torsdag 28 december 2023

Ny kniv - QSP Walrus

Den här gången blev det en lite enklare modell från QSP. Som rubriken redan skvallrat om kallas den här kniven Walrus. För mig är det ett tämligen ovanligt tillskott till samlingen då den kommer med en "trailing point" även kallad persiskt blad eller bara "upswept" på engelska. Av dem har jag inte särskilt många. 

Anledningen till det är att jag faktiskt inte är så förtjust i bladtypen. Orsaken är tvåfaldig. Dels uppskattar jag inte estetiken i stort och för det andra känns spetsen lite "undflyende" i många vardagliga situationer. Jag föredrar att hitta spetsen mer i linje med mitten av handtaget om man uttrycker det på det viset.  

Men ibland måste man kliva av den upptrampade stigen och sedan finns det fler än jag och säkert många som gillar den här typen av blad. 

Sedvanlig förpackning från QSP. Med följer även några klistermärken samt en ovanligt detaljerad produktbeskrivning som faktiskt föreställer den aktuella kniven


Att kniven tillhör de enklare i QSPs katalog märks främst på bladstålet som är D2 och smådetaljer som att clipet är av mindre komplicerat karaktär än på de lyxigare knivarna. 

Handtaget är annars gjort i rätt grov Micarta som dock är av god kvalitet och faktiskt ger riktigt bra fäste vad det verkar. Själva kniven är okomplicerat men av typen där ramen höjer sig något över handtagssidorna. Det bidrar till en rundare handtagsform. Den överraskar för övrigt genom att kännas extremt bra i hand redan från början. Det blir intressant att se om det intrycket kvarstår när man börjar arbeta med kniven. 

Det kan sägas att det är en tämligen rejäl kniv med ett blad på 8,6 cm och som mäter in på 206 mm totalt. Vikten hamnar på 119 gram. 

Vidare kan noteras att det är en dedikerad flipperkniv. Något som inte varit så vanligt på senare tid då många tillverkare premierat multipla öppningsmetoder, däribland QSP. 

QSP Walrus


Sammantaget är QSP Walrus en intressant kniv i mitt tycke, det trots placeringen på spetsen. Särskilt som den är exceptionellt mjuk i gången. Kullagren och detent-kulan är ytterst väl samtrimmade kan konstateras. Den ligger också bra i handen som sagt och det tillsammans utgör en bra grund för en kompetent fickkniv. En recension blir det förstås någon gång framåt. 




/ J - letar knivar i nordliga vatten

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar