess är modellen förknippad med den franska ön. Även om det kan tilläggas att den inte blev en lika stor framgång hos lokalborna som föredrog andra knivmönster som t ex curnicciolu som är en mer bastant fällkniv. 

Utseendet kännetecknas förutom av bladformen, en slank spear point, av sitt långa bolster med tillhörande djupa fingerurtag och tilltagna ricasso. Precis det ni kan se stiliserat även på kastkniven. Den är för övrigt en av flera knivar som Graf Knives gjort på temat lokala knivmönster. Ett tag fanns bland annat kastknivar med samma profiler som en afrikansk Kudu och en italiensk Resolza. 

Corsica är en lätt liten rackare som med sina 4 mm tjocklek, slanka format och en längd på 30 cm väger in på ca 200 g. 


/ J - botaniserar bland kastknivar

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar