onsdag 6 december 2023

Ny kniv - QSP Canary Folder

Det var inte mycket att tveka på måste jag erkänna. Beslutet om att införskaffa även den fällbara varianten av QSP Canary Neck knife. Det eftersom jag tycker riktigt bra om ursprungsmodellen. 

I det här fallet talar vi om en på papperet tämligen enkel men rättfram fickkniv. Inga direkta utsmyckningar men samtidigt tilltalande i sin enkelhet, åtminstone i mina ögon. 

QSP verkar också tro på den här kniven då de redan från början släpps i en uppsjö av versioner. Det är handtagsmaterial och färg som varierats. 

QSP Canary Folder


Just den här modellen har handtagssidor av "Ultem". Ett material som verkar vara rätt trendigt för ögonblicket då det simultant dykt upp hos ett flertal tillverkare. För mig är det nytt så jag var tvungen att pröva. I det här utförandet känns det som en tämligen mönstrad G10 faktiskt. Gott grepp med andra ord.

Stålet är som ofta hos knivar från QSPs enklare serier ett svenskt Sandvik 14C28N. Ett för prisklassen mycket kompetent stål för övrigt med dokumenterat välbalanserade egenskaper. Särskilt som det här uppges ligga i spannet kring 59-61 HRC, vilket om det är sant är mycket bra.

Ett första intryck är att Canary Folder känns mer exklusiv än vad den är. Inte så mycket för materialens skull eller ens för designval utan för hur välbyggd den är. Det har dessutom kryddats med kullager. Resultatet är en blixtrande snabb kniv vars blad faller in av sig själv när låsarmen släppt sitt grepp.

Jag förutspår att även det här kommer att bli en bästsäljare för QSP!


I övrigt är det här en mycket tunn kniv vilket förstås gör den lätt. Den väger kring 70 gram. Längden är hopfälld 9,5 cm och hela kniven mäter 167 mm utfälld. Lättburen med andra ord. 

Det främsta argumentet för mig att införskaffa en QSP Canary Folder var dock att den påminner mig om en annan liten kniv jag tycker mycket om. Men den jämförelsen lämnar jag därhän för ögonblicket. 

Emellertid kan sägas att de första intrycken väl matchar förväntningarna. Det här är en bra kniv, det kan jag säga direkt!



/ J - förväntansfull

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar