lördag 6 februari 2021

Ny kniv - Hubertus Classic Springer

I modernt knivsamlarlingo talas det ibland om Graal-knivar. Då åsyftas knivar som av en eller annan anledning betraktas som kronan på verket i en samling. Fast egentligen borde väl uttrycket vara förbehållet knivar som är extremt svåra att få tag på om man skall vara den ursprunglinga betydelsen trogen. Ni vet handgjorda knivar från Wolfgang Loerchner och så. 

Men om jag får glida lite på betydelsen och även inkludera knivar som finns där i bakhuvudet sedan jag började samla knivar* så är det här definitivt en av dem. Det spanades på den redan mot slutet av nittiotalet på en mycket primitiv internetsida tillhandahållen av Knivshop.com. Företaget finns för övrigt kvar och sidan är fortfarande en 90-tals relik. Det som avhöll mig den gången var främst priset. För mig kostade den här kniven då ofattbara 1500 kr. Nu är den faktiskt lite dyrare än så till och med. Den hittades dock på rea på en annan tysk sida och var därför ett par hundralappar billigare. 

Kniven jag talar om är Hubertus Classic Springer i storlek large. 

Hubertus Springer HB 88.111.HH.11


"Springer" är tyska för springkniv eller stilett som de ibland slarvigt kallas för. Vi talar i vilket fall som helst om en fjäderdriven fällkniv. Den här är en av de mer klassiska modellerna som finns. Utmärkande för många äldre tyska knivar av den här typen är förstås låset som även agerar öppningsmekanism. Det är en så kallad lever lock. Det innebär i kort att en kort hävarm används för att befria bladet men även för att släppa låset. När hävstången fälls framåt fungerar den även som säkring. 

Materialen är lika klassiska som själva modellen. Kniven kan fås med ädelträ eller som här grepp i horn. Det  har även tillverkats andra upplagor, bland andra i svart Micarta. Utöver det kan man välja bladtyp då flera av knivarna finns med drop point alternativt clip point-blad

Märket Hubertus är ett anrikt märke och gör några av de bästa knivarna av den här typen som finns. De är välbyggda, massiva och därmed tämligen tunga. Sen är det här förstås ingen helt liten pjäs heller. Just den här modellen mäter 11 cm hopfälld vilket ger en totallängd på 19,5 cm. 


/ J - letar efter ljus i mörkret

* På hög, inte seriöst som i numrerade upplagor, endast ett märke eller kategori av knivar etc. 

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar