fredag 9 augusti 2024

Ny kniv - Muela Classic Bowie

Det kändes som det var dags nu! För mig att skaffa en riktig Bowie om nu uttrycket tillåts. Såväl uppkomst som exakt hur en ursprunglig kniv av den modellen såg ut är inte helt klarlagt. Därtill skall tas i beaktande att stora jaktknivar med den typen av utseende förekommit i flera delar av världen innan det namnet blev aktuellt. 

Men att det här är en kvintessentiell Bowie råder det ingen tvekan om. Men så är namnet Bowie Classic vilket förpliktigar. Märket är Muela och är spanskt. De har stolta traditioner när det gäller den här typen av knivar. 

I vilket fall som helst saknades en riktig representant för knivtypen i min samling. Visst har jag knivar med distinkta clip point-blad som drar åt samma håll men ingen som är så renodlad som den här. 

Muela Classic Bowie Stag


Det som gör den klassisk är förutom det distinkta utseendet att den har alla de rätta materialen. Det är en fulltångekniv där man förvisso frångått äldre tiders kolstål till förmån för någon form av rostfritt vanadiumstål. Därvidlag är inte spanaska företag lika bra som exempelvis sina italienska kollegor när det gäller att upplysa vad deras knivar är gjorda av. 

Utöver det hittas horn i handtaget, mässing i parerskyddet och förstås läder i fodralet. Precis som det skall vara. Även om trä i handtaget är lika "rätt". 

En kniv med snygga proportioner i väl valda material, en klassiker som namnet antyder


Den här kniven finns i tre storlekar varav den här är den mellersta. Det innebär ett blad på sexton centimeter och den totalläntgd av 27,5 centimeter. Inte enorm som ni märker. Men med synnerligen väl valda proportioner. Det är därför jag tycker den är ruskigt snygg. 

Muela Classic 16A kommer i det här fallet från Knivshop och kommer att testas framöver för en närmare beskrivning. 




Muela Knives




/ J - på klassikerjakt

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar