torsdag 15 september 2022

Ny kniv - Zitoon Spinner


Nästan alla kastknivsmärken håller sig med minst en modell av "spinner" nuförtiden. Så även franska Zitoon Knives. Den här modellen kallas kort och gott Spinner. För den oinvigde kan sägas att det är en kniv som inkluderar en ring som man kan trä ett finger igenom. Fordom fyllde de en funktion på knivar som ett kombinerat fingerskydd/parerskydd vilken även gjorde att kniven var mycket svår att tappa med mindre än att ett finger försvann. 

På kastknivar fyller de endast en funktion och det är för att kniven skall kunna lekas med genom att den går att snurra runt fingret. En inte alltigenom nödvändig detalj med andra ord. Men tämligen underhållande ändå. 

Zitoon Spinner


Zitoon Spinner är en kniv avsedd för rotationskastning och förutom den uppenbara ringen så kännetecknas den av en distinkt tantospets. En detalj som oftast fungerar mycket bra på kastknivar eftersom de är skapade för maximal penetration och hållbarhet. 

Som rotationskniv tillhör Spinner den något mindre skolan. Den mäter 29 cm på längden i basutförande. Sedan tillverkar Zitoon en version riktad till den amerikanska marknaden som är längre för att passa regler som kräver en längd på minst 12 tum (30,5cm). Tjockleken är i båda fallen 6 mm och det ger en vikt på 350 g på den här kortare varianten. Anledningen till att den är så pass massiv är att den är bladet är relativt brett och handtaget tämligen högt, kring 28 mm. Det ger å andra sidan mer att greppa kring. Materialet är detsamma som återfinns i de flesta Zitoon-knivar, svenskt Hardox 450. Finishen är en grå borstad variant. 

Mer om den här kniven kommer så snart den är tillräckligt kastad med. Men jag kan avslöja så mycket att så här långt är jag mycket nöjd med alla knivar jag hanterat från Zitoon. Det är för övrigt ett litet enmansföretag från Normandiet. Knivarna är således handgjorda customknivar. 





/ J - spinner loss

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar