måndag 8 februari 2021

Ny kniv - Brisa Chef

Det har presenterats alldeles för få köksknivar på den här bloggen. Särskilt med tanke på att jag är mycket intresserad av matlagning och har en tämligen omfattande uppsättning knivar som hör till området. Sedan brukar jag hävda med viss emfas att hur  man än vrider och vänder på det är det de knivarna som används mest under loppet av en normal dag. I alla fall i min tillvaro. 

Idag skall vi titta på en för mig helt ny kniv från ett märke som åtminstone inte jag tidigare förknippade med den här typen av knivar. Det  handlar om finska Brisa. De är annars kända för att vara leverantörer av allt som hör knivmakande till och att göra fina friluftsknivar. 

Chef knife from Brisa
Brisa Chef 185 


Med blad i 12C27 och handtag i senapsfärgad eller som här svart Micarta


Den aktuella kniven kallas Chef 185 och är Brisas första kökskniv. Grundformen är hämtad från en japansk Santoku säger man själva. Den inspirationen kan tydligt skönjas i bladets form men storleken är dock väl tilltagen för den typen av kniv med sitt 185 mm långa blad. Därför ger den ändå mer intrycket av en traditionell europeisk kockkniv i mitt tycke. Totallängden på kniven är 305 mm och vikten hamnar på 180 gram. Handtaget är är gjort av Micarta vilket både är ett snyggt och ett mycket hållbart material. I bladet hittas svenskt stål från Sandvik i form av 12C27.* Ett inte oävet stål för en kökskniv med sin finkorniga struktur. 

Jag får erkänna att jag haft kniven ett litet tag innan jag skrev den här presentationen och jag därför kan avslöja att kommande recension kommer att bli övervägande positiv då de inledande intrycken är mycket goda. 

En recension kommer som, ett brev på posten höll jag på att säga men det uttrycket har kommit på skam på senare år så jag får väl säga som ett paket med FedEx istället. 


/ J - hittas ofta i ett kök

#knivesandbikes  #knivigtvarre

* Ett litet klargörande riktat till alla de som är vana vid de excesser i "superstål" som förekommer i fällknivsvärlden nuförtiden. De stål som anses optimala för bruk i en liten EDC-kniv är av olika anledningar inte alltid lika bra till ett köksknivsblad. Det finns andra faktorer som är väsentligt mycket viktigare för prestandan hos en bra kökskniv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar