måndag 15 juli 2024

Ny kniv - Cold Steel Counter Point 1

Häromdagen skrev jag om "nedslag i katalogen" och då var det Cold Steel som avsågs. Först ut i "testerian" är den här modellen kallad Counter Point 1. Som allt annat de gör finns den här kniven i ett flertal olika versioner. Särskilt som det inte är en ny modell. Idag finns den i tre baskonfigurationer där bladen är 3,4 eller 6 tum långa. Det här är mellandmodellen som med sitt tio centimeters blad inte är en liten kniv. Då kan ni själva föreställa er hur stor 6"-kniven är. En sann Cold Steel-produkt. 

Cold Steel Counter Point 1


Materialen i kniven är inte de mest exklusiva men mycket väl valda. Stålet i bladet är AUS10 vilket är det finaste i den serien. En av de främsta egenskaperna är att det är mycket motståndskraftigt mot korrosion. Men med just tillägget "10" skall det vara ett par snäpp upp rent generellt från AUS8 som är ett mer frekvent använt stål. Det är nytt för mig så det skall bli spännande att se hur länge det håller skärpan. 

I det väl tilltagna handtaget hittas Griv-Ex vilket är någon form av polymerplast. Kanske inte det roligaste av material men mycket slitstarkt och praktiskt. 

Det råder ingen tvekan om varifrån inspirationen till den här kniven kommer, det är en fällbar dolk!


Kniven öppnas med dubbelsidiga tumknoppar och låser med det så ofta använda Tri-Ad Lock. Ofta kallat ett av världens starkaste lås för fällknivar. Det kan väl alltid diskuteras med min erfarenhet är att det är ruskigt bra. Inte minst för att det inte utvecklar spel i bladet över tid vilket andra back locks kan göra. 

Sedan måste väl något sägas om själva formen på kniven. Arvet från en klassisk stilett i det typiska bajonettslipade bladet är tydligt och det råder ingen tvekan om att det här är en fällbar variant av en stöveldolk. Men tittar man på bladet isolerat så ser man att det i princip är ett vanligt flatslipat blad med medelhög slipfas och en ovanligt aggressiv falskegg. Tämligen praktiskt trots allt!

Kniven kommer från Knivshop och den här Cold Steel-satsningen är ett samarbete med dem. Jag är nämligen nyfiken på att se hur CS nyare knivar står sig mot de lite äldre jag har. 





 



/ J - kyler sig med kallt stål i sommarvärmen

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar