måndag 22 februari 2021

Ny kniv - Albainox Navaja Arabe

Bland alla supermoderna hermeliner med så kallade superstål i bladen och allsköns moderna material i handtag och det senaste i tillverkningsväg behövs det ibland en katt.*  

Det här är en sådan. Stålet är inte fint alls och handtaget är gjort på traditionellt vis med nitade hornskollor. Hela kniven är för övrigt hopsatt till största delen för hand. Inga CNC maskiner har varit inblandade i processen och det gör att precisionen är långt ifrån kirurgisk. 

Tänk så befriande det kan vara ibland! Från stund till annan är det nämligen skönt att slippa folk som på Instagram förstorar upp detaljbilder på knivar till oigenkännlighet och pekar på de minsta bristerna och hävdar att kniven är närmast värdelös för att bladet inte är etthundra procent centrerat. 

Albainox Navaja Árabe


Den här kniven är rätt långt ifrån det idealet. Låser gör den däremot som det berömda bankvalvet. Inte minst som kniven har inte mindre än sex snäpp från det att det släppts till dess att bladet kan slå igen. Det är mer än det "halvvägsstopp" som är vanligare på klassiska knivar från t ex England, Frankrike och USA. Det här är alltså en "ratcheting Navaja" eller Carraca som de kallas på spanska. 

Modellen kommer från Albainox och kallas "Árabe". Den typen av Navajas  kännetecknas av den långa slanka formen och det mycket speciella handtaget. Det är för övrigt riktigt bekvämt och "stegen" som finns på det bättrar på greppet när man skär. 

Det är för övrigt en väl tilltagen kniv. Bilden kanske inte avslöjar det men vi närmar oss Cold Steel territorium. Bladet på just den här kniven mäter 12,5 cm vilket ger en totallängd på inte mindre än 27 cm!

Ännu en medlem i flocken av spanska tjurar som huserar i knivhyllorna. 


/ J - besöker iberiska halvön

#knivesandbikes  #knivigtvarre

* För att låna ett uttryck från Karl Gerhard. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar