torsdag 14 december 2023

Ny kniv - QSP Capybara

Den tidigare mest exklusiva kniven från QSP i min samling är Legatus. Nu har den fått konkurrens. Modellen som tar upp kampen om tronen kallas Capybara. En nykomling som bjuder på flera intressanta detaljer och ett tilltalande formspråk. Allt kryddat med exklusiva material. Vem som designat den är mig obekant då det är en "in-house"-design av något slag. 

QSP Capybara


Utseendet är förstås inte detsamma mellan de båda modellerna. Men materialen är i mångt och mycket det även om Capybara är aningen mer arbetad. Båda knivarna ståtar med något så avancerat som M390-stål i bladet. Här uppskrämt till 59-61 HRC. Så mycket bättre blir det helt enkelt inte. Annorlunda kan det bli men just nu inte så mycket häftigare vad gäller prestanda. Såväl Legatus som Capybara har blad som löper på keramiska kullager. Finishen är i det här fallet en satin, ett utförande som för övrigt är aningen dyrare än alternativet som är ett stentumlat blad. 

Sedan återfinns Titan i bådde handtagssidor, fullern i handtagsryggen samt i det frästa clipet. Det gäller även det båda knivarna. En annan likhet är att knivarna har intarsior i titanet av flerfärgad mönstrad kolfiber som återfinns inte bara på presentationssidan utan på båda sidor av handtaget. 

Sedan blir Capybara mer avancerad. Här återkommer nämligen samma material även i kragen kring pivotskruven samt i tumknopparna. Det senare är rätt ovanligt. Därtill har back spacern fått sig ett fräst mönster och detsamma gäller delar av handtaget som synes. 

Capybara är en av de mest exklusiva knivarna i QSPs katalog


Som kan noteras är QSP Capybara en kniv som kan beskrivas såsom varandes cremè de la cremè. ett hopplock av det bästa materialen. Det har matchats med en smakfulldesign med harmoniska proportioner och svepande linjer och en "action" som i klass med de bästa. Lägg därtill goda skäregenskaper, Inte minst som bladet är rejält skålslipat och därmed skär rätt väl trots en tilltagen grovlek. 

Det skall bli mycket spännande att lära känna den här kniven men om första intryck är något att döma av så blir det en synnerligen sympatisk bekantskap. 




/ J - spinner som en katt

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar