måndag 31 mars 2014

Knivrecension Böker Plus "Exskelibur"

- Designersamarbeten VIII, Skellern


Idag skall jag presentera en kniv som funnits med ett tag både på marknaden och i min samling och som skyltar med ett intressant namn och kanske en ännu mer intressant form och teknik. Namnet Exskelibur är närmast ett anagram som involverar kung Arthurs berömda svärd och de två upphovsmännens namn, Mike Skellern och Fred Burger. De två herrarna är sydafrikanska knivmakare där framförallt Skellern är känd för sina eleganta fickknivar.


Böker Plus Exskelibur


Han är förresten även omtalad för att vara läkare, ägare av en bananplantage samt vara en mycket god historieberättare. En herre med många strängar på sin lyra med andra ord.

Kniven har plockats upp i Böker Plus tämligen omfattande knivkatalog där en allt stadigare strid av kända knivmakares namn dyker upp. "Plus"-segmentet är för övrigt Bökers Kinaproducerade mellannivå på knivar. De mer exklusiva varianterna görs fortfarande i Solingen, Tyskland och släpps under det ursprungliga namndet Böker Treebrand. Utöver det finns även deras Argentinska fabrik och knivarna är då märkta "Böker Arbolito" samt lågbudgetserien "Böker Magnum" som liksom Plusmodellerna görs i Kina.

Den ursprungliga Böker Exskelibur kom i två storlekar varav jag tänkte presentera den större och nu finns de även som en version två kallad Exskelimoore I och II. De har handtag i olika träslag (svartek, ek, cocobolo, och lönn) istället för G10.


Blad


Kniven ståtar med ett riktigt vackert droppointblad - enkel tilltalande form när den är som bäst. Förhållandet mellan handtag och blad är nog så nära 1:1 som det kan bli på en fällkniv och bladet är hela nio centimeter långt. Det har försetts med en väl genomförd halvt polerad satinfinish.


Svårfotograferat blad i semipolerad satinfinish


Bladet ser flatslipat ut men är faktiskt en skålslipning med extremt stor radie. Det är bara att konstatera att det är skillnad på olika typer av skålslipning. Den här varianten gör t ex att man slipper den påtagliga "rygg" som annars bildas mellan övergången mellan slipfas och flatdel av bladet och som ger upphov till ökad friktion vid genomgående skär. Den flacka slipfasen kombinerat med ett bladgods på under tre millimeter och den klassiska formen på bladet gör kniven till ett riktigt bra skärredskap.

En numera tämligen polerad egg avslutar en flack skålslipning

Sen får väl tilläggas att den inte var särskilt skarp när den kom men är nu försedd med en duglig egg och det kan konstateras att det går att få kniven mycket vass.

Som så ofta hos Böker plus är stålet angivet som 440C. Ett vid det här laget något omodernt material men som ändå kan betraktas som ett dugligt "midrange"-stål vars brister och förtjänster jag varit inne på vid ett flertal tillfällen. Men och det finns ett stort men i det här fallet, det kan ifrågasättas huruvida detta verkligen är 440C och inte dess kinesiska motsvarigheter 9Cr13MoV eller kanske 9Cr18MoV. Jag har nämligen svårt att tänka mig att Böker skulle exportera stål till Kina enbart för att  montera ihop knivarna och sedan skeppa tillbaks dem. Det är dock inte ett helt omöjligt scenario eftersom det görs på andra håll av andra märken* men  känns inte så troligt givet prisklassen på Böker Plus-knivarna. Men oavsett vilket som är aktuellt är det ändå ett fungerande alternativ med tanke på priset enligt mig. Sen kan det diskuteras om ärligheten i märkningen om så är fallet.

Upphovsmannen samt ståltyp kan läsas på motstående sida av bladet


Stålsnobb är jag inte men anser ändå att stålkvalitén bör anpassas till det tänkta användningsområdet samt förstås spegla priset på kniven. Det är ett problem jag har med märken som t ex Al-Mar där man får betala runda summor för ett så enkelt stål som AUS8.

Varför så stor logga?


Bladet är för övrigt diskret märkt med "China" på bladtangens undersida. Tyvärr är inte den övriga märkningen lika försynt. Bökers Plus blaffiga logotyp förfular ett i övrigt elegant blad. På motstående sida återfinns upphovsmannens namn.


Handtag


Exskelibur har ett riktigt bekvämt grepp och det första som slår mig är hur luftigt lätt kniven känns i handen med tanke på hur pass stor den är och att sidorna upplevs väldigt mjuka. De är tillverkade i slipad men inte polerad svart G10 och är behagligt välvda. Det är något jag annars saknar på många moderna fällknivsskollor - en tredimensionell känsla.

Ett i min hand mycket komfortabelt grepp i slipad G10


Knivens låga totalvikt på under hektot kan tillskrivas återhållsamhet vad gäller tjocklek på bladgods samt handtagskonstruktionen. Kombinationen av lagom dimensionerade, inte för kraftiga skollor och det faktum att kniven bara har en liner som dessutom är i titan minskar vikten avsevärt. Det bör kanske i sammanhanget påpekas att den här lätta konstruktionen gör att kniven inte är lämpad för allt för hårda arbetsuppgifter. Men det gäller å andra sidan alla fällknivar.

Något som är mindre bra är att kniven är hopfäst med inte mindre än tre olika varianter av skruvar. Torx för sidorna, en specialskruv till pivotskruven och stjärnskruvar till clipet. Mitt exemplar och de senaste utgåvorna levereras med en extra nyckel så du själv kan ändra spänningen på pivotskruven vilket är tacknämligt. Jag avskyr ovanan att göra pivotskruvar med specialhuvuden som är i princip hopplösa att försöka justera.

Udda pivotskruv som dock levereras med särskild nyckel

Konstruktionen är inte öppen i ryggen  utan har ett mellanlägg i G10. Där kan man även se den anodiserade linern samt ett rödfärgat fiberinlägg vilket enbart är kosmetiskt men ger en personlig touch till utseendet.

Likt clipet är den enda linern anodiserad i blått


Den nästan skandinaviskt enkla och raka formen på handtaget gör den lätt att greppa i ett flertal olika fattningar.


Öppning och lås


Det här är en enhandsöppnad kniv som fälls ut på ett ovanligt vis. Den förlängda bladtangen fungerar som en variant på flipper och med lite övning kan bladet skickas fram rätt fort. Annars är det lättare att fälla ut den lugnt och värdigt och bland känns det bara rätt med vissa knivar. De skall inte flippas utan snarare smygas fram med stil. För att underlätta åtkomst av flippermekanismen är toppen på handtaget avrundat. Den kan användas med såväl tumme som pekfinger och vänster eller höger hand. Det här är den första modell av kniv jag stött på med den här varianten på enhandsöppning.


Ovanlig och estetiskt smakfull lösning på enhandsöppning som möjliggörett blad utan hål, tumknoppar eller diskar


Efter lite tillvänjning fungerar lösningen utmärkt

Bladet låses med en tämligen slank linerlock i titan. Det återstår att se hur den slits över tid. Min erfarenhet av samma konstruktion** hos min gamla Benchmade AFCK  är att det mjukare titanet slits mot det härdade stålet i bladet. De mer påkostade lösningarna brukar idag ha endera stålinlägg i låsarmen eller karbidförstärkta ytor på titanet för att komma till rätta med det problemet.


Mycket välkonstruerad linerlock i titan som efter ett tags användning fungerar perfekt och inte lider av det
spel som drabbat en del Bökermodeller

Inledningsvis fungerar den dock väl och låser utan glapp och spel vilket inte alltid är fallet med knivar från Böker Plus tyvärr. Men pivotskruven måste justeras mycket noggrant. Den kan spännas hårt varpå allt glapp i sidled försvinner men då blir kniven rätt motig att öppna och den finns faktiskt en mening med det. Orsaken står att finna i de tyska knivlagarna som säger att en fällkniv med lås inte får vara enhandsöppnad. Eftersom den här kniven inte har någon demonterbar disk eller tumpinne vilket annars är en vanlig lösning på det problemet på knivar avsedda för den tyska marknaden blev alternativet att göra så här istället. Spänns pivotskruven blir kniven nämligen tvåhandsöppnad.

Släpps spänningen för mycket uppstår ett litet glapp i sidled men kniven förvandlas till en mycket snabb gravitationskniv.


Att bära


I all enkelhet kan konstateras att det här är en av de mest lättburna knivarna i den här storleken jag stött på. Den är extremt bra därvidlag - ett snyggt och diskret clip med utmärkt funktion parat med ett handtag med mjuka former, rundade hörn och ringa totalvikt bidrar till det.


Blåanodiserat titanclip


Clipet är gjort av titan och anodiserat till samma blålila nyans som låset. Det är en färg som ger personlig touch samtidigt som det smälter ihop utmärkt med vissa nyanser av mörkt jeanstyg och gör kniven mycket diskret. Funktionen är god och håller kniven på plats utan att vara för hård att få loss. Det går inte att skifta sida på det men väl flytta upp eller ned. Just den här kniven föredrar jag att bära med spets nedåt eftersom clipet då stör greppet mindre. Sen är jag helt ointresserad av hur fort det går att få fram kniven vilket annars brukar anges som argument för det ena eller andra sättet att bära knivar med clip. Det enda som är av intresse är att det går lätt, att kniven inte fastnar på vägen så jag slipper släppa vad jag nu håller i andra handen.


Sammanfattningsvis


Exskelibur är en minimalistisk och snygg kniv som jag tycker mycket om. Personligen tycker jag det är ett exempel på en mycket lyckad massproducerad utgåva av en customkniv.  Den eleganta formen kombinerat med bra materialval ger en utmärkt fickkniv som dock kan upplevas som något stor för några däribland undertecknad ibland.


Lätt, elegant om än något storvuxen kompanjon


Storleken gör att jag även är intresserad av lillebror för att få ett ännu fickvänligare format och gärna då en "Exskelimoore" för de snygga träslagens skull. Exempelvis lönn, som är en av varianterna, ger en särskild lyster som jag uppskattar. Nackdelen med den mindre varianten lär dock vara att den utstickande tangen som fungerar som öppningsmekanism på min kniv inte sticker ut lika mycket vilket i princip förvandlar den till en tvåhandsöppnad kniv. Ett intryck som förstärks av nagelskåran på bladet på den versionen.

Men någon gång blir det nog en sådan trots allt. Mycket vill ha mer. Specifikation:

Längd utfälld: 205 mm
Vikt: 95 g
Bladlängd: 90 mm
Godstjocklek: 2,8 mm
Bladstål: 440C
Handtag: G10, slipad
Lås: Linerlock i titan

Producerad av: Böker Plus, tillverkad i Kina


/ J - uppskattar det enkla i livet, som en god kniv till kaffet

* Ett exempel är Spyderco som ofta använder amerikanska Cruciblestål i de knivar som görs i Taichung Taiwan.
* *Även min "Whale" från Böker Plus har samma konstruktion. Den har dock inte utvecklat något spel än efter något års innehav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar