fredag 25 februari 2022

Fredags-EDC XCVII

Vansinne! 

Våren kom till Småland och kriget till Europa och allt samma dag som en god vän fyllde år. Stort och smått i en osalig blandning. Vi har återigen vaknat upp till en mer osäker värld där den starke tar vad som behagas. En världsordning där internationella överenskommelser inte gäller och mänskliga rättigheter inte är vatten värda. Allt för en att en maktgalen individ med knappen på en kärnvapenarsenal har för mycket att säga till om. 

Retoriken som används känns märkligt och obehagligt bekant. Det kan bero på att den delvis är hämtad från historiens sophög. Hitler använde ungefär samma argumentation när han gick in i Tjeckoslovakien. Han skulle skydda Sudet-tyskarna. Oklart från vad då de levde i högsta välmåga. Nu använder Putin samma argument. Han ska skydda ryska medborgare hävdar han. Argumenten ekar tomma för var och en som har öron att höra med och ögon att se, tillräckligt för att öppna en historiebok och studera en karta.

Därför har vi återigen krig i Europa. Den ryska björnen har vaknat ur sin dvala och vill hävda gränser från förr. Problemet är bara att väldigt många av dagens moderna nationer skulle kunna göra detsamma, peka på svunna storhetstider. Danmark var en gång mäktigt då det bland annat inkluderade dagens Norge på 1400-talet. För att inte tala om Sverige på den tiden östersjön närmast var ett svenskt innanhav tvåhundra år senare. Men sedan har vi de som verkligen har anledning att snegla på historien för att hitta perioder då de varit stormakter. Turkiet skulle inte ha något emot att återfå det Osmanska riket för att inte tala om dagens Italien om de skulle hävda Romarrikets gränser när de var som störst eller för den delen Mongolerna. Allra mest skulle väl Britterna ha att vinna på ett sådant sätt att betrakta världen. När imperiet stod på sin topp omfattade det nästan halva världen.



Sådana tankeexperiment belyser det farliga och något löjeväckande i att resonera på det viset. Det står klart för alla och envar, förutom för Putin. Inte blir situationen mindre trygg av den, ursäkta uttrycket, jävla galningen indirekt hotade alla med kärnvapen om de "lade sig i". Eller förlåt...han sade något om en vedergällning värre än något ni upplevt i historien. 

Spyderco Shaman och Lil' Native, "Siblings"


Under tiden de här tankarna och många fler surrar i huvudet så är det även en vanlig dag. En fredag någon gång i början av 2022. Och jo, jag har knivar i fickorna. Två favoriter från Spyderco faktiskt. En stor och en liten, Shaman och Lil' Native som till och med har storleken i namnet. Två excellenta knivar även om jag föredrar den mindre om jag absolut måste välja. Jag är  nämligen inte lika stor anhängare av "Compression lock" som många andra. Jag tycker det låset är en smula fippligt och det går hårt åt fingertopparna då man måste nypa hårt för att få det att släppa. 

Ett exempel på en  mycket mycket liten tanke som samsas vid sidan om de stora. Tänker jag för stort och ofta så spricker nog huvudet. Därför smiter jag emellan med doser av normalitet som yttras genom fokus på diverse intressen däribland knivar. 


/ J 

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar