måndag 18 december 2023

Ny kniv - Spyderco Tenacious LW S35VN

Spyderco Tenacious behöver egentligen ingen närmare presentation. Det var en av de första mer budgetorienterade knivarna från Spyderco som inte såldes under systermärket Byrd. En kinaproducerad kniv i enklare  material men som fick behålla spindelloggan helt enkelt. 

Och däri låg problemet med den första modellen. Inte logotypen då utan att designen och tillhörande ergonomi och utseende var och är mer än godkända. Det i sin tur skapar vissa förväntningar. Men i det fallet var materialen inte på samma nivå som formen. G10-materialet i sidorna var enkelt och därmed rätt rejält halt och ännu mer när det slitits in. Sedan var det stålet, det allestädes närvarande 8Cr13MoV. Inte världens sämsta som någon kan få det att låta som men heller inte vad man förväntar sig från en Spyderco. 

Särskilt inte som märkets "budgetmodeller" inte tenderar att vara helt billiga när de gått via omvandling från dollar till den europeiska marknaden. Snarare är de mer "mid-range" eller halvdyra knivar skulle vi kanske säga på svenska även om uttrycket är luddigt. 

En väldigt blå kniv från Spyderco


Lösningen finns dock nära till hands och den stavas Spyderco Tenacious LW CPM S35VN. Vilket är en handfull att stava för övrigt.

I och med den här kniven försvinner några av de tillkortakommanden jag nämde. FRN-materialet i handtaget ger förutom några få grams mindre vikt väsentligt bättre fäste än tidigare. Mönstret såväl som materialet hittas i dyrare Spydercomodeller som Delica, Manix med flera andra "LW"-modeller.

Spyderco Tenacious LW S35VN


Den största skillnaden återfinns dock i bladet. I det här utförandet fås ett riktigt kompetent knivstål i och med S35VN från amerikanska Crucible. Det är ett pulverstål med generellt imponerande prestanda. 

Sammantaget borde det göra tillräckligt mycket för att rendera en ny recension. Förutom grundutseendet är det mesta annorlunda som sagt. Det väckte åtminstone mitt intresse. 


Knivgrossisten






/ J - återtestaren

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar