söndag 24 januari 2016

Traditionella fällknivar - Buck Creek Trapper


Det här är det senaste tillskottet i den ständigt växande Trapperfamiljen. Jag hade helt enkelt ingen representant för det här mönstret med trä i handtaget vilket måste betraktas som en stor brist som var tvungen att åtgärdas. Ett bud lades som vanligt på eBay. Det kan tilläggas att det var ett tag sedan innan kronan dök och dollarn siktade mot stjärnorna. Utgången av auktionen var sympatisk i min favör. För någon dryg hundralapp var samlingen utökad med en riktigt trevlig bekantskap som presenteras här.

Den som vill veta mer om Trappers kan med fördel ta del av det jag skrivit om dem mer allmänt här och mer specifikt i texten som hittas här!

Buck Creek Trapper, Olive wood


Bladstålet är det berömda "Stainless", det vill säga tämligen anonymt - troligen så enkelt som 440A


Som sig bör är kniven utrustad med två blad, en clippoint och ett speyblad.
Fit & Finish
- Bolster, Materialet är nickelsilver/vit mässing och saknar dekorelement. Den främre bolstret är fyrkantigt till formen och det bakre som så ofta rundat. 

- Skollor, Sidorna på den här kniven är gjorda av olivträ och fästa med tre stycken mässingsnitar. Träet har fin ådring, är välslipat och har något så ovanligt i prisklassen som en tredimensionell form. De är både välvda samt något tjockare på mitten. Allt sammantaget ger ett bekvämt grepp. 

- Ramen, är som så ofta på Trappers av mässing. Tjockleken är en millimeter och den är rak och välslipad, även på insidan av greppet. 

- Passning, Är det något den här kniven är så är det välbyggd. Det finns inga synliga glipor någonstans och man har lyckats med övergångarna mellan materialen på ett förträffligt vis. Även i de så kritiska hörnen mellan det främre bolstret och skollorna där en kant gärna uppstår. Slutändarna på ryggfjädrarna, ett annat område som ofta varierar, är fint skurna om än inte perfekta. En liten skillnad syns de två emellan. 

- Slipning, Bladstålet i den här kniven är en väl förborgad hemlighet. På Frosts hemsida kan man läsa att bl a BC normalt är gjorda med blad i kolstål och det gäller exempelvis min Congress. Den här kniven är märkt med enbart "Stainless" vilket troligen innebär så enkelt stål som 440A. Allt tyder på det, främst utseendet. En av de få fördelarna med det stålet är att det dels är lättpolerad och dels att det är mycket rosttrögt. Sen är det lättslipat i allmänhet eftersom det är så mjukt. Det är något jag ännu inte gjort på den här kniven även om det sannerligen skulle behövas. Eggarna är nämligen usla. De är tämligen tvära och på Speybladet kantrar slipningen mot spetsen vilket gör den närmast slö. Clippoint-bladet är inte mycket bättre. Där är förvisso eggarna någorlunda jämna från häl till spets men i gengäld är de inte symmetriska på båda sidor. Även här kantrar slipningen mot spetsen. Slipjobbet känns amatörmässigt eller slarvigt. 


Walk & Talk
- Pull, Bladen är mycket lätta att fälla ut och jag bedömer motståndet till runt en fyra. Det gäller båda bladen. De långa bladen på Trappers som mönster ger också mycket hävstång vilket underlättar utfällandet. 

- Walk and Talk, På det här området känns kniven mycket välbyggd. Bladen löper mjukt och jämnt genom hela öppningsrörelsen. Det skall väl påpekas att det kan uppnås utan alla moderna påfund som glidlager i nylon eller brons eller till och med kullager. Kniven är inte extremt högljudd men ger ändå ifrån sig ett godtagbart snäpp både när bladen stannar i utfällt läge och när de beger sig hemåt. 


Stay & Play
- Stay, Ryggfjädrarna kunde för min del gärna fått vara något starkare. Det är inte så att bladen fäller ihop sig av sig själv men de är inte heller de mest stabila jag stött på. 

I sidled är huvudbladet stabilt. Inget kännbart glapp i sidled även om kniven provoceras lätt. Sekundärbladet däremot har ett litet glapp. Det är inte mycket men tydligt kännbart. Det stör emellertid inte funktionen eller gör så att bladet skrapar mot ramen i infällt läge. Där är toleranserna små. 


Något som förhöjer utseendet på båda bladen är att de försetts med ett litet "clip" på ovansidan av spetsen


En inte särskilt väl slipad spets på ett Spey-blad


Bortsett från slipningen på kniven så är övrig byggkvalité och passning riktigt bra
Sammanfattning

Något som är viktigt att ta i beaktande när man diskuterar klassiska fällknivar i stort är att många av de befintliga märkena har förvandlats till varumärken ägda av koncerner. Så även i det här fallet då BC ägs av Frost Cutlery.

Därför är det viktigt att redogöra för vilka årgångar det handlar om och det här är en modern kniv.

En äldre "Buck Creek" kan vara gjord i Tyskland och i vissa fall i Japan och kan inte jämföras med en nyare. Det är inte säkert att kvalitén är sämre men knivarna är inte byggda på samma vis. Nu hävdas både i uppgifter på nätet och på bladen att den här kniven är "Made in Germany" men det låter jag faktiskt vara osagt. Jag vet så mycket att ett flertal knivar på marknaden består av delar som görs i Kina men sen monteras någon annanstans varpå reglerna tillåter att de märks "Made in XXX". Det gäller allt från svindyra KF till enklare knivar som den här. Men det sägs att det är Friedrich Obertz i Solingen som gör knivarna. 

Överlag är jag mycket nöjd med den här kniven. Det utan att ha använt den måste medges. Än så länge är den en hyllvärmare. Jag har tillräckligt många andra Trappers som fungerar som praktiska fickknivar från stund till annan även om de inte är helt optimala som det enligt mitt tycke. Dels är de något för långa för att passa i en ficka och dels gör de något kantiga hörnen på de främre bolstren att de nöter på fickor. Jag talar av erfarenhet. 

Extra nöjd är jag med priset då det annars ligger på runt 38$ plus frakt från USA. Jag har inte sett dem till salu på hemmaplan. Mot bakgrund av det får min auktionsvinst ses som riktigt lyckad och den gav ett snyggt tillskott i Trappersamlingen. Specifikation:

Märke: Buck Creek

Mönster: Trapper
Referensnummer: BC254OL
Längd hopfälld: 110 mm
Bladstål: "Stainless",
Huvudblad: 83 mm
Sekundärblad: 83 mm
Etsning blad: ingen
Text tang: Buck Creek logo x2/ "Germany Stainless Handmade"
Skollor: nickelsilver
Bolster: olivträ
Ram: mässing
Nitar: mässing
Sköld: Buck Creek "Deerhead logo"

Tillverkningsland: Tyskland


/ J - idag samlare, inte brukare

 #knivigtvarre #aliaspostmortem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar