tisdag 4 mars 2014

Knivrecension SanRenMu M1

- en udda fågel


Dagens recensionsobjekt från SanRenMu har klara element av det jag efterlyst i senare tids knivtexter. Det handlar om en fällkniv formgiven och tillverkad i Kina med ett eget uttryck och dessutom med en bitvis innovativ konstruktion.* Vad vi har framför oss är en så ovanlig kombination som en enhandsöppnad slipjoint med öppen handtagskonstruktion.

Utöver den tämligen unika kombinationen så har handtaget en tämligen mjukt flödande form vilket ger ett särpräglat utseende som är svårt att förhålla sig neutral till. Sammantaget ger det en kniv som väcker intresse.

SanRenMu M1

SRM M1 är inte heller särskilt frekvent förekommande på nätet. Det finns mycket få tillgängliga recensioner av den här kniven så jag tänkte bidra med en.

Dagens något udda fågel - ful eller snygg?

Första intrycket av den här kniven var att den är lite större än förväntat. Mycket beroende på att de flesta andra SanRenMu knivar är mindre i formatet helt enkelt. Det andra intrycket var att handtaget har en något suspekt form. Det tredje var en överraskning som kom när jag öppnade den eftersom jag faktiskt trott att det var en linerlock jag köpt och det visade sig vara en slipjoint. Anledningen till missförståndet står att finna i att kniven är öppen i ryggen och därmed saknar den fjäder som normalt håller bladet öppet på en sådan typ av kniv.


Blad


Bladet på den här kniven är en slank droppoint med en hög skålslipning och en svagt s-formad egg. Innan någon praktiskt lagd person sätter i halsen efter den inledande beskrivningen vill jag påpeka några viktiga detaljer. För det första är skålslipningen mycket flack och hög vilket gör att den i det närmaste uppträder som en flatslipad dito. För det andra är inte s-formen på eggen särskilt uttalad. Även om "recurves" inte är mitt förstahandsval när det gäller eggformer så känns det rätt naturligt på den här kniven då det följer handtagets flödande linjer.

M1 är försedd med ett 8 cm droppointbald i 8Cr13MoV-stål

En detalj som normalt återfinns på betydligt dyrare knivar är att hela bladryggen är mjukt rundad. Det gör kniven behagligare i fickan, ser bättre ut och är mjukt att vila tummen mot om så behövs. 

Ryggen har försetts med några spår frästa närmast rampen för tummen men de är nedslipade och endast till för att hjälpa till med orienteringen och inte för att bidra med ökat grepp vilket jag är glad för eftersom det inte alls passat in på den här kniven. 

Kniven är också genomtänkt på så vis att tumknoppen befinner sig relativt nära handtaget när bladet är utfällt vilket tillsammans med sättet slipfasen är utförd på gör att man kan skära med kraft relativt nära greppet. Den har också föredömligt liten ricasso. 

Den rundade ryggen på bladet ger en arbetad och exklusiv känsla

Eggen var bra redan från tillverkaren och rakade hår med lätthet. Den är även snyggt slipad med jämna ytor ända fram mot spetsen, något som ofta missas på billigare knivar. Eftersom stålet är den numera välkända 8Cr13MoV så behöver det skärpas med jämna och lite tätare mellanrum än finare stål. Men i gengäld är det ytterst lättslipat. 

Kniven är utmärkt till allehanda vardagssysslor och fungerar faktiskt även till något tyngre arbeten som trä tack vare bladet på åtta centimeter och det välformade handtaget. Det går att ta i med en här kniven om så behövs. 


Handtag


Kniven har ett stålchassi med en öppen konstruktion uppbyggd med två distanser utöver befintlig pivotskruv och bladstopp vilket inalles blir fyra kontaktpunkter. Kniven känns stadig och rejäl utan att vara för tung. Den väger in på exakt hektot, både uppgiven och av mig kontrollerad vikt. Stålkonstruktionen har några hål för att göra dem lättare men de är inte så tilltagna. Vad som är anmärkningsvärt är att kniven är skruvad med T6 torxskruvar som är härdade! Det kanske inte framstår som något anmärkningsvärt men det är en påtagligt steg uppåt i kvalité jämfört med många andra knivar från Kina.

Det är ett långt handtag med gott om plats för fingrarna även för dem med större händer. Det avspeglas i ett inte optimalt förhållande mellan bladlängd och handtag. Själva greppet består av skollor i svart polerad G-10 vilket ger en mycket mjuk och behaglig yta. Kniven har hål för fånglina. 

En ovanlig form på greppet som följer handen väl

Handtaget har som synes på bilderna ett mycket speciellt nästan organiskt utseende som faktiskt fungerar mycket bra. De lite udda formerna följer handen och ger ett ergonomiskt grepp. Särskilt tydligt blir det när man greppar kniven i "saber grip" dvs lägger tummen i den för ändamålet avsedda fördjupningen fram mot bladryggen. Men handtaget fungerar även bra i andra grepp. 

Välvda skollor ökar komforten och ser lyxigt ut

De välvda sidorna gör att kniven ligger bra i handen och ger definitivt en mer arbetad känsla som bidrar till att kniven känns mycket mer exklusiv än vad den är. 


Öppning och lås


Det här är en kniv riktad mot de som är högerhänta eller möjligen vänsterhänta med mycket bra motorik. Det framgår dels av att clipet inte är flyttbart men framförallt av att den ensidiga tumknoppen endast är åtkomlig från höger sida och inte kan skiftas.

Åtkomsten av tumknoppen underlättas av att det frästs en fördjupning i skollan vilket är nödvändigt eftersom knoppen befinner sig mycket nära handtaget när kniven är stängd. Utförandet är utmärkt och fungerar väl så länge man inte ska komma åt den med handskar på. För det hade det behövts rejälare doningar. Men där får användingsområdet "EDC" tas med i beräkningen. Det här är inte avsett att vara en kniv för skogen.

Tumknopp för högerhänta och föredömligt mjuka "jimpings"

Annars är kniven lättöppnad och glider relativt lätt dock med ett visst motstånd eftersom det är - en slipjoint! Kniven har således inte lås i traditionell mening utan bladet hålls i utfällt läge av ett fjädermotstånd. Det här överraskade mig rejält eftersom jag inte läst på ordentligt och trodde kniven var en vanlig "linerlock". 

Sen kom överraskning nummer två - det är en slipjoint med en låsliknande funktion! När man fäller ut kniven hörs ett distinkt klick. Bladet hålls i position fast den inte har någon fjäder i ryggen på handtaget vilket annars är den traditionella lösningen.


Här trodde jag från början att jag skulle hitta en linerlock!
Avsaknad av lås gör att konstruktionen blir mycket öppen

Det här är nu en mycket intressant konstruktion då det gör att bladet känns lite säkrare i utfällt läge än en kniv helt utan lås samtidigt som det rent tekniskt inte finns något mekaniskt som måste släppas för att fälla in bladet.

Här visas kniven i demonterat skick bild tagen från Aliexpress

Lösningen kan inte vara helt billig att tillverka eftersom den har dubbla fjädrande "detent balls" för att hålla kniven stadigare i såväl öppen som stängd position. För att det här skall fungera krävs även rätt små toleranser i materialen.


Att bära


De mjuka sidorna och slanka profilen gör att den trivs förträffligt i fickan och har därför fått tillbringa mycket tid där. De hundra grammen kniven väger är inte heller för mycket för den här storleken på kniv.

Ett clip jag gillar med undantag för storleken

Det skedformade clipet på den här kniven är riktigt bra. Spänsten är god och hade kanske varit för stark om inte ytan på handtaget varit så polerad men här fungerar det utmärkt. Spetsen är mjukt rundat och riskerar därmed inte att haka i saker och ting.  Dessutom stör clipet inte greppet vilket är nog så viktigt. Utseendemässigt fungerar även de mjuka formerna ihop med resten av kniven.   

Enda nackdelen jag kan komma på är att det är blankt och brett och därmed syns. Sen kan tilläggas att det inte heller är flyttbart men det är heller inte nödvändigt av tidigare nämnda skäl. 

Sammanfattningsvis


M1 är en riktigt bra och rolig fickkniv med några ovanliga lösningar som ger ett genomtänkt och exklusivt intryck särskilt med tanke på prisklassen.

Det är inte ofta man hittar en kniv som kostar strax över tjugo dollar som har den här graden av arbete nedlagt. Lager i brons, rundade bladryggar, välvda skollor, polerad G10 och härdade skruvar är annars detaljer som återfinns på dyrare knivar. Lägg därtill  ett ovanligt "lås" och en egen formgivning och en intressant kniv blir resultatet. 

En ovanligt stilfull kniv från Sanrenmu

Om man sedan uppskattar estetiken eller rent av tycker att den är anskrämlig är förstås en smaksak. Själv tycker jag att den är intressant och lockar ögat. 

Det här är helt klart en fickknivskandidat för den som vill ha en billig kniv med för prisklassen extraordinär finish och ett originellt utseende och som fungerar väl för allehanda vardagssysslor. Specifikation:

Längd utfälld: 193 mm
Vikt: 100 g
Bladlängd: 80 mm
Godstjocklek: mm
Bladstål: 8Cr13MoV, HRC 57-58
Handtag: G10
Lås: slip joint

Producerad av: SanRenMu, SanRenMu, tillverkad i Kina


/ J - Kinaknivsbotanist

* Det kan tilläggas att ett nytt helkinesiskt märke dykt upp på nätet "Carson Tech Labs" men det rör sig om midtechknivar i 400-700 dollarklassen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar