onsdag 10 juni 2020

Eh, "Bronc"?

- om amerikaners oförmåga att uttala någonting som inte är engelska


Titta en ny modell från Two Sun. Men....vad heter den, "Bronc"!? Jo, den gör visst det. Men varför i hela fridens namn den gör det är kanske mer av intresse. 

Historien bakom namnet är lite intressant och en smula sorglig eller kanske lustig beroende på hur det hela betraktas. Grundtanken var inte så dum. Den grundar sig i att ett flertal konsumenter inklusive recensenter, däribland jag, ibland tröttnar på dessa eviga sifferbeteckingar som får passera som namn för knivmodeller. 

Jo, jag förstår varför man gör så också. Historien bakom "Honda Jazz" har varit upp här på bloggen tidigare som avskräckande exempel. Men det blir onekligen lite anonymt med enbart sifferkombinationer. Ni vet på det viset Zero Tolerance gör. Fans av det märket och dessvärre jag själv, kanske vet vad gamla 0200 och 0350 är för något. Vi känner även igen klassiska 0562 och lättviktaren 0770CF, slanka 0450, mulliga 0900 och senast den välddesignade 0230. Men vad skiljer 0200, 0220 och 0022 åt? Extremt mycket faktiskt då de inte har med varandra att göra alls!

Ni inser problematiken. 

En Bronc

På samma vis var Two Sun Knives mycket anonyma i början. Deras knivar "döptes" helt enkelt till TS följt av ett ordningsnummer. Inte blev det förfarandet bättre av att det inte står någonting alls på deras kartonger. Om ZT är anonyma är det närmast hemlig agentstatus på det här tillvägagångssättet. Något som förstärktes av deras höga produktionstakt och det att de ofta efter ett tag lägger ned modeller för att sedan låta dem poppa upp i ett annat utförande. 

Ibland ryckte man till från Two Suns sida och lade till ett namn och därför finns några relativt tidiga knivar med tilläggsnamn som Zenith, Tusk, Firefly och så vidare. Problemet är att det systemet inte var konsekvent och därför snarare förvillar än förenklar.

Men så har något nytt smugit sig in i knivvärlden på sistone och det är att tillverkare utlyser tävlingar och låter fans och köpare föreslå ett passande namn till sin produkt. Vanligen får vinnaren äran och ett exemplar av kniven. 

Kanske gick det till så när Youtubern We Love Them Knives fick döpa den här kniven. Jag vet inte. Men det som fick mig att inledningsvis säga att det känns en smula tragiskt är för att han är amerikan. Och som många amerikaner kan han inte uttala någonting som inte är på engelska och har därför i ett flertal videos klagat i olika tonarter på att knivar har namn som inte kan uttalas. Det gäller för övrigt inte bara honom. 

Det sorgliga är att det har rört knivar med allt från latinska och japanska till italienska namn. Men inte heller klarar amerikaner av franska, tyska eller ryska namn. Ibland klarar några av dem av spanska men oftast inte. De flesta av dem har helt enkelt erbarmligt dåligt språköra. Eller snarare är allt på TV och film dubbat så att de aldrig eller sällan hör andra språk, alla talar engelska med dem varpå de sällan övar och de läser inte mycket andraspråk i undervisningssystemet heller.

Som jämförelse kan sägas att det är i allmänhet inga större problem för de flesta andra recensenter med annan bakgrund att uttala knivnamn. Personer som klarar det utmärkt är t ex DBK, SpartanJohns och Stefan Schmalhaus. Men de har alla det gemensamt att de är europeer. 

Men hur som haver, av det skälet fick den här kniven ett namn som är "lätt att uttala". Själv tycker jag det låter som något besläktat med en halsinfektion.

Men kniven är jäkligt fin!


/ J - språkfascisten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar