söndag 7 februari 2021

Ett litet projekt - hemtillverkad strigel

Jag får väl inleda med att förtydliga att jag verkligen inte är någon hemslöjdare. Så det är inte många "gör det själv"-projekt som utförs i det här hushållet. När jag tänker efter var det uttalandet inte riktigt med sanningen överensstämmande. Det utförs faktiskt en hel del dylika på den här adressen men det är vanligen min dam som står för dem. Hon är händig så det räcker för två. Är jag inblandad så rör det sig mest om cyklar och inte mycket annat. Men nu var det i alla fall dags för ett litet projekt. Nytt år, nya möjligheter skrev jag ju häromsistens! 

Vanligen sköter jag underhållet på mina bruksknivar och framförallt köksknivar med en kombination av skärp och riktstål samt en strigel. Men den improviserade strigeln bestående av ett gammalt läderbälte och en tub Autosol har sina begränsningar. Eller egentligen fungerar den väl tämligen väl men utseendet är inte det snyggaste och även funktionen kan förbättras. Inte minst med avseende på dimensionerna. Bältet är bara 38 mm brett. 

Några underhållshjälpmedel för knivar


Efter att ha surfat omkring en smula upptäcktes att befintliga striglar endera var små och billiga samt kommande från Kina eller större och i bättre material med ursprung främst i USA. Det senare leder till att frakten skulle överstiga inköpspriset och totalt sett skulle det bli en rätt kostsam historia. I alla fall i mitt tycke. Jag hittade även märket "Skerper" komplett med vikingalogga och allt. Produkterna är däremot tillverkade i Pakistan visade det sig och då tycker jag att 600 SEK för en bit läder fäst vid en trästycke är rätt dyrt. Så sammanfattningen av undersökningen gav vid handen att de striglar som finns att tillgå endera är för små och billiga eller i rätt format och material men kostar en del. Inte minst beroende på fraktkostnader. 

Lösningen låg nära till hands och efter att hittat sidan Korps.se som har ett rejält utbud av bland annat läder beställdes en bit. 

3,5 mm läder från vattenbuffel, andrasortering


Jag vet inte om det är det optimala materialet. Men jag tänkte att det borde fungera. Det som valdes var läder från frigående vattenbuffel. Tjockleken är 3,5 mm och storlek på 1 kvf beställdes. Det måste erkännas att jag inte är van att beställa något i måttet kvadratfot. Men tydligen är det så läder mäts. Dock var den här biten inte kvadratisk utan i måtten 15x60 cm. Kvalitén är inte förstklassig utan jag valde med flit andrasortering med tanke på användningsområdet. Det stod i beskrivningen att det bland annat kunde medföra att det fanns färgskiftningar och eventuellt någon liten skada på lädret. Som synes inget som påverkar funktionen hos en strigel. Åtminstone inte på den här biten. 

Det rektangulära måttet kommer av tanken på att dela det på mitten för att få två stycken runt 7,5 cm breda remsor för att åstadkomma en dubbelsidig strigel. Planen är att ha en sida att använda ihop med slippasta och den andra med enbart läderyta. 

Det färdiga resultatet


En tämligen stor fällkniv i form av ZT 0220 som storleksreferens


Det enda som återstod var själva tillverkningen. Stommen är en enkel hyvlad träbit och på den fästes läderremsorna med lim. För att få lite bättre finish med mjukare kanter och hörn har det hela putsats med lite sandpapper här och var. 

Nu återstår att bara att den beställda slippastan skall anlända så jag kan inviga den på riktigt. 


/ J - strävar mot att bli vassare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar