onsdag 24 februari 2021

Knivrecension Victorinox Ranger Grip 78

- stor, större, störst


Ranger-serien är de näst största fällknivar som Victorinox tillverkar endast slagna av Hunter Pro-modellerna och då gäller det endast längd så egentligen är det väl dött lopp mellan dem. I vilket fall som helst handlar det om mycket rejäla verktyg snarare än små fickknivar. Det är något som bör tas i beaktande när de inskaffas. 

Utmärkande för alla "schweizerknivar" och Ranger Grip 78  i synnerhet är att det är ett multifunktions-verktyg som främst är en kniv med extra tillbehör. Det markeras extra på "78an" genom enhandsöppningen och låsmekanismen. 

Victorinox Ranger Grip 78
Victorinox Ranger Grip 78


Att välja rätt modell i den djungel som Victorinox sortiment utgör är inte alltid det enklaste. Men om du funderar lite kring vad du söker brukar det utkristallisera sig. Det var så jag gick tillväga när den gäller den här modllen. Ranger Grip-serien erbjuder nämligen fjorton (egentligen tretton) olika modeller. 

Att det blev modell 78 beror på att jag inte ville ha en modell med tång varpå tre kandidater föll bort.* Sedan ser jag gärna enhandsöppning på den här typen av kniv och då återstår åtta modeller. Av dem är två inriktade mot jägare och är därför utrustade med buköppnare. Det behöver jag inte. Jag är heller ingen av anhängare av sågtandade blad och då kan ytterligare två knivar tas ur ekvationen. Sedan föredrar jag en rejäl stjärnskruvmejsel över en korksruv och då återstod 78an helt enkelt.  



Handtag


Inledningsvis nämndes att Ranger Grip är en stor kniv och det avspeglas förstås i handtagets mått. På längden mäter det hela 13cm. Bredden är maffig den också med 22 mm och höjden mätt över högsta punkt är 25mm. 

Materialet är Victorinox vanliga plastmaterial, "Cellidor" men här förstärkt med paneler av ett hårt gummimaterial för bättre komfort och framförallt ökat fäste. 

Ett bekvämt grepp med plats för de flesta samt gummipaneler för ökat fäste


Handtagets generösa proportioner för med sig vissa egenskaper. Den första är förstås att den fyller ut handen väl och ger stor anläggningsyta mot handen vilket är en fördel när man behöver ta i. Som när man skär i trä till exempel. Den tilltagna längden gör även att det går att använda det här handtaget även vintertid med handskar på utan problem. Storleken bidrar även till att de övriga verktygen inte inverkar på på komforten på samma vis som kan vara fallet med några mindre Victorinox-modeller. 

Paradoxalt gör det även att att "evo grip"-delen, alltså de formade skollorna som den här serien lånade från Wenger när det företaget köptes upp 2005, inte är lika effektiva som på de mindre knivarna. 

Faktum är att jag nästan föredragit dem lite slätare och istället tunnare. Det här är endast en treradig kniv men trots det mäter den över 2 cm på bredden vilket gör den klumpig i fickan. 


Knivblad


På den här versionen avviker bladets utseende något från Victorinoxstandard i och med knölen som bildas av öppningshålet i bladet. Väljs istället den tvåhandsöppnade versionen av kniven får man ett mer sedvanligt utformat blad. Men tänker du dig bort hålet är även det här en klassisk drop point som drar åt spear point-hållet. 

Annars är det storleken som är mest påtaglig då bladet är 95 mm långt. Grovleken ligger på 2,5 mm vilket innebär att de inte gått i fällan att göra bladet väsentlige mycket grövre än vad det behöver vara. 

Victorinox Ranger Grip 78 blade
Ett för att tillhöra en Victorinox mycket långt knivblad


Stålet är Victorinox vanliga "mysteriestål". Det vill säga det står inte utskrivet i klartext utan kräver lite sökande för att få tag i. Beteckningen är X55CrMo14 eller DIN 1.4110 och är härdat till kring 56 HRC (i genomsnitt). Det är förstås mjukt jämfört med många andra moderna rostfria stål men Victorinox har alltid valt att premiera rosttröghet och att bladen skall vara lätta att slipa framför att de skall hålla skärpan länge. Som bekant lyckas man med det och den här kniven är inget undantag. Något förvånande är att kniven håller tämligen länge när man skär i t ex trä men håller man på en stund med kartong så tappar det skärpan efter en stund. Men det är lätt att med några drag på strigeln få tillbaks skärpan igen.   

Det kan också sägas att fabrikseggen var godkänd som den plägar vara från Victorinox men att den inte hade det där sista i skärpeväg. Rosttrögt är det dock som få. Jag glömde kniven ute i snö och slask i ett par dagar efter ett fototillfälle. Det resulterade i...ingenting. 

Så länge det är ett par tre pizzakartonger som skall ned i återvinningen
är det ingen fara. Mer kartong än så tarvar ett par drag på ett skärpstål


Bladet är som sagt enhandsöppnat på den här versionen. På det här området märks det att Schweizarna har lite att lära från de som kan det här med öppningshål. Det går att öppna kniven med en hand men det är inte lätt. Hålet har en märklig form och är för halt med sina välpolerade kanter. Därtill är det inte riktigt rätt placerat. För långt fram, nära pivotpunkten ger tung gång även om det mesta av det kan tillskrivas att det på den här kniven är både en ryggfjäder och kraften från en låsarm tillhörande ett liner lock som skall övervinnas. Det gör även att den här kniven har den lilla känslan av rörelse som lock backs ofta har, ett litet glapp i relation till ryggfjädern. Det beror på att den här kniven inte har en stoppbult för bladet vilket annars är fallet med liner locks. Istället vilar bladet direkt mot ryggfjädern som bladet delar med den ryggmejseln. Men det är inget direkt glapp  utan mer en känsla och sidled är den mycket stabil. Låset känns tryggt och det är lätt att släppa eftersom det sker på ett lite udda vis. Låsarmen frigörs genom att man pressar ned logotypen som i själva verket är en knapp.  


Verktyg och funktioner


På den  här stadiga kniven är det ingen tvekan om vilket redskap som det fokuseras på. Särskilt inte när det som sagts understryks med enhandsöppning och lås. Utöver det hittas den vanligt förekommande kombinationen av öppnare och mejslar. Sen har den här modellen två ryggmonterade verktyg och även de små tillbehör som följer med alla Victorinox modeller med plasthandtag i form av en tandpetare och en pincett. 

Ranger Grip 78 har 6 verktyg och inalles 12 funktioner



De två öppnarna fungerar lika väl som de alltid gör på de röda kvalitetsknivarna från Schweiz. Men något som förvånade mig är att ryggfjädern till den stora mejseln/kapsylöppnaren är mycket klenare än på många andra modeller inklusive de mindre Pioneer och Army 2. Det gör att jag drar mig från att ta i när jag använder den vilket är ett minus särskilt som den är väl tilltagen. Motsatsen är min Victorinox Forester Wood där mejseln till och är försedd med lås. Mejselstorlekarna på Ranger Grip 78 är 3 mm för den mindre som återfinns på konservöppnaren och 5 mm för den stora. 

På kapsylöppnaren hittas även vajerskalaren. Även den är jag något konfunderad över. Vanligen sitter de på motsatt sida knivbladet för att man skall kunna öppna mejseln halvvägs och sen ta hjälp av knivbladet när man skalar vajer. Här återfinns de på samma axel vilket komplicerar det förfarandet**  och försämrar funktionen.

Kapsylöppnaren är även försedd med en 5 mm mejsel samt vajerskalare
Konservöppnaren härbergear den mindre 3 mm flatmejseln


Den ryggmonterade Phillips/stjärnmejseln är rejält tilltagen


Pryl/brotschen är ett förvånansvärt mångsidigt verktyg


De återstående redskapen är desto mer väl tilltagna. De två ryggmonterade verktygen är en rejäl Phillips/stjärn-mejsel i storlek 1 och 2 samt en kombinerad pryl/brotsch. Fördelen med att ha en mejsel där är att greppet blir mycket bekvämt och handtaget agerar hävstång. Nackdelen är att det kräver mer utrymme när den skall användas. 

Den kombinerade prylen/brotschen/nålen är något jag använder, ofta skall jag inte påstå men från stund till annan. Senast igår när jag skulle åstadkomma ett hål i ett durkslag som skulle hängas upp i ett hörn av köket. Den är även mycket effektiv för att göra runda och snygga hål i mindre träbitar när så behövs. 

Det här är troligen den mest effektiva såg du hittar på ett multiverktyg


Sågen på den här kniven är värd ett litet kapitel för sig. Jag tyckte att sågen på tidigare nämnda Forester Wood var väl tilltagen men den har inte en chans mot den här. Det är troligen den största såg du hittar på ett multiverktyg över huvudtaget och har en läng på strax över en decimeter! Det gör att den faktiskt går att använda när man vill såga av en gren eller två när man är ute och campar och vill ha mer bränsle till brasan. Särskilt när den är vass som tusan. Sen brukar jag ibland använda baksidan av den ihop med tändstål då ryggen på sågen har tämligen skarpa nittiograders kanter. Något bladet inte har, det är faktiskt rätt fint rundat istället. 


Slutsats

Ranger Grip 78 är Victorinoxmodellen för dig som tycker att allt annat med ett kors på är litet och mjäkigt. En Schweizerkniv för riktiga män....och kvinnor! 

Skämt åsido, det är en stor och rejäl kniv och kan därför lura den som tror sig veta vad en "SAK" är men inte har stiftat bekantskap med de större modellerna tidigare. Vi talar trots allt om en kniv som är mer än 22 cm lång och väger in på över 170 gram. Det placerar den i fällknivarnas lätta tungviktsklass. 

Av det skälet ser jag inte den här kniven som den optimala EDC/vardagskniven. För det har Victorinox många mycket bättre anpassade modeller. Istället är det här en kniv för den som kanske vill ha en fällkniv på jobbet som komplement till den allestädes närvarande Morakniven men kanske ännu mer för den som söker en rejäl fällkniv för skog och mark som kan lite mer än bara tälja en korvpinne. 

En storleksjämförelse mellan fyra stora knivar från Victorinox som alla har lås. Från toppen Hunter Pro M Alox, Ranger Grip 78, Forest Wood och Rucksack

Fördelen med ett stabilt multifunktionsverktyg baserat på ett rejält knivblad är tämligen uppenbar. Lossnar en skruv någonstans på ryggsäcken eller övrig utrustning på fjällturen så är det lätt ordnat. Har du glömt konservöppnare gör det inget. Behöver du förvandla några grövre grenar till ved och inte släpar med dig en yxa i packningen så kan den här kniven agera stand-in för en riktig såg. Detsamma om du behöver avlägsna några grenar på jaktpasset. Behöver du nödlaga något så kan prylen vara  behjälplig. Mejseln går förutom att använda till det uppenbara utmärkt till att pilla ut stenar ur kängsulor med för att spara knivspetsen. Och så kan vi hålla på, endast fantasin sätter gränserna. 

Ranger Grip bjuder dessutom på ett handtag för stora händer och handskbeklädda diton. Måtten gör också att du kan ta i lite mer när du skall skära vilket klart hjälper när man skär i trä och virke. Men samma egenskaper gör också att den här kniven inte är den mest lämpade för mindre händer. Då misstänker jag att den kan kännas stor eller till och med en smula klumpig. 

Med en längd på 13 cm hopfälld och den stadiga vikten är den på gränsen även för mig. Jag bär den därför hellre i fickan på en friluftsjacka än ett par jeans eller ännu hellre i en ryggsäck. 

Victorinox Ranger Grip 78 är en multifunktionskniv för dig som vill ha skarpt sällskap i friluftslivet


Med Victorinox Ranger Grip 78 följer även den sedvanliga schweiziska finishen. Inget är missat, på den här kniven heller får jag väl tillägga. Fabrikseggen är bra, allt kanter och hörn är mjuka som de skall vara och alla verktyg gör de som förväntas av dem. Konstruktionen är exemplarisk. Enkelt uttryckt, man vet vad man får när man köper en kniv med den välkända korsloggan på. Fast i det här fallet får man lite mer av det. 





Specifikation Victorinox Ranger Grip 78, 0.9663.MC

Längd: 130 mm
Höjd: 33 mm
Bredd: 22 mm
Vikt: 172 g
Handtag: Cellidor med gummipaneler
Lås: Liner lock med knapp


6 verktyg, 12 funktioner:

  • Knivblad
  • nyckelrings- fånglinefäste
  • tandpetare
  • pincett
  • konservöppnare
  • liten flatmejsel, 3 mm
  • kapsylöppnare
  • stor flatmejsel, 5 mm
  • Vajerskalare
  • Träsåg
  • Pryl/Brotsch/lädernål
  • Stjärnmejsel/Phillips, 1/2 



/ John


* Modellerna Ranger Grip Boatsman, Ranger Grip 174 Handyman och Ranger Grip 74 har nämligen en sådan. 
** Personligen föredrar jag att göra det med knivbladet i vilket fall som helst. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar