onsdag 27 december 2023

I kastspegeln

 - knivkastning i retrospektiv

Vi har anlänt nyårskrönikornas tid. Åtminstone början av den korta men intensiva säsongen för den företeelsen. Nu förväntas man summera året som gått, gärna i form av någon nyaårskaramell med lustiga inslag. Sådant förekommer i de flesta sammanhang i alla medier. Jag vet inte jag om det är rätt form för mig. Men kanske är det en god idé ändå?

Vi prövar, först ut får bli en kort betraktelse över knivkastningsåret 2023

Nästa års tävlingsknivar i rotationskastning, Spinning Butcher från WL Custom Blade och Throwingzone


Kaståret som gick blev inte riktigt som tänkt var. Rent generellt kan sägas att det blev lite mindre kastande och en smula spretigare resultatmässigt än vad som var planerat. 


Årets insatser i siffror


Med samma presentation som föregående år kan konstateras att mitt tredje år som praktiserande knivkastare bjudit på:
  • 389 timmar, fördelade på
  • 94 pass, som resulterat i 
  • 153453 kast 

Nu är siffrorna förstås inte riktigt exakta. Snarare tillkommer lite kast här och var på spontanturer i skogen som inte är medräknade till exempel. Det är inte så illa att jag räknar exakt varje kast som skickas iväg. Men alla pass som det tränas så räknar jag. Eller snarare så för jag träningsdagbok. Jag råkar tycka det är roligt. 

Annars kan konstateras att det är ca 25 000 kast färre och 63 timmar mindre än 2022. Det är avhängigt både väder och tid. Framförallt är resultatet fördelat på betydligt färre kasttillfällen. Därtill är de uppdelade på turer till min kastbana respektive skogpromenader som inkluderade knivkastning. Där är förhållanden 62 träningspass och 32 övriga kasttillfällen. Det skall jämföras med 161 träningstillfällen 2022. 

Högst troligen det set som skall användas under nästa säsong när det handlar om No spin. The Devil's Claw från Zitoon Knives


Vad gäller personbästa av olika slag har det inte hänt särskilt mycket. Jag vill vara tydlig med att siffrorna är träningsresultat och inte tävlingsditon. De har en tendens att skilja sig åt tämligen rejält. Ett fenomen som alla som tävlat är bekanta med.

  • Walk back (3-7m), rotationskastning ligger kvar på 258 p
  • Walk back (3-7m), no spin har heller inte ökat utan ligger kvar på 219 p

Poäng, rotationskastning:
- 3 m: 104 p, ännu inte någon hundraprocentig fullträff
- 5 m: 99 p, samma som tidigare
- 7 m: 80 p, även här ligger maxresultatet still

Poäng, No spin:
- 3 m: 96 p
- 5 m: 86 p
- 7 m: 70 p

Längst kast, rotation: 13,40 m. 
Längsta kast, No spin: 10,38 m


De längsta kastet/kastet i rotationsgrenen har förbättrats med ett par meter från förra året men är fortfarande inget att hänga i granen. Skall några granar kläs i det sammanhanget tarvas kring 20 m eller så. Mina resultat är verkligen inte konkurrensmässiga. No spin har jag inte haft möjlighet att förbättra alls. Snarare var jag sämre på de längre distanserna i år. Mycket beroende på att jag inte kunde träna på på den typen av kastning på grund av skador och bitvis stora problem med tavelmaterial. Tavlorna var helt enkelt för hårda för att sätta en kniv i på längre distanser no spin. Ett enkelt men brutalt faktum. 


Tävlingar


Utöver träningen har det även tävlats. Men eftersom jag inte hade råd att bege mig till Frankrike för årets UKAT VM så blev tävlingarna två till antalet. Dels deltagande i årets svenska mästerskap och dels Soulthrower Open. En mycket sympatisk tillställning som jag tidigare skrivit om. 

Vinnare, No Spin Walk Back Soulthrower Open 2023


Resultatmässigt slutade det med att jag halkade ned en plats i SM-hierarkin i rotationskastning och blev bronsmedaljör i Walk Back. Dock behöll jag min plats som nummer ett i No spin och kan därför fortfarande titulera mig svensk mästare i disciplinen. Därtill tog jag någon plakett i games med samma teknik. Något säger mig att det kommer krävas mer om den positionen skall behållas även nästa år. Samma lyckliga placering lyckades jag åstadkomma i No spin i Soulthrower Open. Den gången i internationell konkurrens. Något jag får vara mer än nöjd med. Det var överraskande för att uttrycka mig milt. 


Kaståret 2024


Det återstår att se hur det kommer att arta sig. Mina siarförmågor är högst begränsade har jag noterat. Det första som inträffar kommande säsong är emellertid online-tävlingen "Aim Games K20" som inleds i januari och varar tre månader. Som tur är får väl tilläggas då jag inte har möjlighet att kasta inomhus och därmed är helt väderberoende. Snö och för mycket kyla ställer till det och innebär noll kastning för min del. Därtill måste jag få tag i lämpligt material till en tävlingstavla. Så mitt eventuella deltagande och resultat är inte enbart avhängigt av mina egna prestationer utan är starkt påverkade av yttre omständigheter. 

Medaljer att försvara och förbättra till SM 2024


Blir det SM och Soulthrower Open även i år så är planerna att försöka försvara mina titlar där. Lätt lär det inte bli kan jag säga. Inte minst från den senare tävlingen finns det revanchsugna motståndare. Några av dem är egentligen bättre än mig hävdar jag. Men jag ämnar bjuda upp till dans hur som haver. På samma vis har jag en stor önskan om att delta i VM i UKATS regi som går av stapeln i England nästa år. Men för att det skall gå måste det till både likvida medel och tid. 

I övrigt får jag se vad tiden räcker till. Stora planer finns även på att återgå till cykelträning och det går inte att komma ifrån att båda aktiviteterna kräver mycket tid. 


/ J - kastomanen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar